Hoppa till huvudinnehållet

Höjd avfallstaxa kan bli kännbar för många hushåll

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Hushållen i Säffle kommer att få höjd avfallstaxa. Hur stor kostnadsökning det blir i praktiken varierar mellan hushållen. Lennart Westerlind är ordförande i bostadsrättsföreningen Kvarnen och är bekymrad över vad han befarar ska bli en 150-procentig ökning för föreningen.
Hushållen i Säffle kommer att få höjd avfallstaxa. Hur stor kostnadsökning det blir i praktiken varierar mellan hushållen. Lennart Westerlind är ordförande i bostadsrättsföreningen Kvarnen och är bekymrad över vad han befarar ska bli en 150-procentig ökning för föreningen. Foto: Marina Johansson

Det kommer att bli dyrare för säffleborna att bli av med sitt hushållsavfall. För många kommer att röra sig om ett par hundra kronor om året under förutsättning att det sköts korrekt, men för vissa kan det bli väsentligt dyrare beroende på boendetyp och hur mycket man själv har möjlighet att påverka sin situation.

Under torsdagen höll kommunens fastighetsforum samt centrumgrupp ett möte på Forskningen för att informeras om de nya taxorna.

– Säffle och Åmåls kommuner har sedan 2011 en gemensam nämnd och förvaltning i Teknik-och fritidsnämnden samt Teknik-och fritidsförvaltningen. Åmål har haft sophämtning i egen regi, medan Säffle hade entreprenör till och med juni 2021, berättade Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef för renhållningen i kommunen.

År 2019 togs beslut om en gemensam driftorganisation för insamling av kommunalt avfall samt införandet av ett insamlingssystem med utsortering av matavfall från hushåll. Nu har en gemensam taxemodell och avfallstaxa tagits fram, som speglar aktuella kostnader för renhållningsverksamheten. Den nya avfallstaxan gäller från den 1 november och första faktureringen sker således den 30 november, med förfallodag 30 december.

Finansierar Östby

Taxan består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgift betalas för varje lägenhet. I grundavgiften ingår kostnader för administration så som bland annat fakturering, kundservice och tillträde till återvinningscentralen Östby, samt utvecklingen av densamma.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att skattebetalarna fortsätter att betala gemensamt för driften av Östby. Skulle det vara en avgift för att lämna in saker där tror jag tyvärr att kylskåpen skulle hamna i skogen, inflikar Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande.

Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef för renhållningen i kommunen, informerade om vad den nya avfallstaxan innebär.
Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef för renhållningen i kommunen, informerade om vad den nya avfallstaxan innebär. Foto: Marina Johansson

Icke vinstdrivande

Hämtningsavgiften består av kostnaden för insamling, transport och behandling av mat-och restavfall.

Den kommunala renhållningsverksamheten ska gå plus minus noll som helhet, med möjlighet att balansera över en treårsperiod.

Varför behövs en ny taxemodell?

– Det finns en poäng i att bägge kommuner har samma, när de har en gemensam förvaltning. Den nya modellen ska vara miljömotiverande, det vill säga att kommunerna kan ta ut avgift på ett sådant sätt att det främjar en hållbar avfallshantering som styr mot miljömålen, säger Carina Nylén.

Grundavgift per lägenhet

I den gamla avfallstaxan var grundavgiften per kärl 1 104 kronor om året. Det innebär att till exempel en hyresfastighet med åtta lägenheter och två 660-literskärl betalade två grundavgifter + hämtningsavgift per antal hämtningar. Om kärlen tömdes varannan vecka kostade det totalt 11 628 kronor per år, det vill säga 1 454 kronor per lägenhet årligen.

I en hyresfastighet med 20 lägenheter och fyra 660-literskärl som i stället töms varje vecka blev kostnaden istället 37 776 kronor per år, alltså 1 889 per lägenhet.

Den nya grundutgiften baseras på en kostnad per lägenhet, som är 535 kronor per år. Det innebär att till exempel en hyresfastighet med 20 lägenheter och fyra 660-literskärl betalar 20 grundavgifter á 535 kronor + hämtningsavgift gånger antal hämtningar. Töms kärlen varje vecka blir det 40 796 kronor per år, eller 2040 kronor per lägenhet och år. I just detta exempel innebär det en kostnadsökning om 151 kronor per lägenhet årligen.

Felsorterat matavfall kommer att bli dyrt.
Felsorterat matavfall kommer att bli dyrt. Foto: Nathalie Forsström

Införandet av matavfallsinsamling för hyresfastigheter planeras komma först under 2025. Det finns tre abonnemangstyper för det: matavfallsutsortering, komport eller osorterat abonnemang.

Ett tillägg för dragväg debiteras om behållaren står längre än sex meter från där hämtningsfordet stannar. I den nya avfallstaxan finns endast en tjänst: framdrag och återställning av kärl. Avgiften gäller per tömning och behållare, istället för en fast årsavgift som det var innan. Den nya avfallstaxan kan bli till exempel 9 360 kronor per år om det är 18 meters dragväg och en kostnad om 180 kronor per kärl.

Sex gånger dyrare

Sortera inte fel eller dra på dig extrahämtningar. Budning, det vill säga extrahämtning av mat- och restavfall respektive osorterat avfall, är vad som verkligen kommer att bli dyrare. Tidigare kostade det 177 kronor per budning och per kärl om 660 liter - nu kostar det hela 1 158 kronor, det vill säga mer än sex gånger dyrare.

Varför blir det så mycket dyrare?

– Budningarna utförs i hela kommunen utanför ordinarie körschema, så det blir ökade kostnader för drivmedel och personal. Vi har också ökad servicegraden från fem till tre dagar, enligt våra mål i verksamhetsplanen, säger Carina Nylén.

Dubbelbemanningsavgift tillämpas då backning krävs för hämtning av avfall. Det kostar då 1 363 kronor per hämtning. Vid felsortering av matavfall och restavfall debiteras 625 kronor per kärl och tillfälle.

150-procentig ökning

Vissa säfflebor kommer att påverkas mer än andra av de nya taxorna. Lennart Westerlind, ordförande i Bostadsrättsföreningen Kvarnen, har räknat ut att avfallshanteringen kommer att bli en 150-procentig ökning för föreningen bara i grundkostnaderna.

– Det kommer att bli väldigt kännbart för föreningens ekonomi. Jag hoppas verkligen att jag har räknat fel eller att uppgifterna inte visar sig stämma i längden!

Föreningen har god ekonomi och är lyckligt lottade på det viset, men att det blir så mycket dyrare kommer ändå som en kalldusch i dessa tider som redan är påfrestande för ekonomin.

– Man har ju inte något alternativ när det är monopol på avfallshämtningen. Det kommer nog tyvärr att bli svårt att undvika en avgiftshöjning för bostadsrättsägarna.

Artikeltaggar

AvfallBostad och byggenDag RogneHushållLägenheterSamhälleSäffleÅmålÅtervinningÖstby

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.