ST:s brottsarkiv

ST:S BROTTSARKIV: Vad hände egentligen under Allhelgonahelgen?

Allhelgonaspecial • Vad händer under allhelgonahelgerna? • 40-års brottshistoria • 5 av våra tidigare brottsarkiv dyker upp

Helgen till ära kommer här ett lite annorlunda brottsarkiv. Vad hände egentligen under Allhelgonahelgerna? Skedde det fler brott, hände det ruskigare saker? Det ska vi ta reda på.

Istället för att gräva ner oss i ett stort fall kikar vi nu tillbaka i tiden och ser vad som hände under en särskild helg – vi kommer alltså gå igenom flera mindre fall. Dock kommer vi märka att flera av de fall som ST:s brottsarkiv redan gått igenom dyker upp även här – mycket av det skedde alltså runt Allhelgonahelgerna.

Vi kommer att ta oss igenom 40-års brottshistoria under denna helg – vi startar med 1950-talet och slutar med 1990-talet.

1950-talet

10 timmar långt ting

Torsdagen den 30 oktober 1952 var det ting i Häljebol – ett ovanligt långt sådant, trots att endast tre mål stod på föredragningslistan. ”I inte mindre än 10 timmar fick rätten sitta vid bordet innan man kunde skiljas från målen, men trots detta hade inte slutlig dom fallit i mer än ett av målen.” Två domar avkunnades dock i tidigare mål. Två av målen rör män från Svanskog.

Fram på vårkanten hade ett par män från Svaneholm tagit den enes bil för att fara och fiska. Väl framme vid avtagsvägen vid Nysäter hade föraren ”bromsat in för häftigt med påföljd att bilen kommit i sladdning och, efter att ha jazzat en del på vägen, hade den så småningom hamnat i diket, där den slagit ett par volter”.

Passageraren i bilen stod nu som målsägande och föraren som svarande. Båda hade blivit ordentligt omtöcknade vid volten och visste faktiskt inte riktigt hur det hela gått till - i varje fall inte hur de kommit ur bilen.

Efter den vådliga färden hade de enligt egen uppgift gått den långa vägen till Ökne gård för att ringa efter polisen - det fanns ett hus alldeles i närheten av olycksplatsen. De båda männen blev dock inte insläppta på Ökne, ”varför de gick tillbaka och under vägen smuttat på en medhavd flaska dryckesvaror (starka), samt komna tillbaka till bilen stannat som åskådare vid utredningen, där en hel massa folk hade samlats och där också landsfiskalen var närvarande. ”

Männen meddelade dock inte att det var de som hade åkt i bilen. De gick istället upp till en bekant som ringde efter en bil åt dem så att de kunde fortsätt mot sin tänkta fisketur – då var klockan runt 1-tiden på natten. Under den bilfärden hade de också druckit ur den medhavda brännvinsflaskan.

Först på eftermiddagen dagen därpå hade ägaren låtit meddela landsfiskalen det inträffade. Vid utredningen hittade polisen också en öppnad spritflaska i bilen. Mannen dömdes nu för fortkörning samt för att han avvikit utan att ha biträtt vid utredningen till 100 dagsböter á 6 kronor (totalt 12.920 kronor i nuvarande värde).

1950-talets rubriker
1950-talets rubriker

Svanskogsmål nr. 2

”En annan man från Svanskog – inom parentes kan nämnas, att han bodde i samma hus som den ovan omtalade – stod instämd för rattfylleri, vårdslöshet i trafiken, avvikelse från platsen samt för att ena lyktan inte fungerat på halvljus utan lyste fullt även efter avbländningen.”

Han hade i en kurva i Långserud hållit till höger, när han mötte en bilist. Den senare hade hållit så lång till vänster som var möjligt, men Svaneholmsbilisten hade inte hunnit över på rätt sida. Påföljd blev att den mötande bilisten hade krockat och fläkt upp bakre stänkskärmen på den andre.

”Under tiden som de stod och beskådade skadorna kom en tredje bil till platsen, vari befann sig tre bröder. Dessa tyckte att det luktade sprit av mannen från Svaneholm, varför två av bröderna åkte till Ökne gård för att ringa efter polisen.”

När bröderna kom tillbaka och meddelade att polisen var på väg till platsen, tyckte mannen det var dags att avvika. ”Numret på bilen och dess utseende hade dock lagts på minnet och polisens misstankar visade sig hålla, då de kom till mannens hem”. Polisen tog sig in i lägenheten och tog med mannen till läkare för blodprov – 1,01 promille.

”Mannen sade sig dock ha känt sig frusen efter hemkomsten, varför han värmt upp en pilsner som han druckit ur tillsammans med en sup konjak. Han har dessutom varit gengasförgiftad, vilket bidrog till att ha fört upp promillen så pass högt.” Rattfylleri kunde inte styrkas.

Ruskiga detaljer i djurplågerimålet

Strax efter allhelgonahelgen 1957 finns det något väldigt bekant som dyker upp i brottsarkivet. Det handlar om en riksbekant hästuppfödare i Svanskog – det gäller ett djurplågerimål av en man som vi valde att kalla Erling. Det var i vårt senaste brottsarkiv vi fick träffa ”mannen med sju djurplågeridomar under 20 års tid”. Vi visste då att Erling varit i farten långt tidigare än när i började skriva om honom under 1960-talet. Och här har vi en del nytt att gräva ner oss i, men det sparar vi till en uppföljning längre fram.

