Hoppa till huvudinnehållet

Spherokonst av Säffles förskolebarn: ”Mycket ”wow” och mycket skratt”

Publicerad:
Alla Säffles kommunala skolor har gjort en utställning tillsammans. Konstverken är målade med Sphero - en robot.
Alla Säffles kommunala skolor har gjort en utställning tillsammans. Konstverken är målade med Sphero - en robot. Foto: Carolina Schützer

Under höstlovsveckan hänger det en konstutställning i Säffle bibliotek. Det är Säffles alla kommunala förskolor som samarbetat och fått ihop en utställning av Spherokonst.

Sphero är en robot som ser ut som en boll. Med hjälp av en app, på en telefon eller en lärplatta, kan man styra den. Den kan köras i vatten, färg, inomhus eller utomhus - för det här konstprojektet har man kört sphero i färg. Anna Holmberg, Sunds förskola och Susanne Jordansson, Plutos förskola, möter upp ST i biblioteket.

– De har kunnat måla och skapa vad de vill - bara de använt sig av sphero. De har utifrån sina olika förmågor och fantasi skapat dessa vackra konstverk, säger Susanne.

Har barnen tyckt att det har varit roligt?

– Ja, verkligen superkul! Det har varit mycket ”wow” och mycket skratt. Och såklart mycket ”min tur”, skrattar Susanne.

Man använder sig av sphero och andra robotar i förskolan för att barnen ska få en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen.

– Tanken är ju att de ska använda sphero ofta. Vi vill att de ska använda den där det ger ett mervärde, säger Anna.

– När de målar så kan de måla med pensel, måla med händerna och måla med spehero, förklarar Susanne.

– Sphero ska vara ett komplement i lärandet och utvecklingen, tillägger Anna.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Hur har arbetet med utställningen gått?

– Det har gått bra och barnen har varit så stolta när de lämnat fram sin konst. Vi visste ju inte riktigt hur det skulle tas emot i början men det har fungerat kanon, säger Susanne.

– Alla barnen har varit med på olika sätt, även om de kanske varit för små att köra roboten. Men då har de bistått med annat i konsten - så alla har varit med och samarbetat, säger Anna.

Med till konstverken finns också lite förklaringar och kommentarer från barnen - vilka är väldigt roliga och läsa menar Anna och Susanne.

– Nu när konsten hänger här på barnavdelningen under veckan så kan barnen ta med familjen hit för att kolla på vad de har skapat. De kan vara stolta och visa - det tror jag de tycker är jätteroligt, avslutar Susanne och Anna.

Spherokonsten hänger som sagt uppe på barnavdelningen i biblioteket under höstlovsveckan.

Artikeltaggar

BarnFörskolorKonstRobotarSäffleSäffle bibliotekSkola och utbildningTeknik och vetenskapUtställningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.