Hoppa till huvudinnehållet

Prinsen: ”En viktig invigning för hela vårt land”

Publicerad:
Vindkraftverken må vara stora rent fysiskt, men det största är vad de gör. Om det talade prins Carl Philip - tillika hertig av Värmland - i sitt invigningstal.
Vindkraftverken må vara stora rent fysiskt, men det största är vad de gör. Om det talade prins Carl Philip - tillika hertig av Värmland - i sitt invigningstal. Foto: Nathalie Forsström

När hela 13 år gått sedan idén först tändes, är resultatet väl värt att fira. Under tisdagen invigdes Vindpark Knöstad med pompa och ståt. Särskild stjärnglans strödde naturligtvis hertigen och hertiginnan av Värmland - även kända som prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Ute vräkte regnet men i partytältet som satts upp för invigningen rådde varm och festlig stämning, med korvservering, fika och alkoholfritt bubbel som det skålades i efter bandklippningen.

Klas Lomberg lovade att Eurowind Energy ständigt tittar efter fler möjligheter att bygga vindkraftverk - i Sverige och i Värmland.
Klas Lomberg lovade att Eurowind Energy ständigt tittar efter fler möjligheter att bygga vindkraftverk - i Sverige och i Värmland. Foto: Marina Johansson

En som naturligtvis var på firarhumör var Klas Lomberg, vd Eurowind Energy Sweden.

– Detta är en fantastisk dag. Nu firar vi att vi tillsammans har skapat förnybar, grön energi i Säffle kommun, sa han i sitt inledande tal.

De åtta vindkraftverken i Vindpark Knöstad genererar 130 Gw-timmar årligen, vilket motsvarar hushållsel för 26 000 genomsnittsvillor.

– I snitt bor 2,2 invånare per hushåll i Sverige, och Säffle kommun har drygt 15 000 invånare. Det är ganska fantastiskt när man tänker på de siffrorna, sa Klas Lomberg.

Prinsessan Sofia tyckte att maken skulle blåsa i en av vindsnurrorna som lagts på borden.
Prinsessan Sofia tyckte att maken skulle blåsa i en av vindsnurrorna som lagts på borden. Foto: Marina Johansson

Tack till alla

På plats under invigningen fanns en hel del nyfikna lokalbor, representanter från Eurowind både i Sverige och internationellt samt ett stort antal samarbetspartners i projektet. Klas Lomberg tog tillfället i akt att tacka dem alla - och ett särskilt stort tack till markägarna.

– Er entusiasm har varit fullständigt avgörande för att det här projektet skulle bli verklighet.

En fotoutställning visade hela processen av bygget.
En fotoutställning visade hela processen av bygget. Foto: Marina Johansson

Mer aktuellt än någonsin

Klimatsmart energi har förvisso varit ett ständigt aktuellt ämne under många år, men bara de senaste månaderna har elförsörjning blivit en av samhällets absolut mest aktuella frågor. Förnybar energi handlar om att säkerställa en långsiktig tillgång på el i framtiden, men också att vara självständigt som land i krigstider.

– Vi är inte beroende av Ryssland för vår hushållsel, och ju mer vi kan öka elproduktionen i Sverige, desto mer kan vi också hjälpa andra länder så att de inte blir beroende av el från länder som inte delar våra värderingar.

Prinsparet fick tillsammans med landshövdingen Georg Andrén en guidad tur i ett av tornen.
Prinsparet fick tillsammans med landshövdingen Georg Andrén en guidad tur i ett av tornen. Foto: Nathalie Forsström

Det må ha gått 13 år från ax till limpa, men Klas Lomberg lovade att detta inte är det sista Värmland har hört och sett av Eurowind Energy.

– Kommer ni på myndigheterna att sakna våra samtal nu när projektet är klart, vill jag bara säga att oroa er inte - vi letar redan febrilt efter nya platser att bygga grön el på!

Och Klas Lomberg hoppas att det kommer att gå betydligt snabbare då.

– Jag önskar att det inom en snar framtid kommer att gå snabbare att bygga vindkraft i Sverige, och jag är helt övertygad om att det går att göra samtidigt som man värnar om närmiljön och den biologiska mångfalden. Det kallas ibland för ”alternativ” energi, men grön energi kan aldrig vara ett ”alternativ” - det är de ickefossilfria metoderna som borde kallas för det. Vinden kommer alltid att blåsa och solen kommer alltid att skina.

Regnet vräkte ner under stora delar av invigningen, men prinsparet var desto soligare.
Regnet vräkte ner under stora delar av invigningen, men prinsparet var desto soligare. Foto: Nathalie Forsström

Från sär- till allmänintresse

Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande, citerade Tage Danielsson Elektricitetsvisan ur 88-öresrevyn - där även den klassiska ”Säffle - en kopp kaffe” kommer ifrån. Man får tro av Dag Rognes tal att kommunen gärna blir lika känd för att vara en pionjär inom förnybar el som för kaffekoppen.

– Den analys man kan dra från de senaste åren är att el har gått från att vara ett särintresse hos några få till ett allmänt intresse i samhället.

Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande, refererade till Tage Danielsson och tryckte på betydelsen av att el gått från ett specialintresse till något som engagerar gemene man.
Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande, refererade till Tage Danielsson och tryckte på betydelsen av att el gått från ett specialintresse till något som engagerar gemene man. Foto: Nathalie Forsström

Även landshövding Georg Andrén påpekade betydelsen för en nation att vara självförsörjande på el i dessa tider.

– Vi lever i en orolig tid, det läser och hör vi om varje dag. Lagom till att pandemin började klinga av - åtminstone här i Sverige - angrep Ryssland Ukraina. Det är naturligtvis själva kriget som är huvudproblemet - allt mänskligt lidande och död det orsakar - men en del av krigsföringen är hur tillgången på energi begränsas. Det är en situation som riskerar att gå oss ur händerna om vi inte agerar tillsammans, och det är inte bara en teknisk omställning. Det handlar om hur vi hjälps åt som samhälle. Jag vill rikta ett stort tack till Säffle kommun för det jobb ni har lagt ner i detta.

Tältet var fullt av besökare som ville ta del av den festliga invigningen.
Tältet var fullt av besökare som ville ta del av den festliga invigningen. Foto: Nathalie Forsström

Stort ur alla aspekter

Sist men inte minst höll prins Carl Philip ett tal innan han klippte bandet som förklarade kraftverket invigt.

– Jag är mycket glad över att vara tillbaka i Säffle just i dag. Prinsessan Sofia och jag minns än i dag med värme det otroligt fina mottagande vi fick i Säffle under vårt besök 2016.

Att det är lätt att känna sig liten under vindkraftstornen, verkade även prinsessan Sofia tycka.
Att det är lätt att känna sig liten under vindkraftstornen, verkade även prinsessan Sofia tycka. Foto: Marina Johansson

Prinsen nämnde att det är lätt att känna sig liten under de 200 meter höga tornen med 85 meter långa roterblad, men att det största med dem ändå inte är den fysiska storleken.

– Det stora ligger framför allt i vad de skapar. Att det ger 26 000 hushåll förnybar, fossilfri energi varje år. Dagens invigning är ett viktigt steg för energiförsörjningen i Säffle, Värmland och även hela vårt land.

Artikeltaggar

Dag RogneElGeorg AndrénNyheterPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaVindkraft

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.