Men för att nämna något om denne notoriske djurplågare, och vad han under allhelgonahelgen år 1957 har hittat på – rubrikerna säger inte allt, men väldigt mycket; ”Svarande hade häst med som vittne till Häljebolstinget” och ”Ruskiga detaljer i djurplågerimålet”. Den här gången handlade det om två saker – ett sto med föl som legat ute i två dygn utan tillsyn och mat eller vatten, som senare hittats slaktad med en yxa i skogen, samt en häst som under en längre tid lidit av en benskada som ledde till blodförgiftning – Erling tyckte inte att det var nödvändigt att slakta hästen som veterinären förordade. Det var denna häst han medtog som vittne. Men där lämnar vi Erling för den här gången - det lär dock inte bli sista gången ni hör hans namn.

Svarande hade häst med som vittne till Häljebolstinget

1960-talet

Som sagt - inte sista gången; strax innan allhelgona 1963 var det dags för ytterligare ett besök till häradsrätten för att få en dom i ytterligare ett mål mot hästuppfödaren i Svanskog. Erling dömdes för egenmäktigt förfarande samt försummelse i vårdnaden av hemdjur – 50 dagsböter.

1,5 hektoliter snask

Strax efter allahelgonhelgen 1963 fann Gillberga-polisen ett par stora tjuvgömmor i Glava Finnskog; ”över 1,5 hektoliter (150 liter) godsaker tillsammans med tvål och snus påträffades gömd i mossa och ris. 10.000 cigaretter påträffades på ett annat ställe allt enligt de vaga beskrivningar som en tjuvliga lämnat i Lima”.

Stöldgodset visade sig höra hemma i Dalarna – fem ungdomar greps av polisen i Lima som redogjorde för sina eskapader. En av dem hade viss lokalkännedom i Glava, därför gömdes en del av stöldgodset där på, enligt honom, lämpliga ställen.

”På vaga beskrivningar av de platser som cigaretter och snask gömts, lyckades polisen i Gillberga leta reda på ett ställe där 2000 cigaretter påträffades. Efter korrigeringar av platsangivelsen påträffades så småningom ytterligare ett parti på 8000 cigaretter. ”

Letandet höll Gillberga-polisen sysselsatt i två dagar – resultatet blev även ”två papperssäckar innehållande snask, två och snus.” Annorlunda tjuvgömma kan man tycka - vem stjäl 150 liter godis?

Forsa-Nicke och Bosse, de två Nysätersdynamitarderna – de som låg bakom kassaskåpskuppen mot postkontoret i Nysäter.
Forsa-Nicke och Bosse, de två Nysätersdynamitarderna – de som låg bakom kassaskåpskuppen mot postkontoret i Nysäter. Foto: SvD/TT

Nysätersdynamitarderna

Ett annat för er känt brottsarkivs-fall kommer upp i tidningarna strax innan allhelgonahelgen 1964. Den här gången handlar det om de två Nysätersdynamitarderna – de som låg bakom kassaskåpskuppen mot postkontoret i Nysäter; Forsa-Nicke och Bosse. Det som uppmärksammas här var deras huvudförhandlingar. Åklagaren yrkade på fortsatt förvaring på minsta tid av fyra år, respektive två år. De båda dynamitarderna var åtalade för 52 brott, när de stod inför rätta i Säffle. Deras slutliga dom kom sedan att bli fortsatt förvaring på säkerhetsanstalt, men den minsta förvaringstid av fyra respektive två år.

Pensionärsskojerskan

Under allhelgonaaftonen 1964 greps en kvinna i Borås – en kvinna som varit efterspanad av polisen i Gillberga för ”pensionärsskojet i Kila”. Det var en kupp där två kvinnor, den andra redan gripen, lurade pensionärer och tog deras pengar. Så det är inte bara nu för tiden som folk genomför bedrägerier mot äldre – fast här skedde det på lite andra sätt, men principen är den samma.

De båda kvinnorna uppträdde ”mycket förslaget. De gjorde gott intryck hos de gamla som besöktes, vilka också invaggades i säkerhet när kvinnorna presenterade sig som representanter för pensionsstyrelsen.”

Medan den ena bad att få titta på pensionärernas värdehandlingar, samt antecknade namn, födelsedatum och andra personuppgifter, passade den andra på att snoka igenom byrålådor och skrin, där det förmodligen skulle finnas pengar. I Kila gjorde man rena ”lyckostöten” och nära 4000 kronor (48.371 kronor) av de gamlas besparade medel stals.

1960--talets rubriker
1960--talets rubriker

Bråkstakarna från Ölserud

”Fem unga domstolshabituéer – blad annat ett brödrapar – från Säffle, samt ytterligare ett brödrapar från Värmlandsbro, som tillsammans under skilda tillfällen hunnit avverka inte mindre än ett 40-tal åtalspunkter.”

