Hoppa till huvudinnehållet

Valdeltagandet har minskat

Publicerad:
Valdeltagandet har minskat i nästan alla landets kommuner.
Valdeltagandet har minskat i nästan alla landets kommuner. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Valdeltagandet i riksdagsvalet sjönk i nästan alla landets kommuner. I Säffle sjönk valdeltagandet i valet till riksdagen från 86,2 procent vid valet 2018 till 84,8 procent i årets val. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Det var bara i två kommuner som valdeltagandet i riksdagsvalet inte minskade, Sotenäs och Sorsele. I Sotenäs i Västra Götaland var deltagandet näst intill oförändrat (+0,1 procentenhet) och i Sorsele i Västerbotten ökade det med en halv procentenhet. I alla andra kommuner minskade valdeltagandet. Minskningen var störst i kommuner som hade ett lågt valdeltagande sedan innan.

Även i kommunvalet

I Säffle kommun har valdeltagandet i riksdagsvalet minskat med 1,4 procentenheter sedan valet 2018.

En minskning ses även i valdeltagandet till region- och kommunfullmäktige i Säffle. I valet till kommunfullmäktige har valdeltagandet minskat från 82,9 procent till 80,9 procent. I valet till regionfullmäktige har det minskat från 82,4 till 80,2.

På riksnivå

Det totala valdeltagandet på riksnivå i 2022 års riksdagsval blev 84,2 procent, vilket är tre procentenheter mindre än i valet 2018. I valen till kommun- och regionfullmäktige minskade valdeltagandet med omkring 3,5 procentenheter vardera och blev 80,5 respektive 80,2 procent.

– Inför valet i år var Sverige inne i en positiv trend när det gällde valdeltagandet. Det hade ökat i varje riksdagsval sedan 2002. Andelen röstande ökade även i val till kommun- och regionfullmäktige under samma period. Men valdeltagandet 2022 är det lägsta sedan 2006 års val, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Valdeltagandet var liksom vid förra riksdagsvalet högst i Lomma och lägst i Haparanda.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigePolitikSäffle kommunSCBStatistikVal

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.