Kanalcaféet är en av Säffles populäraste träffpunkter. Vid årsskiftet tar nya ägare över verksamheten.
– Vi ska satsa vidare på Kanalcaféets vinnande koncept.
Det säger Ramona Marberg och Helena Nordhagen som köper Kanalcaféet av systrarna Assia - det vill säga Montreal, Martina och Miami - som startade företaget för åtta år sedan.
– Det har varit åtta fantastiska år och det blir vemodigt att lämna caféet. Men det är dags att gå vidare och vi är väldigt glada åt att det är just Ramona och Helena som tar över. De har bra idéer och samma drivkraft och ambitioner som vi, säger Montreal.
Väntat på rätt köpare
Kanalcaféet har varit till salu under en längre period och de tre systrarna har fått flera anbud men har väntat på rätt köpare. Det blir till slut Ramona och Helena som tar över verksamheten. Det tycker både Montreal, Martina och Miami känns tryggt. De har lagt ned sina själar i företaget och vill att gästerna ska känna sig hemma i huset också i fortsättningen.
– Under de här åren har vi fått så många trogna gäster och stammisar från både Säffle och andra platser. Så det känns väldigt bra att gästerna kommer att känna igen sig även när det blir ny regi, säger Miami.
Systrarna startade kaféet i december 2015. Den familjära stämningen, den ombonade miljön och det idylliska läget alldeles intill kanalen gjorde att kaféet snabbt fick en plats i Säfflebornas hjärta. Och det som lagades och bakades i köket blev pricken över i och bidrog till att Kanalcaféet blev en av Säffles pärlor och ett dragplåster för stan.
– Det har gått jättebra för oss. Vi har arbetat långsiktigt och med tålamod och klarade till och med pandemin. Så det känns bra att överlämna en bärkraftig och stabil verksamhet där det fortfarande finns utvecklingsmöjligheter, säger Martina.
Vinnande koncept
Det är hon som stått för det mesta av bakning och matlagning vilket i fortsättningen kommer att skötas av i första hand Ramona som har ett rykte om sig att vara en skicklig bagare.
– Pappa var bagare så intresset kommer såklart från honom. Vi kommer att jobba vidare med systrarnas vinnande koncept så att gästerna ska känna sig som hemma. Men det finns möjligheter att utveckla och en tanke är att vi också ska börja servera dagens lunch, säger Ramona.
Ramona byter helt yrkesbana. Hon har nämligen jobbat inom hemtjänsten i många år.
– Jag kommer att sakna människorna som jag jobbat med. Men jag hoppas få se dem som kafégäster i fortsättningen. Bakning är något jag brinner för och jag ser väldigt mycket fram emot det här, säger Ramona.
Helena har däremot jobbat inom servicenäring i många år, bland annat på hotellet i Säffle men de senaste åren som hotellchef på Hotell Bristol i Arvika. Hon ser lika mycket fram emot att ta över kaféet.
– Vi ska ta vara på den unika miljön och familjära stämning som tjejerna skapat men också blicka framåt och satsa på en del nyheter, säger Helena.
Montreal, Martina och Miami känner vemod över att epoken är över.
– Men det känns bra att lämna över i trygga händer, säger Miami som också passar på att tacka alla stammisar och gäster.
– Det är ni som gjort det här så roligt och det är er som vi kommer att sakna, säger hon och syrrorna håller med.