Hoppa till huvudinnehållet

Studentnatten: Två dömda tonåringar vädjar till Högsta domstolen

Publicerad:
Södra hamnplan i Åmål dagen efter den stökiga studentnatten.
Södra hamnplan i Åmål dagen efter den stökiga studentnatten. Foto: Elinor Thuresson

Två av de tre tonåringar som dömdes för mordförsök respektive grov misshandel efter bråket och knivhuggen på studentnatten vid Södra hamnplan i Åmål överklagar till Högsta domstolen.

Hovrätten skärpte straffet för 19-åringen till tolv års fängelse för mordförsök för att ha knivhuggit en tonåring från Säffle svårt. Hovrätten beslutade också att han ska vara kvar i häktet tills fängelsestraffet kan verkställas. Han nekar emellertid fortfarande till brott och vill att Högsta domstolen ger prövningstillstånd och ändrar hovrättens dom till ett frikännande eller åtminstone ett lägre straff.

19-åringen menar att både tingsrätten och hovrätten bedömt och värderar bevisningen fel och att det med tanke på det stora tumultet vid bråket som slutade i de livshotande knivhuggen inte går att med säkerhet fastställa vad som hände. 19-åringen vill bland annat att större vikt ska läggas vid vad poliserna som befann sig på platsen säger.

Frikändes först

Även en av de yngre tonåringarna överklagar till Högsta domstolen. 17-åringen frikändes först av tingsrätten, men när åklagaren överklagade dömdes han av hovrätten för grov misshandel till sju månaders ungdomsövervakning för att ha varit delaktig i mordförsöket.

En huvudfråga som 17-åringen vill ha prövad är vilka förutsättningar som egentligen krävs för att någon ska ses som medskyldig i ”råd och dåd”. Försvarsadvokaten anför bland annat att det är naturligt att tonåringarna hade kontakt under kvällen och att det inte behöver ha samband med brottet. Även 17-åringen hänvisar till poliserna som snabbt avbröt bråket. Han säger att han var på platsen, men att han i motsats till vad åklagaren beskriver, inte aktivt deltog i slagsmålet. Advokaten skriver att det kvarstår rimligt tvivel om hans delaktighet och menar att tingsrättens frikännande var den rätta bedömningen.

Båda tonåringarna vill också att Högsta domstolen i samband med att de frikänns stryker skadestånden till Säfflebon som knivskadades svårt.

Artikeltaggar

ÅmålBrott, lag och rättFängelseHögsta domstolenMisshandelMordförsökÖverklagandenSödra hamnplan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.