Hoppa till huvudinnehållet

Rysmysiga boktips inför lovet

Publicerad:
ST ger lite boktips inför höstlovet.
ST ger lite boktips inför höstlovet. Foto: Nathalie Forsström

Höstlovet står inför dörren. Vad passar då bättre med att ladda upp med lite böcker? Vi tipsar här om några böcker som passar olika åldrar. Det är lagom läskig läsning men också böcker som bjuder in till aktiviteter för familjen.

Höstlovet har under senare år börjat kallas för kulturlov. Och vad passar väl bättre under lediga höstdagar än att krypa upp i soffan med en filt och en bok. Vi tipsar här om lite höstläsning för barn i alla åldrar. Det finns också boktips som inspirerar till lek och rörelse under lovet.

Peter Stålhammars Pumpakungen är en halloweenbok som passar de yngsta i familjen.
Peter Stålhammars Pumpakungen är en halloweenbok som passar de yngsta i familjen. Foto: Nathalie Forsström

Pumpakungen av Säfflebon Peter Stålhammar är en bok för de yngsta barnen. Den nyutgivna boken Pumpakungen är Peter Stålhammars första bok. Berättelsen om Pumpakungen har han fått inspiration av från sina två barn som också är huvudpersoner i boken. Syftet med boken är att avdramatisera det här med halloween för dem som tycker att det är lite läskigt och istället visa det mysiga med högtiden. Boken har en mysig historia och härligt färgglada bilder av Lotta Myrefeldt.

På tisdag, den 1 november, kommer författaren Peter Stålhammar till biblioteket i Säffle för att läsa högt ur sin bok.

Foto: Nathalie Forsström

Sommarskuggan och halloween-buset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen handlar om elever på en skola som håller på att förbereda sig inför halloween och den årliga pumpajakten. Det hela slutar med en jakt efter Sommarskuggan. Sommarskuggan är en välkänd figur hos många barn och för alla som tycker att det är spännande med Sommarskuggan är detta en perfekt bok att läsa i halloween-tider.

Författaren Lena Ollmark besöker biblioteket i Säffle under höstlovsveckan.
Författaren Lena Ollmark besöker biblioteket i Säffle under höstlovsveckan. Foto: Nathalie Forsström

Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark och Per Gustavsson är en lite läskigare bok som passar de lite äldre barnen. Lilla Hon vill inget hellre än att få komma in i skolans kuddrum och leka med de andra barnen. Men de låter henne bara vara med om hon först går upp ensam på skolans vind. Men det sägs att det spökar där uppe...

Författaren Lena Ollmark kommer till Säffle bibliotek på onsdag, den 2 november, för att berätta om sitt skrivande. Hon kommer berätta om varför hon älskar skräck och varför hon tycker att det är roligt att bli skrämd.

Foto: Nathalie Forsström

Stora boken om LasseMajas Dektektivbyrå av Martin Widmark och Helena Willis. LasseMajas Dektektivbyrå har funnits i över 20 år. I den här stora boken får man veta allt om staden Valleby, deras invånare och alla de mysterier som utspelar sig där. Här blandas texter om personer och mysterier med quiz, kluringar och en deckarskola. Ett perfekt tidsfördriv under höstlovet för alla som gillar LasseMaja.

Foto: Nathalie Forsström

Bäst i test 2 av David Sundin passar för er som vill ha tips på aktiviteter att göra på lovet. Boken innehåller mängder av tester man kan göra hemma, antingen utmanar man varandra i familjen eller bjuder in kompisar för en Bäst i test-utmaning. Det kan till exempel handla om att bolla ballonger efter särskilda instruktioner, samla så många rimsaker som möjligt eller att man ska klä ut sig till den man duellerar mot.

Carl Forsström kollar in rekorden.
Carl Forsström kollar in rekorden. Foto: Nathalie Forsström

Guinnes World Records 2023 - Här är en bok som man kan sitta och bläddra i länge och som man kan titta i både ensam och tillsammans. Den väcker många tankar och diskussioner.

Artikeltaggar

HalloweenKulturNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.