Räddningstjänsten i Säffle är en av de räddningstjänster i landet där det jobbar högst andel kvinnor. 20 procent av alla brandmän i Säffle är kvinnor.
Oavsett hur man räknar, om man bara räknar fastanställda, vikarier eller deltidsbrandmän, eller om man ser till helheten så är det ungefär 20 procent av brandmännen på Säffle räddningstjänst som är kvinnor. Det gör att Säffle hör till en av de brandstationer i Sverige där det jobbar flest andel kvinnor.
Det var Linda Blixtfeldt som banade väg för de andra. Hon var den första kvinnan som fick en fast anställning hos Säffle räddningstjänst. Hon säger att hon till en början fick bevisa att hon som kvinna klarade jobbet lika bra.
– Det var lite banbrytande. Det fanns tvivel på hur jag skulle klara att livrädda någon och rökdyka. Men de förstod sen att jag kunde göra ett lika bra jobb, berättar hon.
Bryta mark
När hon hade bevisat att hon klarade jobbet var det ingen som tvivlade längre och hon har alltid trivts på jobbet.
– Jag fick bryta lite mark och testades först.
Att Linda Blixtfeldt blev brandman var en tillfällighet och inget som hon hade gått och tänkt på innan hon fick frågan. Hon jobbade vägg i vägg med brandstationen i Nysäter och fick därför frågan om hon ville bli deltidsbrandman. Hon funderade länge på om hon skulle ta sig an uppgiften och bestämde sig till sist för att prova. 2004 började hon som deltidsbrandman i Nysäter och på den vägen är det. 2009 började hon som vikarie på brandstationen i Säffle och från hösten 2011 är hon fast anställd hos räddningstjänsten i Säffle. Beslutet att bli brandman har hon aldrig ångrat, hon trivs väldigt bra.
– Det är bra kamratskap. Vi jobbar nära varandra och firar ibland högtider och födelsedagar tillsammans, säger hon.
Bytte jobb
Sedan dess har det tillkommit flera kvinnor till räddningstjänsten i Säffle, både som fast anställda, vikarier och deltidsbrandmän på de mindre stationerna. Sara Karlsson jobbar heltid på stationen i Säffle.
– Jag tröttnade på det jag höll på med, jag körde bärgningsbil i många år, berättar hon.
Hon sade upp sig och började en utbildning till brandman samtidigt som hon jobbade som vikarie på räddningstjänsten i Säffle. Nu har hon fått en fast tjänst.
– Jag trivs jättebra. Linda har varit ett stort stöd, säger hon.
Vill ha fler
Magnus Hernerud, platschef på räddningstjänsten i Säffle, ser positivt på att det kommit in fler kvinnor på arbetsplatsen. Han tror också att det är lättare att locka fler kvinnor till yrket om det redan finns kvinnor på plats.
– De som är här är bra ambassadörer, säger han.
Han tror att det är viktigt att visa upp brandmansyrket tidigt, redan i förskoleålder.
– Det börjar redan där. Vi ska visa att jobba på räddningstjänsten gör man även som kvinna.
Bra stämning
Linda Blixtfeldt tror också att det är viktigt att nå ut tidigt.
– Om tjejer får möta fler kvinnor som är brandmän så avdramatiserar vi det här med att det bara är killar och kan uppmuntra intresset. Det blir lättare om det redan finns tjejer på plats, säger hon.
Det behövs både kvinnor och män på arbetsplatsen. Det är de överens om.
– Det är jätteviktigt. På en mansdominerad arbetsplats blir det en viss jargong och här tycker jag att vi har en bättre stämning, säger Magnus Hernerud.
Sara Karlsson som tidigare körde bärgningsbil håller med. Hon berättar att hon var den första kvinnan när hon började där och hon tror även att hon kan ha varit bland de första kvinnorna i Sverige som körde bärgningsbil. Där fick hon höra att det fick positiva effekter på arbetsplatsen när hon kom in.
– De berättade att det blev en helt annan stämning, det var som dag och natt, säger hon.
Rekrytering
Magnus Hernerud berättar att det inte utbildas brandmän i samma takt som de går i pension. Därför kommer det att bli svårare att rekrytera brandmän frampå och det är då viktigt att visa att det är ett jobb som passar både män och kvinnor. Han tillägger också att på en mindre station som i Säffle behöver det finnas en bred kompetens eftersom alla då får göra alla olika typer av jobb. Förutom det klassiska räddningsarbetet tillhör till exempel tillsyn, utbildning och sjukvårdslarm deras dagliga arbetsuppgifter.
– Det är ett varierande jobb som jag starkt rekommenderar, säger Sara Karlsson.