Hoppa till huvudinnehållet

SiV-politikern Hèléne Agdén åtalas för stöld av Ikeahylla

Publicerad:
Hèléne Agdén, Sjukvårdspartiet.
Hèléne Agdén, Sjukvårdspartiet. Foto: Nathalie Forsström

SiV-politikern Hèléne Agdén misstänks ha stulit en hylla på Ikea.

Nu åtalas hon för brottet.

”Hèléne Agdén begick gärningen med uppsåt att stjäla” skriver åklagare Alexander Engström i stämningsansökan.

Den lokala toppolitikern Hèléne Agdén – som var Sjukvårdspartiet i Värmlands förstanamn i kommunvalet i Säffle - misstänks ha stulit en hylla värd 699 kronor när hon var på Ikea i Karlstad i somras.

Stölden ledde till att Hèléne Agdén godtog ett strafföreläggande för ringa stöld samt böter på 28 000 kronor efter att hon erkänt brottet i förhör med polisen.

Men efter att NWT avslöjade uppgifterna i början på september i år valde Hèléne Agdén att ta ärendet vidare till domstol.

”Ett missförstånd”

På onsdagen åtalades hon därför för ringa stöld.

”Hèléne Agdén har olovligen tagit en hylla till ett värde av 699 kronor som tillhörde Ikea Svenska Försäljnings Aktiebolag.” står det i stämningsansökan.

I förhör med polisen har Hèléne Agdén förklarat att hon kände sig stressad vid tillfället eftersom varuhuset höll på att stänga. Polisen ifrågasätter att hon trots tog sig tid att knappa in sitt Ikeakort i samband med betalningen.

Förhörsledaren frågar sedan: Hur ställer du dig till brottsanklagelserna idag?

Hèléne Agdén svarar att hon ”aldrig någonsin haft för avsikt att ta en vara utan att betala för den. Hon har aldrigtidigare varit med om något liknande.”

SiV-politikern medger omständigheterna vid händelsen men nekar till brott.

Sjukvårdspartiet i Värmland har tidigare publicerat ett pressmeddelande där Hèléne Agdén förklarade att det handlade om ett missförstånd där hon varit i kontakt med Ikea och betalat för hyllan.

– Så fort jag blev uppmärksammad på mitt misstag tog jag kontakt med Ikea och varan är sedan länge betald, sa hon i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättHèléne AgdénIkeaSjukvårdspartietStölder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.