Hoppa till huvudinnehållet

SiV i samarbete med SD: ”Nu är vi fria att driva vår egen politik”

Publicerad:
Hèléne Agdén, gruppledare för Sjukvårdspartiet i Värmland som i Säffle kommer att inleda ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna.
Hèléne Agdén, gruppledare för Sjukvårdspartiet i Värmland som i Säffle kommer att inleda ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: Nathalie Forsström

Sjukvårdspartiet i Värmland får inte vara med i det borgerliga samarbetet i Säffle under den kommande valperioden. I sin nya roll som oppositionsparti inleder man i stället ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

– Ett valtekniskt samarbete, betonar gruppledaren Hèléne Agdén.

Efter valet i september förändrades sammansättningen i den borgerliga majoriteten. Ut åkte Sjukvårdspartiet i Värmland (SiV), som gjorde ett mycket dåligt val och förlorade flera mandat i fullmäktige, och in kom i stället Miljöpartiet.

Sjukvårdspartiet hade då ingått i det borgerliga samarbetet i flera mandatperioder.

Nu ansluter sig SiV i Säffle stället till Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att få utökade möjligheter att bedriva vår politik när vi i opposition tackar ja till ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna, säger Hèléne Agdén, som är gruppledare.

Tekniskt samarbete

I SiV betonar man att det inte handlar om ett ”politiskt samarbete” utan ”ett tekniskt valsamarbete”.

– Det handlar enbart om en fördelning av uppdrag i nämnder och kommunstyrelse vilket stärker bägge partiernas möjligheter till insyn. I kraft av samarbetet kan bägge partierna få fler och/eller tyngre uppdrag i nämnderna, säger partiet i ett pressmeddelande.

Där betonar SiV den del i avtalet som säger att partierna även i fortsättningen är fria att bedriva sin egen politik.

– Vi är stolta över vårt handlingsprogram, och nu är vi alltså fria att inte bara driva aktiv politik utifrån det, utan också att helt fritt debattera och lägga förslag. Vi kan prata med och komma överens med vilket parti vi vill, men vi kommer aldrig att tumma på SiV i Säffles autonomi gällande vår egen politiska agenda, säger Hèléne Agdén.

Tvärpolitiskt parti

Per Johansson är ordförande i avdelningen i Säffle och en av partiets två ledamöter i kommunfullmäktige

– Vi är ett tvärpolitiskt parti. Det innebär att vi som medlemmar och förtroendevalda röstar väldigt olika på riksdagsnivå, och att vi har full respekt för demokratiska val och varandras olikheter i grundläggande uppfattningar. När det gäller politiken i Säffle är vi däremot helt överens i det handlingsprogram som SiV i Säffle format. Nya frågor som uppstår utformas i friska diskussioner och med stor respekt för varandras åsikter, säger han.

Partiordförande Marianne Utterdahl.
Partiordförande Marianne Utterdahl. Foto: Tommy Andersson

Marianne Utterdahl är ordförande i partiet. Hon tycker att åren i majoritet varit intressanta och lärorika men inneburit många kompromisser.

- Framför allt har det inneburit svårigheter att utåt förmedla vår aktiva politik. Nu ser vi fram emot att öppet och transparent bidra till en god demokratisk diskussion i Säffle, och att i utökad samverkan med medlemmar och andra Säfflebor åter kunna stärka SiV i Säffles politik, säger hon i ett uttalande.

Artikeltaggar

Hèléne AgdénMarianne UtterdahlPolitikSäffleSjukvårdspartietSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.