Hoppa till huvudinnehållet

Tore, 78, kan tvingas från sitt hus när E45 byggs om: ”De får bära ut mig”

Publicerad:
Tore Olssons hus vid Oxåsen utanför Säffle kan bli aktuellt för inlösning om Trafikverkets senaste förslag om hur E45 kan byggas om blir verklighet. Men Tore är inte beredd att frivilligt flytta från Oxåsen.
Tore Olssons hus vid Oxåsen utanför Säffle kan bli aktuellt för inlösning om Trafikverkets senaste förslag om hur E45 kan byggas om blir verklighet. Men Tore är inte beredd att frivilligt flytta från Oxåsen. Foto: Jenni Jansson

Ett förslag från Trafikverket om hur E45 mellan Säffle och Hammar kan byggas om är just nu ute för samråd. Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att några hus längs vägen inte kan stå kvar. Tore Olsson är en av de berörda fastighetsägarna.

– Jag flyttar inte. De får bära ut mig, säger han.

Tore Olsson är 78 år och har bott i villan i Oxåsen strax utanför Säffle i hela 53 år. Mycket har hänt med huset sedan han flyttade dit. Genom åren har han renoverat och byggt ut och på en angränsande tomt som han också äger finns friggebod, grillkåta och en byggnad med sågverk. Snickeri har varit en stor hobby och i köket visar Tore köksluckorna som han själv gjort, skåp och andra möbler. På senare år har även huset handikappanpassats eftersom Tores sambo använder rullstol.

Huset i Oxåsen ser Tore Olsson som sitt livsverk. Genom åren har han byggt ut och renoverat och på en angränsande tomt finns bland annat sågverk och grillkåta som han byggt själv. Snickeri är en stor hobby och skåpet på bilden har han gjort själv.
Huset i Oxåsen ser Tore Olsson som sitt livsverk. Genom åren har han byggt ut och renoverat och på en angränsande tomt finns bland annat sågverk och grillkåta som han byggt själv. Snickeri är en stor hobby och skåpet på bilden har han gjort själv. Foto: Jenni Jansson

När Trafikverket meddelade att hans hus inte kan stå kvar enligt det senaste förslaget för hur E45 mellan Säffle och Valnäs kan byggas om, kom det som en chock.

– Jag sa till dem att det här är mitt livsverk som ni bara ska komma hit och riva.

Tore äger idag två angränsande tomter, och det är bara den närmast vägen med boningshuset på som i Trafikverkets förslag kommer ifråga för inlösning, det vill säga att Trafikverket köper tomten. På den angränsande tomten ligger bland annat såghuset och grillkåtan som Tore byggt och om det blir aktuellt med inlösen så borde det omfatta bägge tomterna, tycker han. Om tomten med boningshuset blir inlöst skulle det vara meningslöst att ha kvar den andra tomten, menar Tore. Trafikverket har hittills meddelat att man är väldigt restriktiv med att ta mark i anspråk som inte behövs för ombyggnationen av E45:an, men att man får återkomma i den frågan.

– Men vad ska jag ha den tomten till om jag inte kan bo kvar här? säger Tore.

Tore äger två angränsande tomter, varav den med boningshuset är närmast vägen. Det är bara den sistnämnda som Trafikverket vill lösa in, enligt förslaget. På den andra tomten står bland annat en grillkåta som Tore byggt och ett såghus. Men om boningshuset försvinner blir det meningslöst för honom att ha den andra tomten kvar, menar han.
Tore äger två angränsande tomter, varav den med boningshuset är närmast vägen. Det är bara den sistnämnda som Trafikverket vill lösa in, enligt förslaget. På den andra tomten står bland annat en grillkåta som Tore byggt och ett såghus. Men om boningshuset försvinner blir det meningslöst för honom att ha den andra tomten kvar, menar han. Foto: Jenni Jansson

Den lösning han helst skulle vilja se är en annan dragning av E45 så att hans fastighet inte berörs, men om hans hus inte kan stå kvar där det är nu vill han att Trafikverket flyttar det. Tore berättar att det finns en angränsande tomt som ägaren är villig att sälja och att huset skulle kunna flyttas dit.

