Hoppa till huvudinnehållet

Första gången i Värmland – SM arrangeras i Säffle simhall: ”Känns riktigt coolt”

Publicerad:
Nästa höst ska Säffle simsällskap arrangera para-SM i simning.
Nästa höst ska Säffle simsällskap arrangera para-SM i simning. Foto: Jenni Jansson

Nästa höst kommer para-SM i simning arrangeras i Säffle simhall. Det är första gången evenemanget arrangeras i Värmland.

Hösten 2023 står Säffle Simsällskap som arrangör för para-SM i simning. Para-SM är ett årligt evenemang för personer med rörelsehinder, synskada eller intellektuell funktionsnedsättning.

– Det känns riktigt coolt att vi får arrangera para-SM som den första värmländska klubben någonsin. Vi har god erfarenhet av tävlingar sedan tidigare och den nya simhallen möjliggör den här typen av evenemang, uppger Malin Borén, kassör i Säffle Simsällskap.

Nästa höst kommer det att hållas SM-tävlingar i Säffle simhall.
Nästa höst kommer det att hållas SM-tävlingar i Säffle simhall. Foto: Nathalie Forsström

Ett 50-tal simmare

Ungefär ett 50-tal simmare kommer att vara på plats i Säffle för att tävla och Malin ser fram emot simning i världsklass.

– Sverige är ett väldigt starkt land inom parasimning och många av dem som kommer till oss tillhör världens bästa parasimmare. Säffle Simsällskap har en väldigt duktig para-simmare som bland annat deltagit i para-VM, uppger Malin.

Malin berättar att klubben fått frågan tidigare men att det inte hade fungerat i den gamla simhallen. Med tanke på den nya simhallen såg klubben möjligheter och tackade därför ja till evenemanget.

– Jag tror det blir superkul. Vi har många idéer om hur vi kan få till det här bra, säger hon.

Malin berättar även att hon kommer att besöka årets para-SM i Eskilstuna för att få inspiration.

Uppfyller kriterier

Enligt Dennis Fredriksson som är mästerskapsansvarig vid Svenska Simförbundet uppfyller Säffle simhall de kriterier som finns. Dennis Fredriksson har som uppgift att hitta bassänger som är lämpliga för para-SM.

– Säffles simhall uppfyller alla våra kriterier. Här finns en stark intern organisation, en egen paraverksamhet samt en bra möjlighet att paketera det idrottsliga med boende som är lämpligt för dem med funktionsvariationer, säger Dennis.

Stöd från kommunen

Säffle kommun kommer att stödja arrangemanget genom ett evenemangsstöd till tävlingen.

Helena Karlsson, evenemangskoordinator Säffle kommun, ser mycket positivt på att SM ska hållas i Säffle.

– Det är ett jätteroligt evenemang och det är fantastiskt att vi får användning av simhallen i det här sammanhanget, säger hon.

– Vi får möjlighet att sätta Säffle och Säffle simhall på kartan i sådana här sammanhang.

Artikeltaggar

SäffleSäffle kommunSäffle simhallSimningSimsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.