Hoppa till huvudinnehållet

WE-tävling på ridklubben: ”Hästarna tycker ju att detta är jätteroligt”

Publicerad:
Ridtävling
Ridtävling Foto: Carolina Schützer

I lördag höll Säffle ridklubb sin första WE-tävling. Ring i klockan, rid slalom, lyft på koppen, gör en åttvolt - allt från hästryggen. Just nu är Working Equitation en av de grenar som ökar mest inom ridsporten och det blev också en lyckad dag för Säffle ridklubb.

På några platser i landet finns redan ridskolecuper i WE, Working Equitation. Denna cup , som nu är en gren under ridsportsförbundet, är tänkt att komplettera dessa och initiera till att fler ska få möjlighet att börja tävla i WE.

– Det är jättekul! Det är först gången som vi har en WE-tävling. Vi har tur med vädret och det är full go där inne - superkul! säger Nina Lauri, Ridskolechef.

WE är väldigt användbart på ridskolorna då det går att applicera på alla nivåer, från nybörjare till elever på högre nivåer. I tävlingsgrenen WE rider ekipagen tre moment, dressyr, teknik och speed. I ridskolecupen har man bakat ihop de två första momenten dressyr och teknik till ett program som tar ungefär fem till sex minuter per ekipage.

Nina Lauri, Ridskolechef.
Nina Lauri, Ridskolechef. Foto: Carolina Schützer

– Ryttaren ska göra vissa utföranden vid olika hinder. Totalt finns det 18 hinder, och då kan man ju variera svårigheten på hindren beroende på nivå. Svårigheten är att hantera hästen när man gör banan - man måste vara lyhörd på hästen, säger Nina och fortsätter:

– De yngre har med en ledare, medan juniorerna kör själva genom banan. Det var flera barn som är med idag som gör det för fösta gången, vilket är jättekul.

Som domare för dagen fanns Jenny Andrén Richter och Elin Hansson från hemmaklubben, samt Sofie Rahmn från Bengtsfors ridklubb. Totalt var det 30 startande, varav 16 från Säffle, 11 från Bengtsfors och resterande tre kom utifrån.

– Ryttarna från Bengtsfors har ridit på våra hästar - vi har ett utbyte med dem. Det är bra att de inte behöver ha sin egna häst för att få rida. Anki Holmström, ridinstruktör i Bengtsfors, och jag har känt varandra i nästan 40 år nu. Så vi har ett fint samarbete mellan våra klubbar, förklarar Nina.

Anki från Bengtsfors finns också på plats under tävlingen.

– Än så länge har det gått jättebra, och det är en bra tävlingsform när man inte behöver flytta hästarna. Vi har testat en intern WE-tävling i Bengtsfors, men nu är det ju med i ridskolecupen.

– WE är ganska nytt för oss här. Det har varit populärt och är lättare att lära sig än till exempel dressyr. Det är en jättebra gren och passar för alla.

 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Ridtävling
  Ridtävling Foto: Carolina Schützer
 • Ridtävling
  Ridtävling Foto: Carolina Schützer
 • Ridtävling
  Ridtävling Foto: Carolina Schützer
 • Ridtävling
  Ridtävling Foto: Carolina Schützer

Vart kommer WE ifrån?

– Ifrån Westernridningen - där gör man allt utan att lämna hästen. Man använder den ena handen till andra saker än att rida med; hålla i en kopp, ringa i en klocka eller öppna grindar till exempel, säger Nina.

Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästen får en allsidig utbildning som baseras på dressyrens grunder.

– Hästarna tycker ju att detta jätteroligt!

På Säffle ridklubb har man byggt upp sina första hinder för WE bakom ridhuset. Där finns en bro, en sandbank och en tjur med nosring bland annat.

– Ridcupen är en bra start, och det blir mer och mer populärt eftersom det kombinerar så mycket. Det är också en väldigt omställning för hästen - det händer mycket. det behövs koncentration från både ryttare och häst, avslutar Nina.

Artikeltaggar

HästsportSäffleSäffle ridklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.