Bland annat hade en del av dem aktivt deltagit i det uppmärksammade Ölserudsbråket den 31 juli i somras, gjort inbrott i sommarstugor utefter Harefjorden, samt utmärkt sig på ett mindre trevligt sätt i Folkets park. Dessutom ska två av de tilltalade, under 1964, ha misshandlat en man så pass svårt att han behövt specialvård i två månader – detta i samband med den så kallade homosexaffären. Här finns mycket att hämta, så vi får helt enkelt ta detta en annan gång – gräva ner oss lite i detta omfattande brottsarkiv.

Försökte strypa makan

Under allhelgonahelgen 1967 hände en av de mer allvarligare händelserna hittills. Det var på fredagskvällen, på allhelgonaafton vid 17-tiden, som den 44-årige Säfflebon sökte upp sin hustru. De båda makarna låg sedan någon tid tillbaka i en skilsmässa, och bodde därmed åtskilda. Mannen var spritpåverkad och förklarade att han kom för att tala om en del saker i samband med skilsmässan.

Enligt honom själv var den främsta anledningen till besöket att han ville att frun skulle komma tillbaka till honom. ”Till en början talade man ganska lugnt, men så småningom blev mannen mer och mer uppretad och en viss svartsjuka kom också in i bilden. Till slut rusade han på sin maka och tog ett hårt grepp om hennes hals”

Kvinnan var mycket illa däran innan han släppte henne – själv förklarar han att han endast hade för avsikt att skrämma henne, så att hon skulle uppge tanken på skilsmässa.

– Det var aldrig min avsikt att göra henne illa, jag ville bara skrämma henne, hävdade han när han satt anhållen som misstänkt för dråpförsök på sin 32-åriga hustru.

Hustrun berättade dock att han inte släppte taget förrän de ringde på dörren och han blev rädd. Det var barnen som kom hem och ringde på för att bli insläppta.

”Mannen stannade kvar i lägenheten och kvinnan vågade inte företa sig någonting utan lyckades så småningom få honom i säng.” När han äntligen somnat, vid 20-tiden, tog hon med sig barnen och sökte hjälp hos en granne, varifrån man larmade polisen. Kvinnan hade då tydliga märken på halsen efter strypgreppet.

Stöldgods gömdes i polisbil: ”Det visade sig att fyra herrarmbandsur hade smusslats undan mellan sätet och ryggstödet.”
Stöldgods gömdes i polisbil: ”Det visade sig att fyra herrarmbandsur hade smusslats undan mellan sätet och ryggstödet.” Foto: Jan Björsell/SvD/TT

Stöldgods gömdes i polisbil

Strax efter allhelgonahelgen 1969 klarades två inbrott upp; det ena var mot Edwardssons Bil AB och det andra var mot Bosses Service. Det var en 22-årig Karlstadsbo som erkände inbrotten och därmed häktades.

Under allhelgonadagen stal han en bil i Karlstad. ”Färden ställdes söderut och i Säffle begicks inbrotten. Han fortsatte sedan till Åmål där det inte bar sig bättre än at han kvaddade bilen mot en stenmur. Ynglingen klarade sig helskinnad från smällen och ställde sig att lifta. Han hade då turen – eller oturen – att få lift med en polisbil från Åmål.”

Bilstölden uppdagades och han fördes senare till Karlstad.

På tisdagen fick Åmålspolisen se någonting konstigt i polisbilen – ett klockarmband stack fram under sätet. Det visade sig att fyra herrarmbandsur hade smusslats undan mellan sätet och ryggstödet. ”Eftersom polisen med säkerhet visste att bara en person kunde komma i fråga kunde ynglingen inget annat än erkänna”. Smart att gömma stöldgodset i en polisbil…


1970-talet

På allhelgonaafton 1970 meddelar ST att de är dags för ytterligare en inspektion hos hästuppfödaren i Svanskog – hos Erling. Detta är tre år efter att han 1967, vid en ålder av 72 år, dömdes till tre månaders fängelse. 1967 var den sista gången vi nämnde honom i brottsarkivet – då var han dömd för sjunde gången. Men han slutade alltså inte där. I ST den 6 november 1970 går att läsa: ”Under det senaste året har djuren skötts utan anmärkning, då hästägaren har haft viss hjälp. Nu sköter han dem ensam och det kan tänkas bli för stor arbetsbörda för en 75-åring.” Det kan man ju tycka, när det dessutom finns uppgifter om att det för närvarande finns 48 hästar på gården.

Måndagen efter allhelgonahelgen gjordes inspektionen – då konstaterades att det för närvarande inte var någon fara med hästarna, även om en av fölungarna var mycket mager. Vilka eventuella åtgärder som skulle vidtas skulle meddelas vide en senare överläggning.

Yttrandet efter inspektionen slutade med att han fick anmärkningar på två föl. Dessutom behövde en av de två ladugårdarna lagas. Vid 75 års ålder är han alltså fortfarande igång, har fortfarande närmare 50 hästar och får fortfarande anmärkningar – hur långe ska han hålla på?

”Säfflepolisen slog till mot knarkare”.

