Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomsarbetslösheten fortsätter minska: ”Det går åt rätt håll”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska.
Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska. Foto: Jessica Gow/TT

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska i Säffle. Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen har ungdomsarbetslösheten minskat med över 35 procent det senaste året.

I september förra året var 128 ungdomar mellan 18 och 24 år i Säffle kommun inskrivna som arbetslösa. I september i år låg motsvarande siffra på 83. Det innebär en minskning med 35,2 procent.

I september i år var 13 procent av Säffles unga mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa, varav 5,6 procent var öppet arbetslösa. Det är en kraftig minskning jämfört med året innan då 17,6 procent var inskrivna som arbetslösa, varav 7,6 procent var öppet arbetslösa.

– Det går åt rätt håll och det är superkul, säger Sanna Bertilsson, chef för arbetsmarknadsenheten i Säffle. Nu gäller det att hålla i det vi har byggt upp.

Håller i sig

Redan förra månaden kunde man se en minskning av ungdomsarbetslösheten i Säffle. Denna trend håller i sig när siffrorna för september presenteras.

Sanna Bertilsson berättar att arbetsmarknadsenheten jobbar mycket för att minska arbetslösheten, inte minst mot ungdomar. Utbildning är en viktig faktor. Hon nämner även samverkan med fler aktörer som en viktig faktor. Bland annat jobbar man med att försöka matcha utbildningar efter arbetsmarknadens behov.

– Det här är en bekräftelse på att vi jobbar rätt. Nu är det bara att hoppas att det håller i sig. Vi går mot tuffare tider och då gäller det att orka hålla i det här, säger Sanna Bertilsson.

Högre än snittet

Jämför man med riket och länet i stort ligger Säffle fortfarande högt. Siffran över inskrivna arbetslösa som i Säffle ligger på 13 procent ligger på 8,3 procent i riket och på 9,2 procent i länet.

Även om man kollar på arbetslösheten i stort så har den minskat något jämfört med samma tid förra året. Det var i september i år 9,4 procent av Säffles befolkning i arbetsför ålder som var inskrivna som arbetslösa. Det är en minskning på 1,5 procentenheter jämfört med förra året.

Allra högst är arbetslösheten bland utrikesfödda även om det även här har skett en minskning jämfört med samma tid förra året. I september i år låg arbetslösheten bland utrikesfödda i Säffle på 32,1 procent, en minskning med 5,7 procentenheter jämfört med året innan. Genomsnittet i Värmland var 20 procent i september 2022.

Ungdomsarbetslösheten

Andelen unga mellan 18 och 24 år som var inskrivna som arbetslösa i september 2022. Förändring sedan förra året inom parantes.

Säffle 13 (-4,6)

Arvika 7,1 (-1,7)

Eda 11,8 (2,7)

Filipstad 13 (2,8)

Forshaga 13,1 (-3,6)

Grums 11,7 (-1,7)

Hagfors 8,7 (-4,1)

Hammarö 9,6 (-2,2)

Karlstad 8,2 (-1,7)

Kil 7,3 (-6,2)

Kristinehamn 13,1 (-0,7)

Munkfors 12,2 (1,3)

Storfors 11,2 (-5,5)

Sunne 7,1 (1,6)

Torsby 8,2 (-1,4)

Årjäng 5,2 (-3,1)

Riket 8,3 (-1,4)

Värmlands län 9,2 (-1,9)

Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.