Hoppa till huvudinnehållet

Nu gör Maria Wells debut som romanförfattare

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Artisten Maria Wells gör debut som romanförfattare. I debutboken tar handlingen sin början i hennes hemstad Säffle.
Artisten Maria Wells gör debut som romanförfattare. I debutboken tar handlingen sin början i hennes hemstad Säffle.

Sångerskan Maria Wells släpper aldrig taget om sin hemstad Säffle. När Maria debuterar som romanförfattare så är det med en historia som tar sin början i Säffle.

– Historien utspelas i juletid så det var fullt naturligt att det börjar i Säffle där jag firat så många jular, berättar Maria.

Maria Wells behöver ingen närmare presentation som artist och många känner till att hon på senare även har blivit författare med ett par framgångsrika kåseriböcker och medverkan i flera novellsamlingar och antologier.

– För två år sedan skrev jag en roman tillsammans med två andra tjejer och fick då frågan om jag inte kunde tänka mig att skriva en egen, gärna en vintrig feelgood. Det var bara att sätta tänderna i den utmaningen, berättar Maria.

Nu är boken färdig. Den släpps den 10 oktober och just nu ägnar Maria mer tid åt intervjuer och releasejobb än åt musiken.

– Det är ju mycket som sker i samband med ett boksläpp men jag tycker det är jätteroligt och har längtat efter det här. Det ska bli kul att se hur läsarna reagerar på boken, säger Maria.

Maria Wells nya roman släpps den 10 oktober.
Maria Wells nya roman släpps den 10 oktober.

Romanen heter Den gömda kristallen och inleds med att huvudkaraktären Ella reser hem till barndomsstaden Säffle för att fira jul tillsammans med familjen och släkten.

Det låter nästan som om det handlar om dig själv?

– Nej, verkligen inte! Men det är med mina ögon som hon ser Säffle. Jag har hämtat inspiration från miljöer i Säffle och använt mig av en del namn och personligheter som kanske går att känna igen. Till och med Sifhällatomtarna finns med! Men allt är fiction och påhittat, säger Maria.

Under besöket i Säffle går Ella upp på vinden och hittar en låda med gamla minnen. Det blir startskottet för en historia fylld av intriger, kärlek och jultraditioner. Säffle, London och Stockholm är scenerna för historien.

– Jag hade länge en intrig i huvudet och det föll sig helt naturligt att allt skulle starta i Säffle, säger Maria.

Att skriva blev en del av det nya vardagsliv som uppstod för Maria och hennes make Robert under pandemin då allt vad konserter och turnéer upphörde. Maria har på senare år också passat på att utbilda sig till lektör.

– Det är ju värdefullt och spännande att ha den kunskapen när man skriver själv. Man ser på sina texter med helt andra ögon, förklarar hon.

Blir det fler romaner?

– Utan att avslöja för mycket kan jag ju säga att det finns tankar på en uppföljare, svarar Maria lite hemlighetsfullt.

Apropå Sifhällatomtarna så är det ett gäng som Maria längtar efter. Under pandemin kunde Maria och Robert inte komma till Säffle och vara med men i år tycks det äntligen bli av.

– Hoppas det! Det är så viktigt att kunna sprida lite glädje och bland äldre och ensamma. Det är 47 år sedan jag var med första gången så Sifhällatomtarna släpper jag aldrig. Det är jätteviktigt för mig och har blivit en viktig del i julfirandet även för Robban. Så vi ska göra allt vi kan för att vara med i år, säger Maria.

Maria Wells hoppas att hon och Robert kan vara med i Sifhällatomtarna i jul också.
Maria Wells hoppas att hon och Robert kan vara med i Sifhällatomtarna i jul också.

Hon berättar att hemstaden har en särskilt plats i hennes hjärta.

– Sedan mamma gick bort har jag inte samma anknytning till Säffle men jag har min moster och många vänner kvar i stan. Så att åka till Säffle är som att komma hem.

Både Maria, hennes pianovirtuos till man och deras barn har ett liv som kretsar kring musiken vilket inte varit så lätt under pandemin då allt stannade upp.

– Vi var inte ute och spelade på två år frånsett de där spelningarna som man fick göra för en publik på 50 personer. Det var å andra sidan väldigt roligt och något som vi gärna gör om. Medan jag har skrivit böcker så har Robban skrivit ny musik som han nu ska ut på turné med. Våra barn går i mina fotspår och jobbar utomlands med Sunwing och själv tänker jag återuppta ett samarbete med den amerikanske countryartisten Billy Dean. Så det ligger en del i pipeline, berättar Maria.

Maria Wells hoppas snart vara ute på scenerna igen. Men nu är det romandebuten om är prio ett.
Maria Wells hoppas snart vara ute på scenerna igen. Men nu är det romandebuten om är prio ett. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

LitteraturMaria WellsMusikSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.