Dagen innan allhelgonaafton 1971 stod dessa rubriker i ST: ”Säfflepolisen slog till mot knarkare”. Det var fyra ungdomar som tidigare under vecka gripits av Säfflepolisen – tre män och en kvinna, alla i 20-årsåldern. ”Därmed har man fått grepp om en narkotikaaffär som man länge haft på känn.” Två av de gripna släpptes efter förhör – de hade enbart gjort sig skyldiga till missbruk. De andra två misstänks för allvarligare brott – att ha överlåtit knak till andra personer.

De ha under förhör medgivit att de missbrukat knark – tre av dem både hasch, amfetamin och LSD. Den fjärde har enbart använt hasch. Vid gripandet kunde polisen lägga beslag på några gram hasch, tio haschpipor och meskalin. Utredningen fortsatte efter detta.

”Polisen fortsätter att nysta upp häststöldhärvan i Svanskog”
”Polisen fortsätter att nysta upp häststöldhärvan i Svanskog” Foto: Meek

Mysteriet med försvunna hästar

Det skulle ju nästan vara lite konstigt om inte vår hästuppfödare från Svanskog skulle dyka upp snart. Men var så säker – det finns mer. 1972 är det dags igen, men nu är det ett mysterium som är på väg att lösas. Ett mysterium med försvunna hästar – hästar som stulits från Erling. Det händer mycket konstigt kring denna man och det är inte första gången han fått hästar stulna… frågan är om hästarna får det bättre hos tjuven kanske?

”Polisen fortsätter att nysta upp häststöldhärvan i Svanskog”. Ännu en härva kring Erling alltså – det här får vi återkomma till vid senare tillfälle.

Stillade hungern med djupfryst

Dagarna innan allhelgonaafton 1973 görs ett lite udda inbrott. ”Djupfrysta portionsförpackningar till ett sammanlagt värde av 500 kronor har under helgen vid två tillfällen stulits ur kylboxar vid Skyddade verkstaden”.

”Förödelsen var stor inne i lokalen och lukten av utspridda matvaror stark”. Tjuvarna hade med stämjärn brutit upp fönster och på så vis tagit sig in i lokalen. ”Ur kylboxarna hade de tagit för sig av kyckling, järpe, köttfärssås, dillkött med mera. I en kaffekokare hade de värmt bland annat kyckling, som de sedan festat upp vid dukade bord.”

Därefter plockade de med sig ett stort antal portionsförpackningar innan de begav sig iväg. ”Stölden och förödelsen upptäcktes och personal ditkallades och vid 19.30-tiden var lokalen åter i brukbart skick igen.”

När personalen återkom dagen därpå hade ett nytt inbrott skett, och ”lokalen var åter i ett bedrövligt skick. Nu var goda råd dyra. Portionsförpackningarna räckte inte för dagens behov och man fick snabbrekvirera och komplettera för att de anställs vid Skyddade verkstaden skulle få sin lunch”.

De två mattjuvarna greps bara några dagar senare – två Säfflebor i 30-årsålderna. Maten, de djupfrysta portionsförpackningarna hade sålt till en privatperson. Större delen av bytet, som värderat till 500-600 kronor (3800 – 4500 kronor i nuvarande värde) återskaffades också.

Erling och hans hästar figurerar många fler gånger...
Erling och hans hästar figurerar många fler gånger... Foto: Sven-Erik Dahlström

Erling fortsätter...

Veckan efter allhelgonahelgen hittar vi denna rubrik: ”Larm om vanskötsel av hästar i Svanskog”. Erling, som nu är 78 år, är tillbaka i ST:s rubriker. Nu ska länsstyrelsen pröva frågan om förbud för hästägaren att hålla 30 hästar på sina gårdar. Detta på en begäran av hälsovårdsnämnden som ”under de senaste åren sett sig föranlåten att anmärka på Erlings hållning av hästar.” De tycker att det juridiska ansvaret ska övertag av länsstyrelsen.

Allhelgonaveckorna 1976 och 1979 skulle visa sig bli en ganska tung läsning i ST:s arkiv – tre misshandelsfall och en mordbrand.

Kvinna svårt misshandlad

Under allhelgonaafton 1976 uppdagades en mycket otäck och grov misshandel. Tisdagen efter fördes kvinnan, som var i 30-årsåldern, till sjukhuset – då efter att ha legat nedbäddad i sin säng i flera dagar. ”Det var genom anhörigas försorg hon nu kom till sjukhuset, där hon troligen kommer att få stanna någon vecka.”

Kvinnans drygt tio år äldre fästman har anhållits som misstänkt för misshandeln, som skedde i parets lägenhet. Han nekar dock till det mesta, men har gjort vissa medgivanden. ”Att han skulle ha vållat henne så stora skador, vill han dock inte gå med på, utan säger att hon har ramlat.”

Polisen var ganska förtegna om kvinnan skador – av vissa utredningsskäl. Men de kunde konstatera att hon fått kroppsskador och att något vapen eller tillhygge inte hade använts. Kvinnan kunde dock inte höras närmare om misshandeln. ”Hon hade svårt för att tala, orkade inte helt enkelt. Det säger en del om graden av misshandeln.”

Fästmannen, en 43-årig Säfflebo, anhölls misstänkt för misshandeln och häktades veckan efter. ”Anledningen till att distriktsåklagaren inger en häktningsframställan mot mannen är att han kan befaras fortsätta sin brottsliga verksamhet, samt att han kan försvåra utredningen om han sätts på fri fot.”

