Hoppa till huvudinnehållet

Ny oppositionsgrupp i Region Värmland – de partierna bildar allians

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Fredrik Larsson (M).
Fredrik Larsson (M). Foto: Helena Karlsson

En ny oppositionsgrupp har formats i Region Värmland.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna går ihop i en ny borgerlig allians.

– Vi kommer tillsammans utgöra den största oppositionsgruppen, säger M-toppen Fredrik Larsson.

Helt nya konstellationer tar plats i Region Värmland efter valet. Sedan några veckor tillbaka stod det helt klart att Socialdemokraterna tar makten i regionen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet i en ny majoritet.

Det sistnämnda partiet lämnar därför konstellationen Värmlandssamverkan (M, L, KD, C, MP och SIV) som styrt regionen sedan 2010.

Värmlandssamverkan fick dock sin första dödsstött redan efter valresultatet då Miljöpartiet ramla ur fullmäktige.

När det nya S, V och C-styret slogs fast formar partierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet oppositionen.

Men det blir ingen samlad opposition. Enligt ett nytt pressmeddelande från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna bildar dessa tre partier Värmlands borgerliga allians och det blir den största oppositionsgruppen.

– Vi kommer tillsammans utgöra den största oppositionsgruppen. Våra partiers värderingar vilar på samma grund där frihet, ansvar och att alltid värna skattebetalarnas pengar utgör basen. Utan en väl fungerande ekonomi blir det svårt att utveckla verksamheterna inom Region Värmland och jag är orolig över hur den nya majoriteten ska hantera det, säger Fredrik Larsson, som är gruppledare för Moderaterna och avgående regionstyrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Värmlands borgerliga allians säger sig ha fördelat poster i nämnder och styrelser mellan sig.

Vem som får vilket uppdrag är frågor som nu ska diskuteras internt i partierna.

Sarra Gunnarsson (L).
Sarra Gunnarsson (L). Foto: Tommy Andersson 2022

– Vi ser fram emot ett gemensamt politiskt arbete, men där vi också är överens om att varje parti ibland agerar enskilt, säger Sara Kihlström, gruppledare för Kristdemokraterna. Vi har många utmaningar i Värmland, inte minst inom hälso- och sjukvården. Att tro att de löses genom att medarbetarna ska springa fortare är kraftigt förenklat. Istället har vi en hög tilltro till att involvera de som berörs, samverkan med andra och värna rätten till valfrihet, säger Sara Gunnarsson är gruppledare för Liberalerna.

Värt att notera är att Sjukvårdspartiet inte ingår i den oppositionsgruppen, trots att de suttit med i Värmlandssamverkan som styrt regionen sedan 2010.

Läs mer om maktskiftet i Region Värmland:

Artikeltaggar

Fredrik LarssonKristdemokraternaLiberalernaModeraternaNämnderPolitikPolitiska system och ideologierRegion VärmlandSara KihlströmSjukvårdVal 2022Värmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.