Hoppa till huvudinnehållet

SM i simning avgörs i Säffle?

Publicerad:
SM-veckan kommer att gå i Karlstad 2026 men simningarna kommer sannolikt att avgöras i Säffle. Om Sarah Sjöström fortfarande är aktiv då, så hon hon sannolikt det stora dragplåstret.
SM-veckan kommer att gå i Karlstad 2026 men simningarna kommer sannolikt att avgöras i Säffle. Om Sarah Sjöström fortfarande är aktiv då, så hon hon sannolikt det stora dragplåstret. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karlstad blir värd för den årliga SM-veckan 2026. Då kan simtävlingarna hamna i Säffle som ju har Värmlands enda 50-metersbassäng.

Svenska världsstjärnor med Sarah Sjöström i spetsen kommer sannolikt att tävla i Sveriges modernaste simhall när SM-tävlingarna 2026 ska arrangeras i Värmland och arrangörerna väljer Säffle för simsporten.

– I vår ansökan har vi angett Säffle som en alternativ medarrangör när det kommer till simningen. Vi har haft en dialog med Säffleklubben eftersom de har tillgång till en 50-metersbassäng. Sundstabadet i Karlstad var aldrig något alternativ då den bassängen bara är 25 meter. Nu får vi hoppas att simningen väljer att ställa upp på SM-veckan 2026, det vore otroligt roligt, säger Cissi Östlund, projektledare för evenemang i Karlstad kommun, till Värmlands Folkblad.

SM blir den största simtävling som någonsin arrangeras i Säffle.
SM blir den största simtävling som någonsin arrangeras i Säffle. Foto: Carolina Schützer

Förr var det ett krav på 50-metersbassäng för att få arrangera SM-veckan. Men det kravet har man släppt och tillåter 25-metersbassänger. Men Karlstad väljer ändå att lokalisera ut simtävlingarna till Säffle.

SM-veckan i sommaridrotter hamnar i Karlstad 2026. Karlstad vann dragkampen om SM-veckan i konkurrens med fyra andra städer. Det är första gången som Värmland är värd för SM-veckan.

SM även 2023

SM-veckan har blivit ett av Sveriges största och populäraste idrottsevenemang då många olika sporter genomför sina SM-tävlingar under en och samma vecka på en och samma plats.

Det är inte helt klart vilka av förbunden som kommer att genomföra sina mästerskap under SM-veckan men simningen brukar höra till de idrotter som vill vara med, inte minst för den stora mediala uppmärksamhet som tävlingarna får.

– Det är idrotterna själva som söker sig till en SM-vecka och sen väljer RF, SVT och värdstaden ut vilka idrotter som blir aktuella, säger Cissi Östlund.

För bara några veckor sedan blev det klart att Säffle blir värd för SM-simningar redan 2023. Då arrangeras Para-SM i Säffle. Det är första gången någonsin som Säffle blir värd för SM-simningar.

Artikeltaggar

KarlstadSäffleSarah SjöströmSimningSimsportSM-veckan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.