Han nekar till den grova misshandel, men medger att han ”med knuten näve tilldelat kvinnan ett slag i ryggslutet. I övrigt påstår mannen att kvinnan fått ett epileptiskt anfall och själv vållat skadorna. Den teorin tror inte polisen på då kvinnan har så allvarliga skador, i framförallt huvudet, att de förorsakats av någon annan. ”Kvinnan remitterades till Salgrenska sjukhuset i Göteborg för de skador som hon ådragit sig i samband med misshandeln.

Ur kylboxarna hade de tagit för sig av kyckling, järpe, köttfärssås, dillkött med mera. I en kaffekokare hade de värmt bland annat kyckling, som de sedan festat upp vid dukade bord.

Träsko som tillhygge

Dagen innan allhelgonaafton året därpå, 1977, kom en dom om ännu en misshandel – ”en synnerligen rå och ful misshandel”. Den skedde i oktober samma år, och en 24-årig Säfflebon dömdes under detta extrating till sex månaders fängelse. Åtalet gällde också olaga tvång, olaga hot och olovlig körning.

Mannen var hemma på permission från en anstalt. Sent på kvällen hade han tillsammans med några manliga och kvinnliga kamrater gett sig ut på en åktur. Tå män hade vinkat åt bilen – av misstag visade det sig senare – och han stannade. Under samtalet som följde blev 24-åringen så uppretad att han sprang ut och tänkte ge sig på männen – han drog kniv och de båda sprang från platsen. Men det slutade inte där.

”Med bilen jagade Säffleynglingen ifatt männen och med knivens hjälp befallde han dem att lägga sig på knä. Den ene lydde, men den andre vägrade. Denne blev då överlupen med slag och sparkar. Bland annat användes en träsko som tillhygge.”

En av 24-åringens kamrater och den andra mannen, han som lydde, lyckades tillslut övermanna honom. ”Den slagne var så illa tilltygad att han fick vårdas på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset något dygn och är fortfarande sjukskriven. Han fick tänder utslagna och hjärnskakning.”

24-åringen dömdes också till att betala 3.834 kronor (19.694 kronor nu) i skadestånd.

Använde gaffel

Under den 31 oktober, det som vi nu brukar kalla för Halloween, lämnade distriktsåklagaren in en stämningsansökan mot en Säfflebo i 35-årsåldern. Han hade vid tre tillfällen misshandlat sin fästmö och dessutom utsatt henne för olaga hot. Den fösta misshandeln hade ägt rum på julaftonen 1977.

”Då hade 35-åringen enligt åklagaren stuckit en gaffel i kvinnans vänstra hand och högra vad.” Nästa misshandel kom på Kristi Himmelfärdsdag då han ”i samband med en fest tilldelat kvinnan knytnävsslag och sparkar mot ansiktet och kroppen.”

Vid ett tredje tillfälle, en lördag i maj, hade kvinnan åter fått utstå slag och sparkar. ”Vid ett annat tillfälle hade han riktat en förskärare mot hennes strupe”.

1970-talets rubriker
1970-talets rubriker

Mordbrand och grov skadegörelse

Helgen innan allhelgonahelgen 1979 brann två fastigheter på Industrigatan 12 och 14. Tidigare bränder i området är dock fortfarande under utredning. Veckan senare erkände en 20-årig yngling att det var han som tände på de två hyreshusens källare, men har inte kunnat ge någon förklaring till varför.

Under allhelgonaaftonen anhölls han och då kom även erkännandet, efter en stunds ihärdigt nekande till en början. ”Gripandet var resultatet av flera dagars intensivt spaningsarbete av polisen. Utredningen kom efter hand att peka i en bestämd riktning och ledde tillslut att ynglingen greps och så småningom kom också erkännandet.” Han försattes därefter på fri fot.

En vecka senare begärs säffleynglingen häktad. Brottsrubriceringen är mordbrand och grov skadegörelse. ”20-åringen, som alltså på nytt har anhållits efter sitt erkännande han hörts om de tidigare bränderna i området, men bestrider helt att han haft något med dem att göra. ”


1980-talet

I samband med allhelgonahelgen 1981 åtalades en Säfflebo för skadegörelse, urkundsförfalskning, bedrägeri och olaga hot. Det sistnämnda hände i mitten av september samma år. ”Mannen hade då, enligt vad som hävdas, hotat att skära halsen av en pojke och två flickor och samtidigt visat en kniv för barnen.” I mitten av juni 1981 blev samme man sjukskriven av en läkare – när sjukskrivningsperioden gått ut förlängde han den själv genom att förfalska läkarens namnteckning.

Kastade kniv

Året därpå, 1982, under det som vi nu kallar Halloween, häktades en Säfflebo i sin frånvaro. Mannen var i 45-årsåldern. ”Han var nu åtalad för våld mot en tjänsteman på socialbyrån, och har för övrigt redan tidigare en villkorlig dom för hot mot samme tjänsteman. Utöver detta omfattade åtalet denna gång även en förgripelse mot en annan tjänsteman på socialbyrån. Denne hade spottats i ansiktet.”

