Hoppa till huvudinnehållet

Industritekniska programmet tillbaka i Säffle

Publicerad:
Industriteknik programmet kommer tillbaka till Herrgårn' till nästa läsår. Här lärarna Ulrik Loftman och Andreas Björklund vid en CNC-styrd maskin.
Industriteknik programmet kommer tillbaka till Herrgårn' till nästa läsår. Här lärarna Ulrik Loftman och Andreas Björklund vid en CNC-styrd maskin. Foto: Carolina Schützer

I veckan blev det offentligt att Industritekniska programmet är tillbaka på Herrgårdsgymnasiet. Ett program som varit borta i Säffle sedan drygt 10 år tillbaka. Inriktningen man kommer att erbjuda är produkt- och maskinteknik. Starten sker hösten 2023.

Industritekniska programmet har tidigare funnits på Herrgårdsgymnasiet, men det försvann för drygt 10 år sedan. Då i samband med överflyttningarna av det samhälls- och naturvetenskapliga programmet till Åmål och de förändringar som skedde då.

– Det är ju jättetrevligt att det är tillbaka, men det har varit en lång process, berättar Håkan Werme, rektor på Herrgårdsgymnasiet.

Redan nu finns Industritekniken som en yrkesutbildning på Vuxenskolan.

– Vi har sett att det finns ett stort behov, och det är ju blomstrande på industritekniken på Vuxenskolan. Vilket också betyder att vi kan samarbeta mellan de båda programmen, säger Håkan.

Stort behov

Det nya programmet kommer att startas till nästa läsår, alltså hösten 2023. Det innebär att elever i början av februari kan söka de 8 platser som finns.

– Det är egentligen först då vi ser hur det faller ut och hur intresset är, men vi vet som sagt att behovet är stort och att det förhoppningsvis väcker intresse, säger Håkan.

Lärarna Ulrik Loftman och Andreas Björklund möter upp inne i de lokaler som kommer att tillägnans det nya programmet. Andreas har själv varit väldigt aktiv i arbetet av kartläggningen för programmet.

– Jag har jobbat här i drygt 20 år. Jag jobbade här när industriprogrammet fanns, och nu ska vi försöka återskapa det som var, säger han och fortsätter:

– Det har hela tiden funnits behov på arbetsmarknaden, och vi har kunnat fylla den till viss den med vuxenutbildningen. Men nu känns det ju jätteroligt såklart att det är tillbaka som ett gymnasieprogram.

Rektor Håkan Werme, lärarna Ulrik Loftman och Andreas Björklund är alla väldigt glada över återkomsten av programmet.
Rektor Håkan Werme, lärarna Ulrik Loftman och Andreas Björklund är alla väldigt glada över återkomsten av programmet. Foto: Carolina Schützer

Positiva företag

Herrgårdsgymnasiet är även ett Teknicollage, och ett testcenter för Skärteknikcentrum.

– Vi lyssnar på vad företagen säger och just inom industriteknik har vi sett stora behov. I den lokala styrgruppen för Teknikcollage, som består av företag på orten, har 100 procent varit positiva, säger Andreas.

– Alla har varit med på planerna. Det ska ju förankras och så i nämnder men de har aldrig varit några hinder - bara lite processer som tar tid, säger Håkan.

Har det hänt mycket sedan förra programmet?

– Ja, det har hänt mycket - vi har fler styrprogram och fler maskiner. Så där har vi gjort en investering. Det har hänt mycket med tekniken under dessa år, säger Andreas.

Industritekniska programmet i Säffle kommer att vara ett av de få programmen i närheten som erbjuder CNC. Dalsland är närmast tomt på det, medan närmast norrut är Karlstad.

Vad lär man sig på programmet?

– Svetsning och fräsning i CNC-styrda maskiner. Även programmering och CAD, som är ett ritprogram, berättar Andreas.

Några av de grejer som gjorts i maskinerna.
Några av de grejer som gjorts i maskinerna. Foto: Carolina Schützer

Finns allt på plats?

– Ja, det kommer att ske i befintlig verksamhet, vilket gör det lite enklare att starta upp. Infrastrukturen är på plats redan, säger Ulrik.

Det är många positiva tankar och förhoppningar om det nya programmet på Herrgårdsgymnasiet.

– Förhoppningen är ju alltid att det ska gå bra, men det känns som det borde falla väl ut, säger Håkan.

– Företagen skriker efterkompetent personal inom branschen, tillägger Ulrik och Andreas fortsätter:

– Ja, det är ett program där det finns goda förutsättningar för jobb efter gymnasiet. Det är inte heller några problem med praktikplatser - de utlovas.

Är ni taggade?

– Ja verkligen! Lärarna är på plats, lokalerna och maskinerna på plats - nu är det bara eleverna som fattas.

Artikeltaggar

GymnasieskolanHåkan WermeHerrgårdsgymnasietSäffleTeknikTeknik och vetenskap

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.