Hoppa till huvudinnehållet

Ny hundsporthall öppnar snart i Säffle: ”Jag är väldigt nöjd”

Publicerad:
På lördag är det dags för smygpremiär av Säffles nya hundsporthall - ”Kristallhallen”. Maria Larsson och maken Ulf Larsson är personerna bakom satsningen.
På lördag är det dags för smygpremiär av Säffles nya hundsporthall - ”Kristallhallen”. Maria Larsson och maken Ulf Larsson är personerna bakom satsningen. Foto: Emma Alegod Bruce

Inom kort öppnar en ny hundsporthall i Säffle. ”Kristallhallen” har hela 462 kvadratmeter träningsyta, och redan imorgon är det dags för smygpremiär.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle bli så bra. Jag är väldigt nöjd, säger initiativtagaren Maria Larsson.

Maria är kanske mest känd som fastighetsmäklare i Säffle, men på fritiden är det mycket hundar och hundsport som gäller.

Efter att ha gått flera kurser i olika hundsporthallar började idén om att starta upp en egen hall att ta form.

– Jag tyckte att det behövdes ett fint och trivsamt ställe där vi som gillar att träna hund kan hålla till, så det blev ett litet hobbyprojekt, säger Maria.

På fritiden tränar Maria gärna rallylydnad eller nose work med sina två hundar, Affe och Harry.
På fritiden tränar Maria gärna rallylydnad eller nose work med sina två hundar, Affe och Harry. Foto: Emma Alegod Bruce

”Kändes övermäktigt”

Ganska snart dök en passande lokal upp. Det var den gamla auktionshallen på Villan, som Maria tyckte hade potential med sin storlek och sina fina omgivningar, men samtidigt var det mycket som behövde göras.

– Den 17 augusti satt vi här på var sin stol och undrade vad vi hade gett oss in på egentligen. I det läget kändes det övermäktigt, men då sa min man Ulf att det ordnar sig, och det gjorde det ju, skrattar Maria och fortsätter:

– Det är Ulf som har gjort detta på två månader med bara lite hjälp av några hantverkare, och jag tycker att det har blivit fantastiskt fint!

Snart färdig

Det är en påkostad hundhall som snart står färdig och redo att hyras ut.

– Vi har målat, dragit in ny el, lagt in konstgräs, installerat ny belysning och nya luftvärmepumpar. Sen har vi beställt nya fönster som ska sättas in, säger Maria.

Visionen var en hundsporthall med det ”lilla extra”, och kristallkronorna i taket får hänga som en symbol för just det.

– Vi har lagt ner vår själ i det här. Jag inbillar mig att ju finare hallen är, desto mer kommer folk att värna den.

”Det var när vi satte upp kristallkronorna som jag kom på vad hallen skulle heta”, säger Maria.
”Det var när vi satte upp kristallkronorna som jag kom på vad hallen skulle heta”, säger Maria. Foto: Emma Alegod Bruce

Hur stor är hallen?

– Själva träningsytan är 462 kvadratmeter, sen finns det även ett kök där man kan sitta och dricka kaffe eller ha lektioner.

Många planer

Tanken är att det ska arrangeras både kurser och tävlingar i hallen framöver, vilket Maria har haft i åtanke under planeringen och ombyggnationen.

– Vi har bland annat satt in två nya dörrar just för att det ska vara smidigt för tävlingsekipage att ta sig in och ut utan att passera publiken.

För den som hyr hallen kommer det att finnas träningsutrustning för flera olika grenar att låna. Till exempel agilityhinder, utrustning för rallylydnad och lydnad.

Utanför hallen finns även en aktivitetshörna för nose work som Maria vill utveckla samt flera gräsytor som ska jämnas ut så att de också kan nyttjas för hundträning.

– Sen funderar jag också på att bygga en terrass så att man kan sitta ute och ha det trevligt.

Hundsporthallen är påkostad med ett underlag bestående av sviktpad och konstgräs av hög kvalitet. Hallen kommer hålla en temperatur på ungefär 16 grader.
Hundsporthallen är påkostad med ett underlag bestående av sviktpad och konstgräs av hög kvalitet. Hallen kommer hålla en temperatur på ungefär 16 grader. Foto: Emma Alegod Bruce

Smygpremiär

Imorgon är det alltså dags för smygpremiär av Säffles nya hundsporthall. Förutom att bekanta sig med hallen kommer besökarna även att bjudas på uppvisning av brukslydnad och nose work.

– Det kommer att hända lite andra saker också, men det är hemligt, säger Maria.

När kommer man kunna boka hallen för träning?

– Jag har en person som håller på med en hemsida och ett bokningssystem. Det är inte riktigt färdigt än men jag hoppas att det ska komma igång snart för det är redan flera personer som vill boka tid, säger Maria.

Artikeltaggar

HundsportNyetableringarNyheterSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.