Mannen häktades i sin frånvaro eftersom han inte infann sig till tingsförhandlingen – han kunde några dagar senare gripas av polisen. Under extratinget som hölls en vecka senare dömdes mannen, som inte verkade vara 45 år utan 56 år, till tre månaders fängelse. Brottsrubriceringen var hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Dessförinnan var han redan tidigare dömd till villkorligt för våld mot tjänsteman – han hade då kastat en kniv mot en socialtjänsteman. ”Kniven hade träffat tjänstemannens byxa men inte åstadkommit någon kroppslig skada”.

Han hade nu hotat att köra ihjäl samme tjänsteman – då den villkorliga domens tvååriga prövotid i det närmaste var slut. ”En tid senare, i samband med höstmarknaden, stötte Säfflebon ihop med socialchefen och då tagit sig för att spotta denne i ansiktet.”

1983 skedde en lite annorlunda typ av bedrägeri för den här tiden, även denna händelse strax innan Halloween. ”En Säfflebo i 20-årsåldern fick från sin bank ett kontobesked där datan gjort honom rikare än han i själva verket var. Glad i hågen tågade ynglingen på torsdagskvällen till banken, fick utan svårighet ut 7.000 kronor (20.234 kronor i dagens värde) som han genast började göra slut på. Men säg den glädjen som varar beständig. Banken upptäckte snart misstaget och polisen larmades. Ynglingen sitter nu hos polisen misstänkt för bedrägeri.”

1980-talet subriker
1980-talet subriker

Nekades köpa t-sprit - gick till attack

Under allhelgonaveckan 1984 hade en aggressiv man kommit till Esso Livsmedelshall på Karlstadsvägen för att köra T-sprit. Mannen var berusad och personalen nekade honom att köpa. ”Därvid började han hota personalen och i det läget kontaktades polisen. När poliserna anlände för att avhysa mannen kastade han en flaska mot dem. Flaskan susade i huvudhöjd förbi poliserna.”

Mannen fick följa med till polisstationen, och får nu stå till svars för försök till våld mot tjänsteman.

Ytterligare en man nekades att köpa sprit – dock den här gången drickbar sprit från Systembolaget. Även han blev ilsken och polis fick tillkallas. ”Det blev Systembolagets kassaapparat som fick ta emot ilskan från den berusade mannen när han på torsdagseftermiddagen nekades köpa sprit”

Han nekades ”eftersom personalen tyckte att han redan verkade väl påstruket. Mannen gick då vidare till nästa kassa, men när han nekades även där förlorade han humöret och skrek ursinnigt varpå han grep tag i kassaapparaten och slet till och med resultat att kåpan gick sönder.”

Mannen togs sedan omhand av polisen som lät honom sova ruset av sig.

Brottshärva på väg att lösas

Under och runt allhelgonahelgen 1984 höll sig också Säfflepolisen sysselsatt meden stor utredning gällande en kedja av brott. Det rörde sig bland annat om inbrott i kassaskåp, stölder av bensin, verktyg och motordelar, samt egenmäktigt förfarande och skottlossning inom staden. Sammanlagt rör det sig om värden för åtskilliga tusental kronor.

Flertalet av de brott som begåtts har på et eller annat sätt samband med varandra. Flera personer hördes och några har tidigare suttit anhållna – vissa medgivanden har gjorts.

Måndagen efter allhelgonahelgen 1987 hände ännu ett känt fall i brottsarkivet – ett bankrån i Svanskog. En 44-årig Säfflebo, i desperat behov av pengar, rånade Sparbanken Västs kontor i Svanskog på 78.970 kronor (181.210 kronor i dagens värde). Vapnet i hans hand var en leksakspistol och flyktbilen var en iögonfallande blå Lada. Mannen kom dock inte långt, utan greps efter ungefär en timme. Efter att ha genomgått den rättspsykiatriska undersökningen framkom det att rånaren är i behov av vård.

Måndagen efter allhelgonahelgen 1987 hände ännu ett känt fall i brottsarkivet – ett bankrån i Svanskog. Flyktbilen var en iögonfallande blå Lada
Måndagen efter allhelgonahelgen 1987 hände ännu ett känt fall i brottsarkivet – ett bankrån i Svanskog. Flyktbilen var en iögonfallande blå Lada Foto: TT

Sjukhustjuv avslöjades – fastnade i polisfälla

Genom att gillra en fälla med hjälp av en väska kunde Säfflepolisen under allhelgonaveckan avslöja en kvinna i 30-årsåldern. Hon var hemmahörande i Säffle och anställd vid sjukhuset – dessutom misstänkt för ett flertal stölder av pengar båda på sjukhuset och hemma hos arbetskamrater.

Hon greps efter att ha gått i fällan och förhördes – hon anhölls också samma kväll. Kvinnan erkände sammanlagt 8 olika stölder och av dessa har 5 – 6 skett på sjukhuset. Stölderna vid sjukhuset hade pågått under en längre tid, men de kom framförallt i fokus i början av sommaren 1987, ”då det både skedde stölder av kontante och av narkotiska preparat, sprutor med mera.” E del av narkotikastölderna och en del av penningstölderna klarades upp.

