Hoppa till huvudinnehållet

Säffle bäst i Värmland på näringsliv: ”Det är faktiskt helt otroligt”

Publicerad:
Säffle kommun är etta bland länets kommuner i den årliga näringslivsrankningen - och på 15:e plats i Sverige. Det var tre väldigt stolta och glada representanter från kommunen - kommunchef Ingemar Rosén, näringslivchef Pia Proper och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne - som tog emot vandringspokalen.
Säffle kommun är etta bland länets kommuner i den årliga näringslivsrankningen - och på 15:e plats i Sverige. Det var tre väldigt stolta och glada representanter från kommunen - kommunchef Ingemar Rosén, näringslivchef Pia Proper och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne - som tog emot vandringspokalen. Foto: Marina Johansson

– Nej, men nu börjar jag gråta!

Så sa Säffles för dagen kanske lyckligaste invånare - kommunens näringslivschef Pia Proper - på Näringslivets hus i Karlstad under onsdagen. Då presenterades Säffle som etta i länets årliga näringslivsrankning.

Säffles företagare är väldigt nöjda med att driva näringsverksamhet i kommunen. Det kan man sammanfatta av resultatet av undersökningen som Svenskt Näringsliv släpper i slutet av september varje år. Landets företagare ges möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen baserat på en rad olika kategorier, och resultatet från den undersökningen utgör tillsammans med en statistikdel rankningen bland kommunerna.

Ny på förstaplatsen

När Svenskt Näringsliv i Värmland presenterade länets siffror under onsdagen hade man bjudit in kommunerna Säffle, Grums och Munkfors, som intagit pallplatserna. Först på plats avslöjades positionerna: Grums på tredjeplats, Munkfors på andra och Säffle på första. Säffles genomsnittsbetyg är 4,1 av 6, att jämföra med rikssnittet 3,4. Säffle placerade sig som tvåa i länet i fjol, och det är första gången som kommunen innehar förstaplatsen.

Etta i Värmland är stort - men 15:e plats i Sverige smäller ännu högre. Det var en väldigt glad och överraskad trio som tog emot pokalen på Näringslivets hus.
Etta i Värmland är stort - men 15:e plats i Sverige smäller ännu högre. Det var en väldigt glad och överraskad trio som tog emot pokalen på Näringslivets hus. Foto: Marina Johansson

”Helt otroligt”

Men ännu större, enligt kommunens representanter, är den nationella rankningen; förra året var Säffle 25:a i Sverige men har i år klättrat till plats 15. Det är den högsta placering en värmländsk kommun någonsin haft.

– Det är faktiskt helt otroligt, säger Ingemar Rosén, kommunchef.

– Det ska inte vara möjligt, med förutsättningarna för en kommun i vår storlek, fyller Pia Proper i.

– Vi hade som mål att hålla oss kvar på fjolårets rankning. Och när vi såg hur bra siffrorna såg ut i år tänkte vi att plats 20 hade varit en dröm. Men 15:e plats i Sverige är bättre än vad vi någonsin hade trott. Vi får tacka våra företagare så mycket för detta förtroende, säger Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande.

”Du skojar! Nej, nu får jag rysningar!” Näringslivschefen Pia Proper kunde inte tro sina öron när hon hörde resultatet av företagsrankningen.
”Du skojar! Nej, nu får jag rysningar!” Näringslivschefen Pia Proper kunde inte tro sina öron när hon hörde resultatet av företagsrankningen. Foto: Marina Johansson

”Grym myndighetsutövning”

Enligt Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, sticker Säffle ut framför allt på två punkter och som förklarar en stor del av framgången. Den ena är en nära dialog med företagarna.

– Det är jätteviktigt att man pratar med, och inte om, företagarna. Att man skapar en relation och ett förtroende. Sen har Säffle en grym myndighetsutövning; vilka attityder man visar upp och vilket bemötande man har mot de som vill driva företag i kommunen, få hjälp med att starta upp och så vidare. Det måste jag säga att Säffle gör på ett fantastiskt sätt.

Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, har mycket beröm att ösa över näringslivs-Säffle.
Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, har mycket beröm att ösa över näringslivs-Säffle. Foto: Marina Johansson

Företagsvänlig politik

Att det finns en politisk stabilitet har visat sig påverka företagsklimatet och trivseln mycket för de näringsidkare som deltagit i undersökningen. Att styret är befriat från käbbel, långdragna beslut och splittring. Folk som driver företag vill helt enkelt kunna lita på att samma beslut gäller i morgon som i dag.

Det tror Dag Rogne är en av Säffles främsta styrkor.

– Vi har ett starkt politiskt samarbete i Säffle. Simhallen är ett bra exempel. Det projektet hade kunnat ha hur många fallgropar som helst, men fick inte en enda återremiss. Det tycker jag visar på vår samarbetsförmåga i kommunen. Företagarna vill att det ska finnas beslutskraft, säger Dag Rogne.

Representanter från Säffle, Grums och Munkfors kommuner var på plats för presentationen av länets tre i topp.
Representanter från Säffle, Grums och Munkfors kommuner var på plats för presentationen av länets tre i topp. Foto: Marina Johansson

Positiva Pia

Han kan heller inte hylla kommunens näringslivschef tillräckligt.

– Utan Pia hade vi aldrig varit här. Hon är en fantastisk person och en sann entreprenör i andan, säger Dag Rogne.

Ingemar Rosén håller med.

– Hon är lite galen, på ett väldigt bra sätt, och har mycket mod men också i en ram att agera inom. Du får inte gå i pension än, Pia! Kom ihåg att jag bestämmer det!

Finns hinder, finns hopp

Utmaningar finns det förstås alltid. Även om Säffles ranking överlag är mycket hög, finns det ett par kategorier där betyget är lägre. Framför allt i hur företagen upplever att de påverkas av brottslighet och otrygghet.

– Detta är en jätteviktig fråga för näringslivet och som vi har arbetat mycket på senare år med att förbättra. Vi har bland annat startat upp samarbetet Trygg i Säffle med Polisen, SÄBO och Ungdomens hus och som har resulterat i fältassistenter på stan, säger Pia Proper.

En positiv spiral

Demografin är en ständig utmaning för en liten kommun; fler flyttar ut än flyttar in.

– Det är den stora, blöta filten som vi alltid har över oss, hur vi ska behålla befolkningen och få den att växa. Men även här får vi tacka våra duktiga företagare. När de som redan finns här är nöjda skapar det ett gott rykte som gör att fler vill etablera sig. Så det blir snabbt en positiv spiral, säger Dag Rogne.

Pia Proper håller med.

– Vi har 800 arbetslösa i Säffle, och det är mitt ansvar att försöka ta hand om dem. Varje arbetstillfälle vi får i kommunen är superviktigt, säger Pia Proper.

Säffle har successivt klättrat i Svenskt Näringslivs rankningar på senare år, trots flera stora kriser som flyktingkrisen 2015 och pandemin. Nu väntar ytterligare en stor påfrestning i och med energikrisen och den höga inflationen.

– Men Säffle har en anda av alltid resa sig igen! säger Ingemar Rosén.

Hur ska ni fira detta nu då?

– Ja du, det har vi inte hunnit tänka på. Men vi får väl försöka komma på något i bilen på väg tillbaka till Säffle! säger Ingemar Rosén.

Näringslivsklimatet i Säffle blir allt bättre tycker företagarnaSäffle i topp på lista över kommuners företagsklimatFöretagarna nöjda med Säffles näringslivsklimat

Artikeltaggar

Anna HedbergDag RogneEkonomiIngemar RosénPia ProperSäffleSäffle kommunSamhälleSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.