Hoppa till huvudinnehållet

Petter om vägen till framgång

Publicerad:
Petter Askergren var en av föreläsarna under E-handelsdagen.
Petter Askergren var en av föreläsarna under E-handelsdagen. Foto: Nathalie Forsström

"Tänk utanför ramen och hitta din egen arena”. Det rådet ger artisten och entreprenören Petter Askergren som på torsdagen höll en föreläsning om varumärkesbyggande och entreprenörskap.

Askås Peter Smersfeldt, sälj- och marknadschef, tog en pratstund med Petter efter föreläsningen.
Askås Peter Smersfeldt, sälj- och marknadschef, tog en pratstund med Petter efter föreläsningen. Foto: Nathalie Forsström

En av föreläsarna under Askås E-handelsdag var artisten, föreläsaren och entreprenören Petter Askergren. Han pratade om sin syn på entreprenörskap och varumärkesbyggande.

Petter berättade om sin bakgrund. Han berättade om hur han inte passade in i det svenska skolsystemet men att hans mamma hela tiden sade till honom hur bra han var och att han till slut började tro på det. När han upptäckte hiphopen första gången blev han besatt från start och han och kompisen uppträdde första gången iklädda grå joggingoverall respektive grå pyjamas.

Petter Askergren hade mycket att berätta.
Petter Askergren hade mycket att berätta. Foto: Nathalie Forsström

Sålde läsk i köer

Entreprenörskapet hade Petter också med sig tidigt.

– Vi sålde läsk i bilköer.

Han hade en hel del goda råd och erfarenheter att dela med sig av. ”Allt ska hänga ihop. Tänk utanför ramen och hitta din egen arena” sammanfattade han i slutet. Ett annat tips som Petter ville förmedla var att man ska försöka vara först. Om man inte är först så ska man hitta en ny twist.

– Man ska se till att synas och inte drunkna i mängden, man ska vara i folks medvetande och våga ta plats, säger han.

Mångsysslare

Petter har sysslat med många olika saker. Förutom musiken har han drivit restaurang, startat hotell och jobbar nu även med vin. Han fick frågan om vin men ville inte göra det som alla andra redan har gjort. Därför valde han att göra det ordentligt på sitt eget sätt och utbildade sig till sommelier. För Petter är det viktigt att få en röd tråd i det han gör.

– Allt ska hänga ihop!

Jobb blir nöje

Petter får ofta frågan om hur han hinner allt.

– Jag gör jobbet till ett nöje, säger han.

Men allt går inte alltid vägen. 2005 nådde Petter botten i sin karriär. Då hade han livegig för tolv personer och tänkte att nu kan det bara bli bättre. Det var då han gjorde låten ”Det går bra nu”. Trots att låten inte alls stämde med hur det var för Petter vid den tiden gjorde låten att allt vände.

– Den räddade mig och min familj. Jag hade hur mycket jobb som helst, säger han.

Vända motgången

Det gäller att vända motgången.

– Bankar man på en dörr många gånger så kommer den att öppna sig om du har en bra sak, säger han.

För Petter har det varit viktigt att inte delas in i ett fack. Han vill jobba med olika saker som han tycker är roligt.

– Musiken är stammen och det andra är grenar. Jag vill inte delas in fack.

Artikeltaggar

AskåsEntreprenörskapNäringslivPetter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.