Hoppa till huvudinnehållet

Jubel när världsunik fabrik invigdes i Säffle

Publicerad:
Jubel bland personal, ledning och hedersgäster när Blue Ocean Closures inviger sin nya fabrik i Säffle.
Jubel bland personal, ledning och hedersgäster när Blue Ocean Closures inviger sin nya fabrik i Säffle. Foto: Claes Österman

Det jublades när Blue Ocean Closures invigde sin fabrik för kapsyler och burklock tillverkade i pappersfiber.

– Vi är väldigt tacksamma för den uppbackning som vi fått under vår etablering i Säffle, sa företagets vd Lars Sandberg.

Att inviga nystartade fabriker hör inte till kommunalrådet Dag Rognes dagliga rutiner och han var minst lika glad som Lars Sandberg och dennes närmaste medarbetare Ulrika Evermark och Isabel Malone.

– Detta är jättehäftigt! Dels behöver vi alla arbetstillfällen som vi kan få och dels ligger idén så väl i vår linje om hållbar utveckling. Här handlar det ju verkligen om jord och skog men också om tydliga kopplingar till Säffles unika industrihistoria med styr- och reglerteknik inom process- och pappersindustrin, sa han.

Först i världen

Det handlar om nytänkande, om tillverkning av kapsyler och burklock i biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar pappersfiber. Blue Ocean Closures är först i världen med produkten och Lars Sandberg är mycket optimistisk inför framtiden.

– Det är en supercool produkt som ligger helt rätt i tiden då vi måste värna om miljön, arbeta med återanvändning och nedbrytbara material. Vi kan inte förändra världen men vi kan bidra med vår kompetens och vår produkt, sa han.

– Den globala marknaden för den här typen av produkter är enorm och vi kommer att fortsätta växa, sa han i sitt invigningstal.

Med assistans av platschefen Isabel Malone och vd Lars Sandberg klippte landshövding Georg Andrén och kommunalrådet Dag Rogne bandet som invigde fabriken.
Med assistans av platschefen Isabel Malone och vd Lars Sandberg klippte landshövding Georg Andrén och kommunalrådet Dag Rogne bandet som invigde fabriken. Foto: Claes Österman

Invigningen tilldrog sig stort intresse med bland annat tillresta intressenter och finansiärer från flera världsdelar.

– Det säger en del om det internationella intresset kring produkten, menade Isabel Malone som är platschef vid den nya fabriken i Säffle där det i nuvarande skede är en arbetsstyrka på tio personer.

Bra uppbackning

Utvecklingsarbetet kring företagets produkt har varit lika lång och invecklad som avancerad men etableringsprocessen i Säffle har gått mycket snabbt och tagit mindre än ett år. Hur kommer det sig att Blue Ocean Closures valt att etablera sig i Säffle?

– Vi tittade på flera orter också i Halland och Skåne men jag arbetat i Säffle förut och vet vilken kompetens, energi och attityd som finns här. Vi har fått väldigt bra uppbackning av kommunen och regionen. Utan det stödet hade det nog inte varit möjligt att starta verksamheten här, säger Lars Sandberg som också påpekar att man är glada för det samarbete som man hunnit etablera med andra företag i Säffle

Företagets vd Lars Sandberg med den unika skruvkorken i pappersfiber som produceras i Säffle.
Företagets vd Lars Sandberg med den unika skruvkorken i pappersfiber som produceras i Säffle. Foto: Claes Österman

Blue Oceans Closures är först i världen med skruvkorkar och skruvlock av pappersfiber istället för plast och att Absolut Vodka är den första stora kunden innebär sannolikt extra uppmärksamhet. Företagsledningen räknar med att ännu fler av världens stora varumärkesägare kommer att ansluta sig till systemet.

– Vi har fått mycket stor internationellt uppmärksamhet och flera intressenter har själva sökt upp oss. Så det är klart att vi är optimistiska, säger Lars Sandberg.

Fler fabriker

Maskinellt är man inne i en inkörningsperiod men produktionen drar igång i full skala efter årsskiftet. Framåt talas det om en betydande ökning av kapaciteten. 2025 räknar man med att tillverka 700-800 miljoner biobaserade lock och kapsyler. På sikt räknar företaget att bygga fabriker också i Frankrike och Tyskland. Syftet med det är att komma närmare kunderna på kontinenten.

 • Landshövding Georg Andrén och kommunalrådet Dag Rogne i samspråk med företagets vd Lars Sandberg.
  Landshövding Georg Andrén och kommunalrådet Dag Rogne i samspråk med företagets vd Lars Sandberg. Foto: Claes Österman
 • Isabel Malone är Blue Ocean Closures platschef i Säffle.
  Isabel Malone är Blue Ocean Closures platschef i Säffle. Foto: Claes Österman
 • Intresset var stort med besökare från flera världsdelar när Blue Ocean Closures invigde sin nya fabrik i Säffle.
  Intresset var stort med besökare från flera världsdelar när Blue Ocean Closures invigde sin nya fabrik i Säffle. Foto: Claes Österman
 • Burklock i pappersfiber spottas ur den mycket hemliga maskinen som det råder fotoförbud på.
  Burklock i pappersfiber spottas ur den mycket hemliga maskinen som det råder fotoförbud på. Foto: Claes Österman
 • Intresset var stort när Lars Sandberg visade upp hur de nypressade burklocken ser ut.
  Intresset var stort när Lars Sandberg visade upp hur de nypressade burklocken ser ut. Foto: Claes Österman
 • Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg sa att han är mycket nöjd med att etableringen skett i Säffle.
  Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg sa att han är mycket nöjd med att etableringen skett i Säffle. Foto: Claes Österman

Landshövdingen George Andrén deltog vid invigningen.

– Jag är både stolt och lycklig. När vi ständigt konfronteras med stora och dramatiska globala utmaningar känns det fantastiskt att en del av lösningen finns i Säffle, sa han.

Blue Ocean Closures har flera internationella partners, bland annat Alpla, Österrike och den amerikanska teknikmaterialjätten Glatfelter. Huvudparten av aktierna i Blue Ocean Closures ägs av Lars Sandberg. Internationella partners är minoritetsägare.

2024 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som tvingar varumärkesägare att till stora delar minska plasten i förslutningen av sina produkter.

Artikeltaggar

Dag RogneEkonomiNäringslivOcean Blue ClousuresSäffleSkogTillverkning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.