Hoppa till huvudinnehållet

Biskopen på besök i Bro kyrka efter ombyggnad

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Biskopen Sören Dalevi visades runt på kyrkogården av bland andra kyrkoherde Lena Skoting.
Biskopen Sören Dalevi visades runt på kyrkogården av bland andra kyrkoherde Lena Skoting. Foto: Nathalie Forsström

– Det är en smakfull lösning som öppnar möjligheter.

Det säger biskop Sören Dalevi när han besöker Bro kyrka. Bro kyrka byggdes förra året om och numera kombinerar man kyrka och församlingshem i samma lokal.

Bo Holmström pratar med biskopen Sören Dalevi.
Bo Holmström pratar med biskopen Sören Dalevi. Foto: Nathalie Forsström

Under onsdagen besökte biskopen Sören Dalevi Säffle. Han hade ett späckat program och besökte flera platser och mötte många människor under sin visitation.

Första stoppet var Bro kyrka där han mötte församlingsmedlemmar och såg hur kyrkan byggts om. Lagom till advent förra året blev ombyggnationen klar. Det har bland annat byggts ett kök inne i kyrkan. Längst bak i kyrkan har bänkrader tagits bort och där har man nu istället möblerat med bord och stolar för att man ska kunna sitta där och till exempel dricka kaffe efter gudstjänsterna.

Biskopen Sören Dalevi besökte Bro kyrka på onsdagsmorgonen.
Biskopen Sören Dalevi besökte Bro kyrka på onsdagsmorgonen. Foto: Nathalie Forsström

Utnyttja lokaler

Bakgrunden till ombyggnationen är att Svenska kyrkan har lokaler som står mer eller mindre tomma. Därför fattades det ett beslut om att sälja församlingshemmet och den gamla skolan i Värmlandsbro och istället bygga om kyrkan för att kunna använda den som samlingsplats.

Sören Dalevi tycker att man har fått till en bra lösning i Bro kyrka.

– Det en fin och enkel lösning. Det är några kyrkor som har gjort så här, och det är unikt för varje kyrka hur man har löst det, säger han.

Kyrkoherde Lena Skoting visar Sören Dalevi ett fynd som hittades på kyrkogården i samband med en tidigare renovering.
Kyrkoherde Lena Skoting visar Sören Dalevi ett fynd som hittades på kyrkogården i samband med en tidigare renovering. Foto: Nathalie Forsström

Med eftertanke

När verkligheten förändras måste kyrkan hänga med även om det ibland kan vara smärtsamt att till exempel fatta beslut om att sälja en lokal.

– Vi måste anpassa och det måste göras med vishet, säger Sören Dalevi.

Han tycker att det är viktigt att komma ut och se hur det ser ut i olika församlingar.

– Det är jätteviktigt att få höra vad folk säger. Det är en extrem bredd i vår verksamhet som ingen annan har. Det är verkligen från vaggan till graven, säger Sören Dalevi.

Biskopen Sören Dalevi tycker att man har hittat en bra lösning på kombinerad kyrka och församlingshem.
Biskopen Sören Dalevi tycker att man har hittat en bra lösning på kombinerad kyrka och församlingshem. Foto: Nathalie Forsström

Bra respons

Medlemmar i församlingsrådet var med vid biskopens besök. De berättar att ombyggnationen fallit väl ut. Stefan Sköld, kyrkorådet, och vaktmästaren Gunnar Bäckström berättar att de bara har fått positiv respons.

– Vi har fått ett positivt bemötande från kyrkobesökare. Det är en härlig känsla att sätta sig här efteråt och dricka kaffe.

Det var många som kom för att möta upp biskopen vid Bro kyrka. Bland annat var Cecilia Rogne, ordförande i kyrkofullmäktige, på plats.
Det var många som kom för att möta upp biskopen vid Bro kyrka. Bland annat var Cecilia Rogne, ordförande i kyrkofullmäktige, på plats. Foto: Nathalie Forsström
Stefan Sköld, Bro församlingsråd, och Gunnar Bäckström, vaktmästare Bro kyrka, visar upp det nya köket.
Stefan Sköld, Bro församlingsråd, och Gunnar Bäckström, vaktmästare Bro kyrka, visar upp det nya köket. Foto: Nathalie Forsström

Kyrkkaffe

De har också märkt att det är fler som väljer att stanna kvar och fika efteråt nu när serveringen är i samma byggnad.

Vid större sammankomster där inte utrymmet räcker till finns möjlighet att ha till exempel dopfika eller begravningskaffe i Sörbrokyrkan eller Majorskullen.

Biskop Sören Dalevi hann med mycket under sin dag i Säffle. Bland annat var han med vid invigningen av ett nytt vindskydd vid förskolan Musikanten i Tveta. Han träffade all personal i Säffle kyrkas församlingshem och hann med att äta lunch med kommunledningen och pastoratets ledningsgrupp innan han åkte vidare till Kila församlingshem och därefter besökte By kyrkogårdsförvaltning.

Sören Dalevi var med och invigde ett vindskydd och grillade korv och åt tillsammans med barnen på förskolan Musikanten.
Sören Dalevi var med och invigde ett vindskydd och grillade korv och åt tillsammans med barnen på förskolan Musikanten. Foto: Peter Pasalic Östborg
Biskopen lekte ”Jag leker träd” med barnen.
Biskopen lekte ”Jag leker träd” med barnen. Foto: Peter Pasalic Östborg

På eftermiddagen var det möte med kyrkorådet och efter kvällsmaten hölls ett program i Säffle, Barnens bästa bibel. Dagen avslutades med en kvällsmässa i Säffle kyrka.

Bro kyrkas tur att byggas om: ”Behöver effektiviseras”

Artikeltaggar

Bro kyrkaNyheterSäffleSäffle kyrkaSören DaleviVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.