Hoppa till huvudinnehållet

Gravida Jenni, 38 fick resistenta bakterier – låg på sjukhus i flera dagar

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika. Jenni Jansson har haft lunginflammation två gånger med samma resistenta bakterier.
Allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika. Jenni Jansson har haft lunginflammation två gånger med samma resistenta bakterier. Foto: Helena Karlsson

Förkylningen satte sig i lungorna. Men antibiotikakuren hjälpte inte.

Jenni Jansson från Säffle drabbades av resistenta bakterier och det tog flera månader att bli frisk.

Som canceröverlevare vet hon bättre än de flesta att livet kan hänga på att antibiotikan biter.

Det började i april. 38-åriga Jenni Jansson i Säffle hade precis blivit gravid med sitt andra barn när hon fick en förkylning. Hennes tvååriga dotter blev sjuk och smittade sina föräldrar.

– Jag fick en rad förkylningar som avlöste varandra. Till att börja med var jag bara förkyld, trött och sliten. Men det blev långdraget och så småningom började jag få feber.

Hon bor utanför Säffle och är till vardags reporter på NWT:s systertidning Säffle-Tidningen, men hon är också en av de värmlänningar som drabbats av resistenta bakterier.

Vissa bakterier står emot en eller flera sorters antibiotika. Det beror på att människan har använt medicinen för mycket och ofta.

Det visade sig att hon hade fått lunginflammation och hon fick penicillin, som först verkade hjälpa.

– Jag kände mig bättre och febern försvann, men nästan direkt efter att jag hade avslutat kuren så blev jag dålig igen. Alla symtom kom tillbaka.

Hennes penicillinkur förlängdes, men bara någon dag in i den mådde hon ännu sämre.

– Jag fick ta alvedon hela tiden för att hålla febern nere, så fort den började gå ur fick jag frossa så jag skakade. Jag blev trött och kände mig yr och orkeslös.

Resistenta pneumokocker

Hon blev skickad till infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Blodprov skickades på odling och till sist fick hon veta att hon drabbats av resistenta pneumokocker, alltså bakterier som den antibiotika hon fått inte bet på.

Medan hon väntade fick hon börja med en kur, som personalen bedömde skulle fungera och hon mådde bättre. När svaret på blodprovet kom visade det sig att den medicin hon fått inte borde ha hjälpt mot den bakterie hon drabbats av.

– De sa ”men eftersom du känner dig frisk och inte har symtom får vi tro att det har fungerat och att din kropp läkt ut det sista”.

Nu var det sommar och semester. Jenni Jansson gifte sig och firade sitt bröllop med släkt och vänner.

– Det kändes som vanligt i kroppen igen, jag fick krafterna tillbaka.

Las in på sjukhus

Men efter bröllopet blev hon och hennes familj förkylda igen. Då satte de gamla symtomen klorna i henne igen.

– Efter några dagar fick jag den här feberfrossan igen och det kändes precis som när jag haft lunginflammation.

Vårdcentralen skickade henne direkt till infektionskliniken.

– Jag var riktigt dålig när jag kom dit. Det var den här frossan och jag var yr och trött. Jag var mer påverkad av lunginflammationen, för jag kände att det var lite tungt att andas och vid något tillfälle fick jag lite syrgas.

I samband med lunginflammationen med de resistenta bakterierna var Jenni inlagd på sjukhus i flera dagar.
I samband med lunginflammationen med de resistenta bakterierna var Jenni inlagd på sjukhus i flera dagar. Foto: Helena Karlsson

Hon hade höga infektionsvärden, lågt blodtryck och blodvärde. I väntan på resultatet från odlingen av ett nytt blodprov fick Jenni Jansson antibiotika intravenöst. Det visade sig vara samma sorts bakterie som förra gången.

– Mycket talar för att bakterierna fanns kvar i kroppen och låg lite vilande och att det bröt ut när jag var förkyld.

Hon berättar att hon fick dubbla doser av en ganska kraftig antibiotikasort. Nu bet behandlingen och efter fyra–fem dagar på sjukhus kunde hon åka hem. Några veckor senare kunde hon börja jobba igen.

– Jag har varit sjukskriven sammanlagt tio veckor sedan i våras.

”... en katastrof”

Det hon har varit med om har fått henne att fundera.

– Det väcker många tankar om vad som skulle hända om det blev ännu vanligare med resistenta bakterier än det är i dag. Om vanliga saker som lunginflammationer och infekterade sår inte går att behandla längre så är ju det en katastrof.

Jenni Jansson vet bättre än de flesta att antibiotika kan vara skillnaden mellan liv och död. När hon var 24 år drabbades hon av Hodgkins lymfom, en sorts cancer i lymfkörtlarna.

– Det blev flera återfall och många cellgiftsbehandlingar som jag har varit igenom och som innebär att man får väldigt nedsatt immunförsvar.

Hon säger att det är vanligt att bli sjuk under behandlingen – och behöva behandlas med antibiotika.

– Jag har fått jättemånga sådana behandlingar genom åren.

Fick nya stamceller

Eftersom cancern kom tillbaka gång på gång bestämdes det att Jenni Jansson skulle genomgå en stamscellstransplantation. Hon skulle få stamceller från en annan person för att kunna bygga upp ett nytt immunförsvar, som förhoppningsvis skulle kunna stå emot cancern.

– Den behandlingen skulle inte gå att genomföra utan antibiotika.

Hon berättar att hon fick en hög dos cellgifter som slog ut hennes immunförsvar. Sedan fick hon de nya stamcellerna och efter det immundämpande medicin under en tid för att det nya immunförsvaret inte skulle attackera hennes kropp.

– För mig fungerade det väldigt bra. Men den behandlingen hade varit omöjlig utan fungerande antibiotika.

Att allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika tycker Jenni är en skrämmande utveckling.
Att allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika tycker Jenni är en skrämmande utveckling. Foto: Helena Karlsson

I dag används antibiotika inte bara för att bota sjuka människor. Det används också till djur och växter. I vissa länder får djur fortfarande antibiotika i fodret för att växa snabbare.

– Det låter helt vansinnigt att vi förstör den här medicinen som så mycket vård är uppbyggd kring och att vi sabbar det av lönsamhetsskäl, säger Jenni Jansson.

Hon fortsätter:

– Det känns väldigt onödigt att den används på det viset och väldigt skrämmande. De här bakterierna sprids över hela världen. Det är ett globalt problem, det behövs en global samling.

Själv är hon helt återställd i dag.

– Nu mår jag bra. Jag känner att jag har fått krafterna tillbaka.

Familjen bestämde sig för att hålla dottern hemma från förskolan när Jenni var sjuk, för att slippa fler infektioner.

– Men nu har vi bestämt oss för att prova förskolan och se hur det går. Jag hoppas att jag bara blir förkyld nästa gång!

Artikeltaggar

AntibiotikaCancerSjukvårdSäffleVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.