Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollssummering av säsongen - del 2

Publicerad:
Foto: Nathalie Forsström

DEL 2. Fotbollssäsongen är nu över. När lagen blickar tillbaka på säsongen är det några som minns fina säsonger, medan andra ser tillbaka på en riktigt kämpig säsong. ST har pratat med Säfflelagens tränare och bett dem om en tillbakablick på 2022. Här kommer de tre resterande lagen där två tränare berättar att de slutar.

Svarande tränare:

Säffle SK dam: Magnus Wallin (division 1)

Värmlandsbro SK: Johan Edvardsson (division 5)

Eskilsäters IF: Per Gustavsson (division 6)

Uppfyllde ni målet ni hade?

SSK dam: Nej det gjorde vi inte. Vi hade väl inför säsongen ett mål att kunna vara kvar - i alla fall ett negativt kval. Sedan visste vi att på grund av de nya förutsättningarna att det skulle vara tufft - men vi hade med den kvalitén vi har, haft den möjligheten. Omständigheter gör att det blir tufft för oss; långtidsskador på Thea och Amelie och även på Lisa en längre tid - det påverkar. I samband med detta hade vi en del sjukdomar - så det blev en dubbel negativ effekt. Plus att vi hade ett antal som var studenter - det hade vi räknat med, men vi hade inte räknat med de skador vi fick tillsammans med det . Så det blev ju ett helt annat läge. Vi försökte hitta lösningar för att försöka bredda truppen - spetsa och ha en bra stab på träningarna. Om man tittar på arbetet som vi gjort från min horisont så har det varit positivt - tongångarna har varit positiva och man har tagit ansvar och drivit på. Vissa saker kan man påverka och andra inte - man få välja bort vart man lägger energi.

– Hade det varit ett normalt division-1-år så hade vi troligtvis förnyat ett kontrakt, men förutsättningarna var inte så. I det avseendet kan man beakta det för att se ett större perspektiv. Vi har gjort för lite mål - vi hade inte pricken över i när det gäller målproduktionen. Vi har varit väldigt stabila defensivt, men så fanns det matcher där vi tillät för mycket. Det var försvarsspelet över hela banan som brast lite - vi släppte till. För lite mål och släppa in mål är ingen bra ekvation. Tabellen ljuger inte - det va så det blev. Men trots att vi inte får ett förnyat kontrakt så har vi jobbat på bästa sätt utifrån förutsättningarna.

EIF: Nej, det gjorde vi inte. Målet när jag tog över var att ligga uppe i topp - vi hade potential till det. Vi hade två träningsmatcher som vi gjorde väldigt bra och det så ljust ut - men säsongen blev inte alls som vi trodde.

VSK: Ja det gjorde vi och översköt det också. Den längre visionen som vi hade på sikt uppnådde vi ju i år redan, något år tidigare än vad vi hoppats på och planerat. Det är inte ofta det blir så - men självklart väldigt trevligt när det blir så.

Säffle SK dam, Johanna Karlsson
Säffle SK dam, Johanna Karlsson Foto: Carolina Schützer

Vad gjorde ni bäst under säsongen?

SSK dam: Trots motgångarna så har vi haft en sådan styrka i truppen och ledare - de positiva inställningarna. Vi har mött förutsättningarna på ett bra sätt, även om ni inte fått resultaten med oss. Vi har gett det en chans. Det har varit en glädje.

EIF: Efter omständigheterna höll vi i alla fall ihop laget och spelade många jämna matcher, som tyvärr förlorade med uddamålet, jag tror att det var sex - sju stycken. Har man gjort det tre matcher i rad med uddamålsförluster det svårt att bita ihop och komma igen - det har vi ju gjort ganska bra tycker jag.

VSK: Just det att det var många som gjorde bra saker tillsammans och då blir det ju ännu bättre. Även om det inte stämde fullt ut hittade vi ett sätt att vinna eller framförallt inte förlora matcher.

Eskilsäters IF, Mattias Svärd
Eskilsäters IF, Mattias Svärd Foto: Jenni Jansson

Vad fungerade mindre bra?

SSK dam: Som jag nämnde; försvarsspelet genom hela banan, som ledde till bolltapp och omställningar som renderat i baklängesmål. Sedan har vi haft det jobbigt att etablera oss på motståndaren planhalva och fått längre anfallsspel. Vi har inte kunnat ”vila med bollen”. Vi har mött bra motstånd men kanske inte nått upp i den kvaliteten. Sedan har vi saknat målskyttet trots att vi skapat bra lägen. Vi har haft mycket rotation i positionerna, det har varit svårt - vi har inte haft samma startelva någon gång tror jag. Så det har varit en hög omsättning där.

EIF: Vi gjorde för lite mål. Jag vet inte om vi skulle kunnat göra det på något annat vis heller, men vi gjorde alldeles för lite mål. Uppslutningen på träningarna på höstsäsongen var inte heller den bästa - då är det svårt att göra det bättre på matcher.

VSK: Det är klart att det var vissa saker som inte fungerade så bra. Framförallt funkade det mindre bra med försäsongen, att vi kanske får arbeta oss in i serien - det fick bli lite som tränings matcher i börja. Men vi startade på en högre nivå än vi tänkt trots det - men i början var vi inte riktigt där vi skulle ha varit.

