Hoppa till huvudinnehållet

Kenny målar det vackra Säffle

Publicerad:
Kenny Falkensvärd från Åmål men numera bosatt i Karlstad, ställer ut i Galleri 2 med akvareller från Säffle.
Kenny Falkensvärd från Åmål men numera bosatt i Karlstad, ställer ut i Galleri 2 med akvareller från Säffle. Foto: Claes Österman

I Galleri 2 öppnar på lördag en konstutställning som varje Säfflebo borde besöka. Det är Kenny Falkensvärd som visar akvareller med Säfflemotiv som du aldrig sett dem förr.

Kenny är född och uppvuxen i Åmål men numera bosatt i Karlstad. Han är inte bara konstnär utan i första hand utbildad till zoologisk konservator. Men efter 20 år i branschen beslutade han sig för att sadla om och startade sin konstnärsbana som bildlärarassistent på en skola med ungdomar.

– Jag har alltid har älskat att måla och teckna så det föll sig naturligt att söka in på en akvarellkurs. Det blev starten till mitt konstnärskap.

Han insåg direkt att han hittat rätt.

– Jag älskade redan från början det magiska i akvarellfärgerna, vattnet, pappret och vad som gick att skapa. Färgerna lever på ett sätt sitt egna liv, man måste hitta samspelet mellan färgerna och penseln i handen, förklarar han.

 • Stråket längs älven ned mot Stenmagasinet.
  Stråket längs älven ned mot Stenmagasinet. Foto: Claes Österman
 • Huset som blivit en symbol för Galna Tuppen.
  Huset som blivit en symbol för Galna Tuppen. Foto: Claes Österman
 • Silvénska villan i all sin prakt.
  Silvénska villan i all sin prakt. Foto: Claes Österman
 • Kenny Falkensvärd ställer ut i Galleri 2 med akvareller från Säffle.
  Kenny Falkensvärd ställer ut i Galleri 2 med akvareller från Säffle. Foto: Claes Österman

Han gick fler olika kurser och utvecklade sakta men säkert sitt måleri. Han berättar att har älskat varje minut och att kärleken till akvarellmåleriet växer sig starkare för varje år.

– Jag tröttnar aldrig. Lusten att skapa det som jag ser i mina omgivningar, årstidernas skiftningar, naturen, husen, gatorna, människorna och ljuset. Motiven finns där hela tiden i vardagen, på dagen, kvällen, morgonen, ja hela tiden faktiskt, säger han.

Kennys kärlek till konstformen och hans fantastiska akvarellteknik får betraktaren ta del av genom hans sällsamt vackra och stämningsfulla akvareller som knappast lämnar någon oberörd.

I Galleri kommer han att visa akvareller med motiv från Säffle som vi alla känner igen.

Vad har du för koppling till Säffle?

– Ingen. Men jag tycker att Säffle har mycket fint att visa upp. Och jag tycker om vackra byggnader. När jag var här i somras fastnade jag för en rad vackra motiv som jag ville måla

Utställningen är mycket sevärd. Den har vernissage på lördag och pågår till den 20 november.

Artikeltaggar

ÅmålGalleri 2Kenny FalkensvärdKonstSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.