Hoppa till huvudinnehållet

Vackra vyer för vandrare längs Otto Hesselbom-leden

Publicerad:
Här kan Otto Hesselbom ha fått inspirationen till målningen <em id="emphasis-edc9e282fb029533220de3b84610ba7c">Vårt land, vårt fosterland</em>.
Här kan Otto Hesselbom ha fått inspirationen till målningen Vårt land, vårt fosterland. Foto: Kjell Olsson

16 vandringssugna medlemmar i Säffle Naturskyddsförening, SNF, gick nyligen på vandring längs Otto Hesselbom-leden.

När Dalslands Kanalbolag fyllde 150 år 2018 uppvaktade Åmåls kommun med en gåva som var en cirka en kilometer lång vandringsled. Denna kallas mycket lämpligt för Otto Hesselbom-leden. Den är integrerad med den befintliga leden som går i Sörknattens och Baståsens naturreservat utanför Ånimskog.

Till höger syns Sörknatten men ända dit gick inte vandrarna.
Till höger syns Sörknatten men ända dit gick inte vandrarna. Foto: Kjell Olsson

Sexton vandringssugna från Säffle Naturskyddsförening hade laddat ryggsäcken med fika och på fötterna satt grova skor. Vädret var strålande och liksom övriga leder i Dalsland är Hesselbom-leden i toppskick. Lite brant är det här och där men på grund av det torra vädret så var det bra fotfäste både uppför och nedför och den väl utmärkta leden var lätt att både finna och gå. Det gick även att gå lite utanför leden där det var halkigt.

Det är lätt att förstå Otto Hesselboms entusiasm över Ånimskogs vackra natur.
Det är lätt att förstå Otto Hesselboms entusiasm över Ånimskogs vackra natur. Foto: Kjell Olsson

Längs leden finns intressanta faktatavlor och bilder kring Otto Hesselboms liv och målande. Han var född 1848 i Slobol i Ånimskog som barn åtta av nio. Han var mycket produktiv och natur samt religiösa motiv dominerade. Redan 1895 målade han Landskapsbild från Dalsland i morgonljus. Denna kom att bli förlagan till den tavla, Vårt land, vårt fosterland, som röstats fram till Sveriges nationaltavla nummer ett. Denna målades 1902 och 1910 inköptes den av Nationalmuseum där den kan beses idag.

Fika smakade utmärkt i vackert väder och vacker utsikt från Husdalsberget.
Fika smakade utmärkt i vackert väder och vacker utsikt från Husdalsberget. Foto: Kjell Olsson

Otto Hesselbom återvände ofta till sin hembygd och hans dalsländska målningar i skymningsljus kom att bli ”typiskt svenska”. SNF-vandrarna beundrade även utsikten över sjöarna Ärr, Ånimmen och på distans Vänern. Vandrarna kunde tänka tillbaka på tiden då Hesselbom stod på samma plats och fick inspiration!

Detta skedde bland annat från Husdalsberget och där smakade även matsäcken perfekt. Kjell Carlsson hade förberett med intressanta fakta och han fick svara på en hel del frågor.

Kjell Carlsson delade med sig av fototips.
Kjell Carlsson delade med sig av fototips. Foto: Kjell Olsson

En del vandrare fortsatte leden bort mot Sörknatten, dock inte ända fram. Andra gick tillbaka till starten och alla var överens om att det varit en fantastisk dag.

Nästa arrangemang för SNF blir ett studiebesök i Toverud Mathantverks kök i närheten av Krokstad, tisdagen den 22 november.

Längs leden fanns informativa tavlor både om konstnären Otto Hesselbon och omgivande miljön
Längs leden fanns informativa tavlor både om konstnären Otto Hesselbon och omgivande miljön Foto: Kjell Carlsson
Hesselbomleden går längs berg och utsikten är otroligt vacker
Hesselbomleden går längs berg och utsikten är otroligt vacker Foto: Kjell Carlsson

Artikeltaggar

ÅnimskogDalslandDjur och naturFritid och livsstilNaturNaturreservatOtto HesselbomSäffleVandring

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.