Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 16, värnar om det lokala hantverket: ”Jag har alltid velat göra något unikt”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Ett glatt gäng som stöper ljus i Huggenäs bygdegård.
Ett glatt gäng som stöper ljus i Huggenäs bygdegård. Foto: Nathalie Forsström

Elin Nordgren, 16 år, ville göra något för landsbygden och för det lokala. När hon skulle starta UF-företag valde hon därför att satsa på att lära ut gammaldags hantverk på landsbygden. Förra helgen ordnade hon en kurs i ljusstöpning.

Elin Nordgren vill få det gamla hantverket att leva vidare.
Elin Nordgren vill få det gamla hantverket att leva vidare. Foto: Nathalie Forsström

Elin Nordgren från Huggenäs går första året på Thoren Business School i Karlstad. När hon skulle starta ett UF-företag redan under sitt första år på gymnasiet ville hon göra något för landsbygden. Det var egentligen när hon var ute på Skördefesten som hon fick inspiration.

– Det finns en stor potential. Ofta köper man saker utan tänka på vad man kan göra själv, säger hon.

  • Foto: Nathalie Forsström
  • Gunnel Aldén höll i kursen.
    Gunnel Aldén höll i kursen. Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström

Kan göra själv

Elin berättar till exempel om att hennes mamma provade att göra egen filmjölk och att det inte var alls svårt. Gammaldags hantverk intresserade Elin och hon ville göra något av det. Det var så hon kom på idén till sitt UF-företag Lärodlat UF.

– Företaget har två visioner. Det ena är att lära ut hantverk, att man ska lära sig att man kan göra saker själv. Den andra visionen är att hjälpa de små företagen som sitter på kunskap att sprida det vidare, säger hon.

Första kursen

Förra helgen var det premiär för hennes företag när hon arrangerade en kurs i ljusstöpning i Huggenäs bygdegård. Gunnel Aldén höll i kursen.

– Jag har stöpt ljus i 34 år, berättar hon.

Man börjar med att knyta vekar på pinnar under tiden som stearinet smälter i kärlet. Det ska vara ungefär 70 grader.

– Det ska inte vara för varmt för då smälter det. 70 grader är bra, säger Gunnel.

Stöper ljus varje år

Gunnel stöper ljus med sina vänner varje år och hon deltar också på marknader ibland där hon säljer sina ljus. Hon tycker att Elins idé om att lära ut gammaldags hantverk är bra och ville gärna ställa upp och hålla i kursen.

Gunnel är med och guidar vid ljusstöpningen. Jenny Pousi, Christina Nordgren, Eva Nordgren, Ulla-Britt Nygren och Claudia Torres har fått ett bra flyt på arbetet och de skickar ljusen mellan varandra när det är dags att doppa dem i ljuskärlen.

Lokal mat

Elin ser till att de är mätta och belåtna och även där har Elin tänkt att det ska vara närproducerat. Bland annat serverar hon våfflor.

– Mjölet kommer från Ölseruds kvarn, mjölken från Wermlands mejeri och det är egna ägg. Fikat är från Holgers, säger hon.

Hon tror på idén om att lära ut hantverk.

– Folk vill göra mycket själva men kanske inte har tid och kunskap. Det finns potential, säger hon.

Fler julkurser

Elin har två kurser till i julens tema på gång. Vid ena tillfället kan man lära sig att göra ett granrisklot och vid andra tillfället kan man lära sig att binda en egen julkrans. Men hon har många fler idéer. Gärna får kurserna vara i bygdegårdar eller liknande för att på det viset hålla liv i landsbygden.

– Jag tror att det finns jättemycket att göra. Om någon sitter på kunskap som man kan lära ut får man gärna höra av sig, säger Elin.

Artikeltaggar

HantverkJulNyheterSödra Ny-Huggenäs distriktUng företagsamhet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.