”Det var, enligt vad ST erfar, genom att preparera en sjukhusanställds väska med färgade sedlar, som tjuven kunde avslöjas. Väskans ägare hade redan ett par dagar tidigare blivit bestulen. Misstankar hade funnits i olika riktningar tidigare, men koncentrerades nu till en viss avdelning och polisen gillrade fällan.”

UFO observerades

Under Halloween 1988 anmäldes ett UFO till polisen i Säffle - självklart inget brottsligt, men en rolig parentes. ”Det var en privatperson som under lördagseftermiddagen sade sig ha observerat mystiska klot som rörde sig fram och tillbaks med hög hastighet ovanför vattenytan sydost om fyren Galten. En polisbåtspatrull från Karlstad begav sig till nämnda plats men såg inget ovanligt när de kom fram.”

”Säfflebon som gav Christer Petterson alibi för Palmemordet”
”Säfflebon som gav Christer Petterson alibi för Palmemordet” Foto: Anders Holmström

Hotbrev i samband med Palmeutredningen

Ett fjärde brottsarkiv dyker upp precis innan allhelgonahelgen 1989, nämligen ”Säfflebon som gav Christer Petterson alibi för Palmemordet”. Det handlar då om den andre Säfflebon, alltså inte Enar, som gett vapenuppgifter till utredningen – han som mottog ett anonymt hotbrev och hot per telefon:

”Hör på din tok, ring inga anonyma samtal till rikskriminalen en gång till. Då ska jag sätta dit dig för mordbrand -84”.

Polisen i Säffle bekräftade att en anmälan om olaga hot gjorts.


1990-talet

Vi har bara två gånger i ST:s brottsarkiv glidit över på 90-talet – vi brukar hålla oss till lite äldre brott. Men vi tar en liten snabb och överskådlig kik över in på 90-talet här ändå, bara för att se om brotten tar en annan riktning än de vi hittat hittills. Blir brotten grövre ju närmre nutiden vi kommer?

Kokainhärvan i Wiksfors

Under Halloween 1991 dyker vårt första fall i ST:s brottsarkiv upp; Kokainhärvan på Wiksfors. Strax skulle domen från hovrätten, mot tre av de fyra åtalade, i det dittills största narkotikatillslaget i svensk historia komma. Tillsammans kom trion att dömas till 25 års fängelse för grovt narkotikabrott och varusmuggling. De drygt 150 kilona kokain, som de planerat att tillsvidare förvara i Långserud och i ytterligare en liten ort utanför Säffle, fastnade i tullen.

Wiksfors bruk och kokainhärvan
Wiksfors bruk och kokainhärvan Foto: Kjell Olsson

Flyktingbråken

Under Allhelgonaveckan samma år hålls också rättegången i ett stort flyktingbråk som blossade upp i Säffle. Detta kom att bli en ganska vanligt förekommande företeelse under 90-talet, i och med att allt fler flyktingar kom till Säffle samtidigt som VAM hade fått fäste i staden.

”Sju Säffle- och Karlstadsbor i åldrarna 19-28 år står åtalade för grov misshandel av fem asylsökande flyktingar. Samtidigt åtalas också en av flyktingarna för att ha försökt köra på grupper med svenska ungdomar vid samma tillfälle.” Fyra dagar var avsatta för målet – ord stod mot ord i rättegången.

Vilka som började var de oense om men vad som stod klart var att tillhyggen som järnrör använts – vem som använt dem var de också oense om. ”Åklagaren hävdar att det var tre Säfflebor som startade bråket genom att ropa glåpord, spotta och även spraya gas på flyktingarna. De åtalade svenskarna hävdar å sin sida att de var flyktingarna som började och at de också använde järnrör som tillhyggen”. Detta skulle inte vara enda gången detta skulle hända i Säffle….

Beväpnad norsk dubbelmördare

Strax efter allhelgonahelgen 1991 stannade man en beväpnad dubbelmördare vid en kontroll på E18. Det var en norsk rymling som avtjänade ett 18-årigt fängelsestraff för mord på två män.

”Vid en visitation visade det sig att han hade en skarpladdad pistol gömd i kläderna och när hans identitet fastställdes upptäcktes det att han samma dag flytt från Norge. Mannen som då tillhörde en nynazistisk organisation, dömdes 1982 till 18 års fängelse i Norge efter att han begått två av Norges mest uppskakande mord.”

Han hade tillsammans med de två 25-åringarna som han senare brutalt avrättade begått ett inbrott. De stal då dynamit och automatvapen. ”Senare blev han rädd att 25-åringarna skulle avslöja gruppen för polisen och de båda avrättades av 18-åringen.”

Mannen fördes efter gripandet till Säffle och anhölls på en gång – på torsdagen dömdes han till tre månaders fängelse och utvisning ur Sverige. Han skulle inte heller få återvända till Sverige på 10 år. Undrar vad som hade hänt om han inte blivit fast? En nynazist på väg till Säffle – kanske hade denne dubbelmördare stannat kvar och sökt skydd hos sina likasinnade som fanns inom VAM. Vem vet…

1990-talets rubriker
1990-talets rubriker

Sexualbrotten blir vanligare

Andra brott som fruktansvärt nog blir allt vanligare är våldtäkter och sexuellt utnyttjande av barn. Brott som vi inte kommer att gå in på i brottsarkivet – men vi kan bara konstatera att de tyvärr blir allt vanligare, eller kanske bara mer uppmärksammade, under 90-talet. Fall inom familjer och inom skolan uppmärksammas flertalet tillfällen under allhelgonahelgerna under 1990-talet.

