Hoppa till huvudinnehållet

Lång väntetid för besiktning av eldstäder: ”Aldrig upplevt det här trycket”

Publicerad:
De höga elpriserna gör att många vill börja elda i kaminer och vedspisar. Väntetiden för att besikta en nyinstallerad kamin ligger just nu på mellan 4-6 veckor, enligt företaget Sotning & Ventilation AB.
De höga elpriserna gör att många vill börja elda i kaminer och vedspisar. Väntetiden för att besikta en nyinstallerad kamin ligger just nu på mellan 4-6 veckor, enligt företaget Sotning & Ventilation AB. Foto: Fredrik Sandberg /TT

De stigande elpriserna gör att många vill börja elda med ved. Det märks tydligt hos företaget Sotning & Ventilation AB som besiktar nya och gamla eldstäder.

– Vi har aldrig upplevt det här trycket förut, säger verksamhetschefen Christian Sandersson.

Inför vintern är det många som vill installera kaminer eller återuppta gamla eldstäder som inte varit i bruk på länge, berättar Christian Sandersson, och företaget får just nu ovanligt många förfrågningar från kunderna. Det handlar om en ökning på närmare 35 procent.

– Läget är ansträngt och vi har begränsat med personalresurser eftersom det finns vissa behörighetskrav för att göra besiktningar. Vi har också de ordinarie brandskyddskontrollerna att ta hänsyn till hos de kunder som använder sina befintliga eldstäder.

4-6 veckors väntetid

Väntetiden för att besikta en nyinstallerad kamin ligger just nu på mellan fyra och sex veckor.

För att korta väntetiden så mycket som möjligt försöker Sotning & Ventilation AB effektivisera genom att samordna uppdragen geografiskt, och därför är uppmaningen till kunderna att i möjligaste mån tacka ja till den tid man blir erbjuden.

– Vi uppmanar folk att i samförstånd försöka ta den tiden de får eftersom vi inte har möjlighet att boka om så mycket med olika dagar och tider, förklarar Christian Sandersson.

Företaget har också börjat erbjuda tider på kvällar, men mot ett pristillägg, eftersom personalen då jobbar på övertid.

– Än så länge är det inte så många kunder som tackat ja till det, men ju närmare jul vi kommer desto fler tror jag kommer göra det.

Anmälan vid nyinstallation

För den som vill köpa en ny kamin eller börja använda en gammal eldstad igen finns det en del att tänka på.

Vid en nyinstallation av exempelvis en kamin eller vedpanna ska man först göra en anmälan med kontrollplan till kommunen. I Säffle kommun görs det till miljö- och byggnadsnämnden. Man uppger då vilken typ av kamin eller vedpanna som man vill installera.

Nästa steg är att kommunen lämnar ett startbesked som innebär att man kan göra installationen. Därefter ska en besiktningsman från ett sotningsföretag göra en kontroll och besiktning utifrån de punkter som finns med i kontrollplanen.

Den ifyllda och signerade kontrollplanen, tillsammans med ett besiktningsprotokoll, ska sedan skickas tillbaka till kommunens byggnadsnämnd, som sedan lämnar slutbesked. Först efter det får man börja elda i sin nya kamin eller vedpanna.

Besikta gammal eldstad

Om man däremot vill väcka liv i en gammal eldstad som man redan har behövs ingen anmälan till kommunen. Däremot behöver man kontakta det sotningsföretag som har uppdraget i kommunen att göra besiktningar, för att göra en så kallad brandskyddskontroll, innan man börjar elda.

– Vi vill uppmana till att göra en besiktning på dessa innan man börjar elda och är man osäker på när de senast är kontrollerade så kan man ringa oss. I händelse av brand i huset och eldstaden och skorstenen inte är besiktad kan det bli problem med ersättning från försäkringsbolaget om det visar sig att branden är eldstadsrelaterad, säger Christian Sandersson.

Elda inte för hårt och för länge och använd inte ved som inte fått torka ordentligt. Blöt ved ger en sämre förbränning och det ökar risken för soteld.
Elda inte för hårt och för länge och använd inte ved som inte fått torka ordentligt. Blöt ved ger en sämre förbränning och det ökar risken för soteld. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Elda på rätt sätt

Det handlar också om att elda rätt - att inte elda för hårt och länge med för stora vedinlägg. Tumregeln är att låta eldstaden ”vila” lika länge som man eldat innan man tänder nästa brasa. Det är även viktigt att inte elda med blöt ved, enligt Christian Sandersson.

– Att folk kommer elda med för blöt ved är ett orosmoln eftersom det också är brist på ved nu. Med blöt ved blir det en sämre förbränning och ökad risk för soteld.

Om man börjar elda betydligt mer i sin kamin eller vedspis än tidigare kan det även behövas sotning oftare. Det här kan man kolla upp genom att höra av sig till sitt sotningsföretag.

– Eldar du mer än en kubik ved per år så ska det göras en brandskyddskontroll var tredje år.

Har ni anställt fler personal för att kunna möta efterfrågan från kunderna?

– Ja, det har vi gjort och vi jagar med ljus och lykta efter fler. Vi har också personal under utbildning och ser gärna fler sökande till skorstensfejarutbildningen.

Sotning & Ventilation AB har idag kunder i tio kommuner i Värmland och Dalsland, samt två kommuner i Östergötland.

Stor efterfrågan på kaminer och vedpannor: ”Ett enormt tryck”

Artikeltaggar

BrandskyddHus och hemSäffleSotning & Ventilation ABVedeldning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.