Hoppa till huvudinnehållet

Sven-Ingvars plockar fram glömda pärlor: "Intimt och personligt"

Publicerad:
Något nytt, något gammalt, något juligt och en hel del överraskningar bjuder Sven-Ingvars på under vinjetten ”Personligt”.
Något nytt, något gammalt, något juligt och en hel del överraskningar bjuder Sven-Ingvars på under vinjetten ”Personligt”. Foto: Helena Karlsson

Det är tänkt som en återkommande konsertserie, höst och vår. Under vinjetten "Personligt" kommer ett band eller en artist att paketera om sin musik i en mer nertonad, akustisk skrud.

Först ut är initiativtagaren Oscar Magnusson och hans Sven-Ingvars som i det närmaste betraktar Konsthallen Sliperiet som sitt andra vardagsrum.

Bara de mer pålästa Sven-Ingvarsfansen känner till låtar som "Jäntblig" och "Mannen för dig". För många är Slottsbronsbandet mest förknippat med tjo och tjim, glada melodier och självsäkra refränger om vinden i träden. Men Sven-Ingvars har en unik samling låtar, ackumulerade under gruppens 66-åriga karriär. De redan nämnda två är några exempel på låtar som sällan tidigare har dammats av inför en publik.

Men när nu Sven-Ingvars repar inför en mer akustisk serie om tio konserter är det just den typen av låtar som får chansen.

– "Jäntblig" är faktiskt min favoritlåt med bandet, erkänner gitarristen Mats Billinger.

– Det var den låten han spelade på sin audition för bandet, utbrister Oscar Magnusson.

"Jäntblig" släpptes på "I Frödingland" 1971, ett album som har kommit att bli det kanske viktigaste i gruppens karriär. Mellan tummen och pekfingret uppskattar Oscar Magnusson att Sven-Ingvars har spelat in runt 350 originallåtar genom åren, han har bollat med ungefär hundra av dessa för att koka ner en låtlista som fungerar i ett mer nertonat sammanhang.

– Vi har rotat ordentligt och kommer att köra några udda låtar som jag nästan kan lova att de flesta inte ens har hört tidigare. "Kom till mig", där farsan tonsatte Östen Warnerbrings text, är ytterligare ett exempel.

Han erkänner att vissa av Sven-Ingvars låtar har visat sig mer slitstarka över tid än andra.

– Under konserterna i Sliperiet kommer vi såklart även att spela några av hitsen, men vi klär dem lite annorlunda. Det finns ju 70-80 riktiga monsterhits i bandets historia, hits som kanske har ställt andra låtar i skuggan. Genom ett mer akustiskt upplägg kan vi lyfta fram dynamiken och bredden som finns – rent musikaliskt – i bandets historia.

Bandets musik beskriver Oscar Magnusson som ett eget universum.

– Ger man sig in i den där världen finns det mycket att upptäcka. I alla år har Sven-Ingvars gått sin egen väg, det är anledningen till den stora bredden vad gäller låtar. Många försöker hänga på trender och jagar det senaste, men Sven-Ingvars har hellre hittat en egen väg och det är något som vi försöker fortsätta med än i dag.

Under onsdagen repeterade Sven-Ingvars i Sliperiet i Borgvik.
Under onsdagen repeterade Sven-Ingvars i Sliperiet i Borgvik. Foto: Helena Karlsson

Nyligen avslutade bandet en omfattande turné runt om i landets konserthus och arenor. Medlemmarna är påtagligt sugna på att få stuva om musiken i en mer publiknära tappning.

– Musiken öppnar upp sig i det här sammanhanget, fortsätter Oscar Magnusson.

– En djupare dimension kommer fram. Att stöpa om musiken gör oss ju mer vitala som grupp också, vi behåller lusten och spelglädjen. När jag själv går på konsert är det den mer intimare känslan jag uppskattar. Sven-Ingvars kärna är musikantskap. Vi är otroligt samspelta, vi hittar en samklang.

