Hoppa till huvudinnehållet

Härliga arbetsdagar på Lurö

Publicerad:
Linfärjan på Korsön drogs upp på land för vintern.
Linfärjan på Korsön drogs upp på land för vintern. Foto: Henrik Ahlgren

Över 45 föreningsmedlemmar i alla åldrar samlades under helgen på Lurö för arbete i Luröskärgårdens natur- och kulturförening.

På fredagseftermiddagen åkte tre båtar från Ekenäs i norr och en ifrån Kållandsö i söder mot Lurö. Arbetsuppgifterna under denna mestadels soliga helg bestod av att röja sly, dra ris och elda på Stenstaka och på ön Mathall som ligger i närheten av Vithall.

Dessa arbeten gjorde föreningen på uppdrag av Länsstyrelsen. På strandvägen mellan Stenstaka och Tegelbruket samt på tegelbruksruinen röjdes sly som växt upp.

Linfärjan på Korsön drogs långt upp på land trots det låga vattenståndet och enslinjen på Stenstakaudden renoverades och grundmålades. Under söndagen hölls ett medlemsmöte där bland annat arbetsgrupperna berättade vad som hänt under året.

  • Elvafika vid Stenstaka där det drogs ris och eldades.
    Elvafika vid Stenstaka där det drogs ris och eldades. Foto: Henrik Ahlgren
  • Enslinjen på Stenstaka renoverades och grundmålades.
    Enslinjen på Stenstaka renoverades och grundmålades. Foto: Henrik Ahlgren
  • Den nya tröjan som kommer att finnas till försäljning nästa säsong.
    Den nya tröjan som kommer att finnas till försäljning nästa säsong. Foto: Henrik Ahlgren

Bärögruppen rapporterade att de haft 13 arbetsdagar på Bärön i Millesviks skärgård, båtgruppen om att man köpt in en båt till vasslåtteraggregatet på Lurö där motorn blev monterad på båten under helgen och fyrgruppen berättade om sitt arbete med mera.

Föreningen har även tagit fram en luvtröja som kommer att finnas till försäljning nästa säsong där det står Lurö på framsidan. Medlemmarna fick möjlighet att köpa tröjan under helgen och nu behöver föreningen köpa in fler.

Eftersom väderprognosen varnade för starka vindar åt föreningen knytlunch någon timma tidigare på söndagen och avfärden blev även den ett par timmar tidigare än planerat.

Henrik Ahlgren

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLuröLuröskärgårdens natur- och kulturföreningSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.