Hoppa till huvudinnehållet

Utanför boxen: ”Samma bild fast med olika uttryck”

Publicerad:
Fyra medlemmar ur Konstgrafiska Verkstaden Dalsland ställer ut på Galleri 2. Marianne Westerberg-Edgren, Åmål, är en av dem.
Fyra medlemmar ur Konstgrafiska Verkstaden Dalsland ställer ut på Galleri 2. Marianne Westerberg-Edgren, Åmål, är en av dem. Foto: Carolina Schützer

På lördag hålls vernissagen för Galleri 2:s nästa konstutställning. Den här gången är det fyra medlemmar i konstgrafiska verkstaden Dalsland som ställer ut.

Konstgrafiska Verkstaden Dalsland är en förening och en kollektivverkstad som ligger i Bryggeriet i Åmål. Där kan man tillsammans jobba med sin grafik och trycka sin alster.

Till den kommande utställningen, ”Utanför boxen”, som hänger mellan den 29 oktober och de 6 november är det fyra av medlemmarna som medverkar. Marianne Westerberg-Edgren, Åmål, Tanja Mueller, Köpmannebro, Carina Svärd, Ånimskog och Marianne Wenneberg, Säffle, är konstnärerna som ställer ut.

– Tanken med ”Utanför boxen” är att visa bilder som sedan blivit till en grafik. Det är samma bild fast med olika uttryck. Kanske är det ett foto som sedan har blivit en grafik - då finns båda med här, berättar Marianne Wenneberg.

Tanja Mueller, Köpmannebro, Marianne Wenneberg, Säffle,  och Marianne Westerberg-Edgren, Åmål
Tanja Mueller, Köpmannebro, Marianne Wenneberg, Säffle, och Marianne Westerberg-Edgren, Åmål Foto: Carolina Schützer

Spännande och annorlunda

Utställningen som Konstgrafiska Verkstaden Dalsland gör på Galleri 2 har blivit lite av en hösttradition, och de gissar på att det är tredje året.

– Det var bara fyra av oss medlemmar som kunde ställa ut nu, så det var kul att vi i alla fall kunde hålla i den traditionen, säger Marianne Wenneberg

De tre som är på plats när ST är där, Marianne Westerberg-Edgren, Tanja Mueller och Marianne Wenneberg, menar på att det är en lite annorlunda utställning för dem.

– Det kan bli ganska enfärgat i en grafisk utställning annars. Men här blir det blandat med måleri och grafik eller foto och grafik.

  • Marianne Westerberg-Edgren, Åmål
    Marianne Westerberg-Edgren, Åmål Foto: Carolina Schützer
  • Marianne Wenneberg, Säffle
    Marianne Wenneberg, Säffle Foto: Carolina Schützer
  • Tanja Mueller, Köpmannebro
    Tanja Mueller, Köpmannebro Foto: Carolina Schützer

Hur känns det inför utställningen?

– Det känns spännande. Kul och annorlunda, säger Tanja.

– Roligt - det finns mycket spännande inom grafiken, säger Marianne Westerberg-Edgren

– Det ska bli kul att visa att grafik inte bara betyder att vi trycker en svartvit bild, säger Marianne Wenneberg

”Bildmakeri och ett hantverk”

De tre konstnärerna berättar att det tar en väldig tid att trycka grafik - kanske inte vad de flesta tror. Trots att det går att trycka samma bild flera gånger, betyder det inte att det går snabbt eller att alla bilder blir bra.

– Det ligger mycket arbete bakom. Allt arbete som görs innan du ens har en plåt. Sedan tar också varje tryck väldigt lång tid, berättar Marianne Wenneberg

– Det är ett bildmakeri och ett hantverk, tillägger Marianne Westerberg-Edgren och fortsätter:

– Det är mycket arbete med att få fram en bild - mycket mer än man kan ana.

Men andra ord är det inte enbart grafik som ställs ut på Galleri 2 och i utställningen ”Utanför boxen”. Även underlaget för grafiken, vare sig det är en akvarell, ett foto eller en teckning så finns det också med på utställningen. Samma motiv och bild men framställa med olika tekniker.

Artikeltaggar

Galleri 2KonstNöje/KulturSäffleUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.