Hoppa till huvudinnehållet

Hanna Wiik släpper bok om psykisk ohälsa och ledarskap

Publicerad:

Fram tills hon var nitton år bodde Hanna Wiik i Säffle. I dag bor hon i Stockholm, driver eget företag och har nyligen släppt debutboken ”Chefens dubbelliv”.

Att ha en chefsposition inom ett företag och samtidigt brottas med psykisk ohälsa är kanske vanligare än man kan tro. Det kan åtminstone Hanna själv skriva under på.

Redan i tonåren började hon att må dåligt psykiskt, men trots det gjorde Hanna karriär och arbetade bland annat som tillväxt- och hållbarhetschef för Regeringskansliet och Region Stockholm.

– Jag kämpade mot min ångest, oro och depressiva tankar varje stund alla dagar i många år, och slet för att visa upp en perfekt välfungerande och högpresterande fin fasad, skriver Hanna i bokens inledningskapitel.

Hållbart ledarskap

Efter många års erfarenhet av ledarskap, där den psykiska ohälsan hela tiden funnits med som bakgrundsdansare, beslutade sig Hanna för att skriva en bok om fenomenet.

”Chefens dubbelliv - från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap” är bokens fullständiga titel och innehållet hoppas Hanna ska bidra till att fler människor med ledarroller vågar vara öppna med sina känslor.

– Jag hoppas att boken ska bidra till att vi kan bryta tabut om chefer med psykisk ohälsa. Många chefer mår psykiskt dåligt, men vågar inte berätta om det eller be om hjälp eftersom de ofta är rädda för att bli sedda som svaga eller odugliga. I stället biter de ihop och kämpar för att inte visa vad som döljer sig bakom den fina fasaden. På det sättet lever många chefer ett dubbelliv.

”Chefens dubbelliv - från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap” släpptes i början av oktober.
”Chefens dubbelliv - från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap” släpptes i början av oktober. Foto: Privat

Tanken är att den ska fungera som en handbok och en slags självhjälpsbok inom ledarskap.

– Jag hoppas att drabbade chefer kan få handfasta tips om hur de kan börja sätta gränser och ta hjälp på olika sätt.

Hur känns det att ha släppt en debutbok?

– Det känns jättekul och spännande! säger Hanna Wiik.

Artikeltaggar

BöckerNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.