– Jag fick till svar att de aldrig varit med om att göra så, men jag sa att det kan väl inte vara omöjligt för de flyttar ju en hel stad i Kiruna.

Huset ligger idag nära E45. Ljudet från trafiken är påtagligt, men Tore säger att han trivs. ”Annars skulle jag ha flyttat för längesen”.
Huset ligger idag nära E45. Ljudet från trafiken är påtagligt, men Tore säger att han trivs. ”Annars skulle jag ha flyttat för längesen”. Foto: Jenni Jansson

Utredningen fortsätter

Hur det kommer sluta finns det ännu inget beslut om. Planerna som Trafikverket lagt fram är som sagt ett förslag för ombyggnaden av E45 Säffle-Hammar där det pågår ett samråd. Sträckan är en del av det större projektet E45 Säffle-Valnäs som ska byggas om till mötesfri landsväg.

Så vill Trafikverket bygga om E45 mellan Säffle och Hammar

Trafikverket har efter tidigare utredningar beslutat att i princip behålla den sträckning som vägen har idag. En del kurvor kommer rätas ut och vägen kommer att breddas och mittsepareras, med undantag från passagen genom Värmlandsbro och där E45 går över järnvägen.

Om vägen breddas enligt planen kommer ett viltstängsel dras rakt genom Tores hus.
Om vägen breddas enligt planen kommer ett viltstängsel dras rakt genom Tores hus. Foto: Jenni Jansson

Förbi Oxåsen blir vägen bredare än idag, enligt förslaget. På skisserna som visar vägens sträckning är ett viltstängsel inritat rakt genom Tores hus och huset på grannfastigheten. En fastighet i Värmlandsbro skulle också behöva lösas in, enligt Trafikverket.

Blir fler samråd

Lars Sassner är projektledare på Trafikverket för ombyggnaden av vägen. Det samråd som pågår nu, där det finns möjlighet att komma med synpunkter på förslaget, avslutas 20 oktober. Men det kommer senare att bli fler samråd, berättar han.

– Vi kommer att titta på de inkomna synpunkterna och prata med markägare under hösten. Sedan kommer vi att bjuda in till ett ytterligare samråd under vintern, när vi jobbat vidare med här.

Nästa steg för Trafikverket blir sedan att presentera vad man ser som ett färdigt förslag och då kommer det återigen finnas möjlighet att komma med synpunkter, förklarar Lars Sassner.

– Det blir under våren någon gång, där vi kommer bemöta synpunkter som kommer in. Det kan bli att förslaget revideras. När det är klart går det vidare till kommunen och länsstyrelsen som får yttra sig.

Kan överklagas

Därefter sker en planprövning av Trafikverket, vilket görs av en annan del av myndigheten än den som jobbat med att ta fram planen. Om vägplanen då fastställs är det den som sedan gäller, men den kan överklagas till regeringen för beslut.

När ombyggnaden av E45 ska dra igång är i nuläget oklart, enligt Lars Sassner.

– Den finns med i en nationell plan för 2022-2032, men vi vet inte exakt när byggstarten kan bli.

Enligt en preliminär tidsplan som man kan läsa på myndighetens hemsida står det dock att produktionen beräknas ske mellan 2025-2026 för sträckan Hammar-Valnäs och 2028-2030 för Säffle-Hammar.

Tore vill så snart som möjligt veta hur det blir med hans hus och vad han har att förhålla sig till.
Tore vill så snart som möjligt veta hur det blir med hans hus och vad han har att förhålla sig till. Foto: Jenni Jansson

Tore Olsson tycker det är frustrerande att utredningen om hur vägen ska byggas om tar lång tid och han upplever att det har varit svårt att få svar på sina frågor.

– Jag har frågat Trafikverket vad alla dessa utredningar i alla år har kostat. Men det har jag inte fått något svar på.

Vad gäller hans hus vill han så snart som möjligt veta vad han har att förhålla sig till.

Det viktigaste för Tore är att han och sambon får bo kvar i Oxåsen. Att flytta därifrån känns otänkbart.

– Jag trivs bra här, annars skulle jag ha flyttat för längesedan. Tryggheten är att få vara kvar på platsen.

Artikeltaggar

E45FastigheterLars SassnerSäffleTrafikTrafikverketUtredningarVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.