Värmlandsbro SK
Värmlandsbro SK Foto: Nathalie Forsström

Vart har du sett störst utveckling i spelet?

SSK dam: Jag känner att vi hade en period där vi inte fick med oss resultaten. DM mot Degerfors, där spelar vi bra och vinner rättvist. Men sedan får vi en sekvens på våren där vi spelar bra och gör bra prestationer men går lottlösa. Det var lite för många sådana - det har varit för kostsamt. Men de prestationerna var bra - spelarna har samlat erfarenheter genom det och kan ta lärdom. Säffle som förening har en vision om att utveckla yngre spelare och flera av dem har tagit stora kliv. Sedan måste jag säga att vi lyckats med kollektivet - när jag kom så hade de svårt att hantera lägre försvarsspel - men vi har kunnat jobba på det nu, så det funkar - det är väldigt glädjande. Så det finns ljusglimtar också.

EIF: Det var när jag flyttade upp Mattias Svärd på innermitt, istället för mittback. Då fick vi igång anfallsspelet - det gjorde stor skillnad.

VSK: Vi har fått till ett bra försvarsspel. Vi hade ett bottennapp med 5-0 borta och i sista matchen släppte vi in 2 mål. Annars har vi bara släppt in max ett mål per match. Så vi har gjort störst utveckling där tror jag. Vi har dock inte gjort jättemycket mål heller - så det finns mer att ta där.

Säffle SK dam, Ida Kjellman
Säffle SK dam, Ida Kjellman Foto: Claes Österman

Någon som hade en riktigt bra säsong?

SKK dam: Flera spelare är viktiga men Adina Jansson har varit enormt viktig för oss och har presterat mycket väl. Det var skönt att få hem henne - hon har kunskap och rutin som är viktig. Ida Kjellman och Lisa Jansson har en otroligt hög arbetskapacitet och gör mycket slitjobb. Sedan även de yngre som tagit kliv, som har fått ansvar och har tagit det. Mycket jobb som kanske inte uppmärksammas,Tuva Lund har varit kapten under säsongen, tillsammans med Adina - hon är en viktig spelare. Alla i truppen är ju viktiga såklart - alla har olika roller. Kollektivet är viktigast för mig, och det är ett bra kollektiv.

EIF: Mattias Svärd kom som ny in i vårt lag, han besitter otroligt mycket rutin. Sedan de gamla trotjänarna; Fredrik Jonasson och Andreas Thorell har varit på de flesta träningarna. Plus för alla de nya i laget som har kommit - det är de som har varit på träningarna och har velat spela fotboll och varit delaktiga.

VSK: Alla tycker jag - många har tagit steg i utvecklingen. Men de har tagit andra steg också - inställningen till match och träning, den är nog så viktigt. Vi har tagit steg som grupp. Sedan har Marcus Håkansson kommit in och bidragit med lite mål framåt, och han är även en pådrivare som hjälper till. Lucas Höök är också en sådan som har 100 procent inställning till allt han gör. De mer rutinerade kommer och drar med alla - så det är framförallt laget som tagit steg. Robbin i mål är väldigt viktigt i allt det och han blir bättre och bättre.

Värmlandsbro SK, Marcus Håkansson och Erik Kränström
Värmlandsbro SK, Marcus Håkansson och Erik Kränström Foto: Nathalie Forsström

Vad händer nu?

SSK dam: Jag har inte förlängt ett år till. Sedan ska jag väl inte säga att det är ristat i sten. Men nu kommer jag inte vara huvudtränare. Vi har kommit fram till det beslutet, så får vi se framöver. Per Blixt har också valt att inte förlänga. Det har varit två fantastiska år med föreningen, med truppen och sektionen - så mycket bra två år. En väldigt välskött förening. Sedan är det surt att vi haft ett såpass motigt år. Detta är mitt eget beslut.

– Jag tycker att trots en tuff och emellanåt ”motig” säsong så har det alltid funnits glädje och vilja att göra det bra. Det är viktig! Det är ett litet varumärke att man lyckats med det. Men som sagt; jag har har haft två fantastiska år! En stabil ledartrio med rer och Göran. Jag har trivts fantastiskt bra tillsammans med tuppen och individerna. Tyvärr så lyckades vi inte med division 1.

EIF: Jag ville ta denna säsongen först - jag har fått frågan, men inte gett något svar. Jag sa att vi kan ta det sen när säsongen är slut. Sedan är det kul att man är uppskattad. Men som sagt så har vi inte pratat än och jag har inte tagit något beslut.

VSK: För min del blir det inget vbro nästa år. Det har varit mycket funderande och hjärtat sa en sak och förnuftet en sak. Sedan hade vbro samma tanke så det var ett gemensamt beslut. Jag har varit där i tre år och vi har nått våra mål. Hjärtat kände ju att man ville vara kvar nu men vi får se vad det blir. Det kändes att det är bäst såhär. Jag har haft tre bra år, verkligen. Det är en välskött förening och planerna är perfekta och alla runtom gör det bra. Jag har har trivts jättebra.

Artikeltaggar

Adina JanssonEskilsäters IFFotbollIda KjellmanJohan EdvardssonMagnus WallinMattias SvärdMotion och hälsaSäffleSäffle SKSportTräningVärmlandsbro SK

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.