Cannabisodling påträffas

Under allhelgonahelgen 1992 påträffades en stor odling av cannabis utanför Säffle. Narkotikabrotten är också någonting som ökar under 90-talet. Vi minns ju alla vår stora kokainhärva på Wiksfors. Men nu var det alltså cannabis; ”Efter ett anonymt tips hittade polisen odlingen dold i skogen. Polisen har bedrivit spaning för att avslöja vem som odlat narkotikan men spaningarna har inte resulterat i något gripande.”

Denna cannabisodling är den största som polisen i Säffle har hittat hittills. ”Tidigare har man beslagtagit enstaka plantor men nu handlar det om en odling vars skörd gav cirka sex hekto blad.”

– Vi har en ganska god kontroll över narkotikamissbruket i Säffle, men det här fyndet är ändå oroväckande, säger polisens huvudansvarige för brottsförebyggande verksamhet.

Man tror att narkotikabruket i Säffle inskränker sig till hasch, marijuana och amfetamin.

– Nu är vi framförallt angelägna om att inte drogerna ecstacy och LSD sprids hit, säger polisen.

Erling stötte vi på fler gången - men även en ny hästplågare; Gösta.
Erling stötte vi på fler gången - men även en ny hästplågare; Gösta. Foto: Meek

”Den anklagade hästhållaren i Kila”

Dagen innan allhelgonaafton 1993 ger en déjà vu-känsla. Rubriken lyder; ”Den anklagade hästhållaren i Kila”. När man läser texten går tankarna tillbaka till vår notoriske hästplågare Erling, som vi nu stött på allt för många gånger och som skulle vara en aktiv djurplågare i 32 år. Men det är inte Erling – han blev av med sina hästar 1979. Men historien är densamma – vi kallar den här mannen Gösta.

”Göstas hästgård i Kila har stått under myndigheternas bevakning i snart tio år. Myndigheterna har anklagat honom för bristfällig vård och skötseln av hästar och påpekar att gården är överbelagd.”

Skulle Gösta bli en ny Erling? Djurplågeri i stor skala och över många år slutade tydligen inte med honom...

Förskingring från förening

1994 uppdagades ett stort förskingringsfall dagarna efter Allhelgona. Det var en kassör i en ideell förening som polisanmälts för förskingring – man misstänker att han lurat styrelse och medlemmar på 150.000 – 170.000 kronor (231.000 – 262.000 kronor i dagens värde).

”Förskingringen pågick i minst två år. Säfflebon misstänks ha finansierat ett eget villabygge med pengarna han lurat till sig.” Framförallt handlar det in att kassören har beställt byggmaterial i föreningen namn men använt varor och material i samband med ett privat bygge.

Förskingringar, bedrägerier och andra pengabrott blir även de allt vanligare under 1990-talet - i betydligt större summor än tidigare.

"Kyrkovandaler misshandlade polisens vittne"

Även den här helgen var nynazisterna i farten. Två av tre män som under Allhelgonahelgen vandaliserade Metodistkyrkan häktades på nytt. De misstänkt för att ha misshandlat en man som gav polisen sådana uppgifter att vandaliseringen av kyrkan kunde klaras upp.

"Den ene var en välkänd nynazist från Säffle som tidigare förekommit i en rad grova misshandelsbrott. En 25-åring som bedrivit systematiskt judeförföljelse, spridit nazipropaganda och drömts för flera våldsbrott. Den andre som häktats är en 19-årig skinnskalle och VAM-anhängare från Sunne."

Så de främlingsfientliga brotten fortsätter att figurera i Säffle - grova och otäcka sådana dessutom...

Allhelgonahelgerna 1950-1990
Allhelgonahelgerna 1950-1990 Foto: Dan Hansson/TT

SUMMERING

Mer ingående än så går vi inte in på 90-talet. Men vi kan konstatera att brotten blir grövre och hemskare allt som tiden går. I vissa fall, som med sexualbrotten, är det kanske så att de uppmärksammas mer och att folk vågar träda fram och berätta om de hemskheter de varit med om. Eller håller folk på att bli hemskare?

När det gäller de många misshandelsfall som sker i Säffle under den här tiden så handlar det mycket om VAM och nynazisterna. De hade ett starkt fästa i Säffle under 90-talet och hit kom allt fler flyktingar - ingen bra kombination.

Men över lag så var det det här som hände under dessa 40 år av Allhegonahelger. Inga jättestora ruskiga händelser, men många "kära" återseenden av gamla brottsarkiv. Det har ändå hänt en hel del under dessa få dagar på året - detta är ju bara en bråkdel av det som fanns nere i vårt arkiv, men här har ni de lite större händelserna, lite annorlunda sakerna och ibland hemska brotten. Brott som kanske inte fick så jättemycket utrymme i tidningarna så att de går att göra ett eget brottsarkiv. Men på det här sättet kan de åtminstone väckas till liv och bli ihågkomna och uppmärksammade.

Publicerad:

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleST:s brottsarkivST:s brottsarkiv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.