Inför den stundande konsertserien har Oscar Magnusson grävt djupt i bandets katalog.
Inför den stundande konsertserien har Oscar Magnusson grävt djupt i bandets katalog. Foto: Helena Karlsson

"Många bortglömda pärlor”

Plura Jonssons "Månskensnatt i Åmotsfors" – Pluras felstavning, inte min – finns med i låtlistan, Den har bandet inte spelat sedan Sven-Erik Magnusson gick bort. När bandet senast spelade på Sliperiet 2015, var både pappa Sven-Erik och tidigare gitarristen Staffan Ernestam med. Sedan dess har även klaviaturspelaren Olle Nyberg och alltiallon Niclas Bäcklund tillkommit.

– Det känns som hemmaplan det här, säger Stefan Deland trots att han numera pendlar från Spanien till bandets konserter och turnéer.

För Sven-Ingvars är Sliperiet i Borgvik som ett andra vardagsrum, menar Stefan Deland.
För Sven-Ingvars är Sliperiet i Borgvik som ett andra vardagsrum, menar Stefan Deland. Foto: Helena Karlsson

– Efter den långa turnén på större scener blir det härligt att få komma in här och spela i ett mindre format, med ett softare sound, fyller trummisen Klas Anderhell på.

Klas Anderhell är numera veteranen i Sven-Ingvars.
Klas Anderhell är numera veteranen i Sven-Ingvars. Foto: Helena Karlsson

Jargongen medlemmarna emellan är hjärtlig och full av interna blinkningar. De klickar även utöver det musikaliska.

– Många som kommer för att se och lyssna på oss gör det ofta, så att ta med låtar som vi vanligtvis inte spelar känns viktigt, fortsätter Stefan Deland.

Niclas Bäcklund sköter både blås, keyboards och percussion.
Niclas Bäcklund sköter både blås, keyboards och percussion. Foto: Helena Karlsson

– Det finns många bortglömda pärlor, nickar Mats Billinger.

Mats Billinger är bandets färskaste medlem, han föddes samma dag som Oscar Magnusson. De träffades redan på BB.
Mats Billinger är bandets färskaste medlem, han föddes samma dag som Oscar Magnusson. De träffades redan på BB. Foto: Helena Karlsson

– Vi har spelat framför stora väggar med led-ljus, med en massa krut, bomber och fyrverkerier. Nu kan vi ta ner det, vi kan prata med både publiken och varandra, resonerar Olle Nyberg och med får medhåll av de andra.

Olle Nyberg har spelat med Sven-Ingvars under några år. Tidigare har han bland att spelat med Ulf Lundell, det är han som trakterar pianot på inspelningen av ”Öppna landskap”.
Olle Nyberg har spelat med Sven-Ingvars under några år. Tidigare har han bland att spelat med Ulf Lundell, det är han som trakterar pianot på inspelningen av ”Öppna landskap”. Foto: Helena Karlsson

Kommer Ingvar Karlsson att gästa som han gjorde senast i Löfbergs arena?

– Det var otroligt mäktigt när han dök upp i Löfbergs arena, den applåden han fick! Jag får rysningar än i dag när jag tänker på det, säger Stefan.

– Vi får väl se om han tar sig hit till Sliperiet, det är ju en bit att cykla...

Den färska julsingeln "Nu är det jul igen" finns med bland de låtar som troligen kommer att spelas under konserterna, likaså en helt ny låt – "En sista dag" – som släpps först på nyårsafton. Ett nytt album väntas släppas till våren. Totalt blir det tio konserter "Personligt" med Sven-Ingvars mellan den 18 november och 17 december.

Artikeltaggar

ArtisterBorgvikIngvar KarlssonKändisarKonserterLöfbergsMats BillingerMusikNöje/KulturOlle NybergOscar MagnussonSliperietSpanienStefan DelandSven-IngvarsTurné

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.