Hoppa till huvudinnehållet

Olof Trätälja är till salu - men vad är rätta priset?

Publicerad:

Olof Trätälja är till salu. Åtminstone bjöds konstverket ut på auktionssidan Tradera och när Patrik Stridh och Sten Torstensson nyligen värderade föremål i Silvénska villan kom frågan upp vad konstverket kan anses vara värt.

På Tradera var utgångsbudet en miljon kronor, vilket åtminstone då inte ledde till några bud innan anbudstiden gick ut. De båda experterna värderade konstverket till 35 000 kronor. Det väcker naturligtvis funderingar kring konstverkets riktiga värde idag. Det är ett enormt steg mellan 35 000 kronor och en miljon.

För de flesta är konstverket nära förknippat med stadshotellet i Säffle, vilket är helt naturligt eftersom det gjordes för att placeras där.

Historien om konstverket

Detta är historien om Olof Trätälja och hotellet. När ett nytt hotell skulle byggas efter den förödande hotellbranden 1978 kom frågan upp om konstnärlig utsmyckning. Hotellet beräknades kosta i runda tal 55 miljoner att bygga. I den summan ingick ett anslag för konstnärlig utsmyckning.

 • När nya stadshotellet invigdes 1979 var konstverkets skapare Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer på plats.
  När nya stadshotellet invigdes 1979 var konstverkets skapare Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer på plats. Foto: S-E Dahlström
 • Sommaren 1978 sammanträdde kulturnämnden i en tillfällig möteslokal i en båt utanför Läckö slott. Beslut skulle tas om hotellets konstnärliga utsmyckning. Ordföranden Hagö Järpegård presenterade de olika förslagen och visar på bilden upp det som lämnats av Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer. Ledamöterna till vänster är framifrån Axel Alfredson, Algot Andin och Morgan Jansson. Till höger framifrån Erling Einevik, Bernt Löfgren, Rune Olsson och bibliotekschef Ulla-Marie Norrby.
  Sommaren 1978 sammanträdde kulturnämnden i en tillfällig möteslokal i en båt utanför Läckö slott. Beslut skulle tas om hotellets konstnärliga utsmyckning. Ordföranden Hagö … Foto: S-E Dahlström
 • Det var denna skiss föreställande Olof Trätälja som kulturnämnden och dess konstinköpskommitté en gång fastnade för. Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer stod bakom förslaget.
  Det var denna skiss föreställande Olof Trätälja som kulturnämnden och dess konstinköpskommitté en gång fastnade för. Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer stod bakom förslaget.
 • Skulpturen Tintomara inköptes också 1979 för att bli en del av hotellets konstnärliga utsmyckning. Konstinköpskommitténs ordförande Bernt Löfgren avtäckte Tintomara när hotellet invigdes. Numera finns Tintomara i ena hörnet av Stortorget.
  Skulpturen Tintomara inköptes också 1979 för att bli en del av hotellets konstnärliga utsmyckning. Konstinköpskommitténs ordförande Bernt Löfgren avtäckte Tintomara när hot… Foto: S-E Dahlström

Bland de förslag som kulturnämndens konstinköpskommitté, ledd av Bernt Löfgren, hade att bedöma fanns en skiss från Solveig Nyqvist och Sieger Ueltzhöfer från Lysvik. Tillsammans kallade de sig Solsieg.

Vid ett av kulturnämndens sammanträden 1978 – originellt nog hölls mötet i en båt utanför Läckö slott – enades nämnden om att beställa konstverket föreställande Olof Trätälja och med inslag av Byälvens vatten, vattentornet med mera. För konstnärsparet tog det fyra och en halv månad att färdigställa reliefen i keramik. Priset var 85 000 kronor, vilket i dagens penningvärde sägs motsvara cirka 350 000 kronor.

På Tradera är utropspriset för konstverket en miljon kronor.
På Tradera är utropspriset för konstverket en miljon kronor.

Konstverket avtäcktes i samband med invigningen av hotellet i september 1979. Det var Solveig Nyqvist Ueltzhöfer som själv fick äran att genomföra avtäckningen.

Kommunen byggde

Det var Säffle kommun som byggde hotellet, som sedan arrenderades ut till Essos hotellkedja. Kommunen har senare sålt hotellfastigheten och då har konstverket ingått i försäljningen. Det är med andra ord inte kommunen som äger det idag.

Det har också skett en större ombyggnad av hotellet, som har påverkat placeringen av Olof Trätälja.

Oavsett vad som har hänt eller kan tänkas hända med det aktuella konstverket så är det starkt kopplat till Säffle såväl motivmässigt som när det gäller tillkomsthistorien. Visst hade det varit bra om det kunde räddas kvar i Säffle, kanske med placering i Medborgarhusets foajé eller varför inte på lämplig plats i nya simhallen.

Prislappen kan man ju fundera över. Det är ett ganska stort gap mellan utgångspriset på Tradera, som var en miljon kronor, och 35 000 kronor som Torstensson och Stridh värderade det till. Och som sagt, ”nypriset” var en gång 85 000 kronor motsvarande 350 000 kr idag.

Andra konstinköp

Det kan tilläggas att Olof Trätälja var ett av flera konstverk som inköptes till det nya hotellet. Ett annat var Liss Erikssons skulptur Tintomara, som avtäcktes samtidigt med att Olof Trätälja-reliefen avtäcktes. Tintomara placerades först inne i hotellet, men flyttades senare utomhus till hotellets baksida. Kommunen valde till sist att flytta Tintomara till dess nuvarande plats i nordöstra hörnet av Stortorget.

Ett tredje konstverk avtäcktes i hotellet källarvåning, nämligen en större väggmålning utförd av Hjalmar Frisell.

Artikeltaggar

KeramikKonstKulturOlof TrätäljaPatrik StridhSäffleSäffle kommunSkulpturerSten TorstenssonTradera

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.