Hoppa till huvudinnehållet

Växande företag bygger ut: ”Största investeringen vi har gjort”

Publicerad:
Niclas Nilsson, vd, och Jan Gustafsson, säljchef, berättar om läget hos OP Höglunds.
Niclas Nilsson, vd, och Jan Gustafsson, säljchef, berättar om läget hos OP Höglunds. Foto: Nathalie Forsström

Det går bättre än någonsin för det över 100 år gamla företaget OP Höglunds i Säffle. Just nu pågår en stor utbyggnad av produktionslokalerna. Det är den största investeringen företaget har gjort.

Niclas Nilsson pratar med en av de anställda, Claes Carlsson.
Niclas Nilsson pratar med en av de anställda, Claes Carlsson. Foto: Nathalie Forsström

OP Höglunds huvudsyssla är att tillverka timmer- och flisekipage som används inom skogsindustrin. Företaget har haft en snabb och stadig utveckling de senaste tio åren. Även om det är ett orolig omvärldsläge går det fortsatt bra för företaget som just nu genomför den största investeringen någonsin när de bygger ut sin anläggning.

Företaget tillverkar timmer- och flisekipage som används av skogsnäringen. OP Höglunds levererar hela ekipaget med lastbil, kran och släp till sina kunder.

Det är många ekipage som lämnar OP Höglunds varje år.
Det är många ekipage som lämnar OP Höglunds varje år. Foto: Nathalie Forsström

Stark utveckling

Det har varit en kraftig och stadig utveckling de senaste tio åren. Företagets vd Niclas Nilsson berättar hur det såg ut precis efter finanskrisen 2009.

– När det vände var vi 30 man, sedan har det rullat på och nu är vi 80 anställda.

– Vi har lyckats bra med bemanningen och har hittat personal. Vi söker nästan någon personal hela tiden, säger han och tillägger att det kan vara svårt att hitta folk, speciellt när det krävs någon speciell spetskompetens.

Han lyfter personalen som en viktig del i framgångarna.

– Personalen är en viktig framgångsfaktor. Vi vill gärna lyfta Team OP. Vi har duktig personal och alla drar åt samma håll.

Utbyggnaden är företagets största investering någonsin.
Utbyggnaden är företagets största investering någonsin. Foto: Nathalie Forsström

Stabil orderingång

Niclas Nilsson berättar att företaget har växt med mellan 10 och 15 procent per år de senaste tio åren.

OP Höglunds har en lång orderstock, den ligger i princip ett år framåt, och företaget har ett stabilt inflöde av ordrar.

– Det finns stora utmaningar när det är en lång orderstock och läget är osäkert. Tidigare har det varit enkelt att planera men nu har priserna fullständigt skenat och gamla affärer har låsta priser, säger Niclas Nilsson.

350 ordrar

OP Höglunds levererar runt 350 ordrar per år.

– Orderingången har varit jättebra under året även om vi ser någon form av lite mer försiktighet med anledning av att det är ett oroligt läge med stora prisökningar och långa leveranstider. Men vi har en bra försäljning som har ökat lite varje år, säger Niclas Nilsson.

Mikael Dahlström och Lars-Inge Björlin servar ett fordon.
Mikael Dahlström och Lars-Inge Björlin servar ett fordon. Foto: Nathalie Forsström

Brist på komponenter

De utmaningar som finns nu ligger bland annat i att kunna få de komponenter de behöver för att produktionen ska kunna fortgå.

– Det är extrema utmaningar hela tiden med leveransstörningar och komponentbrist. Det är inte bara elektronik utan det gäller i stort sett allt, säger Niclas Nilsson.

Prisökningarna är också en utmaning. Han berättar att skogsnäringen där de har sin stora kundkrets är en hyfsat stabil näring över tid.

– Men det är en utmaning i prissättningarna när det är så extrema prishöjningar. Det är vi inte vana vid, det brukar följa index.

Över 100 år

Det var bara några år sedan företaget firade sitt 100-årsjubileum. Företaget startade år 1919 i Värmlandsbro. Då var namnet Höglunds Flak. Det var i början av 2000-talet som företaget flyttade till de nuvarande lokalerna på Kronvägen i Säffle.

– OP-gruppen köpte Höglunds Flak 2006, berättar Niclas Nilsson.

2009 bytte företaget namn till OP Höglunds, då lackerades alla byggnationer hos Philipsen Lack. 2014 köpte OP-gruppen upp Philipsen Lack.

– Till en början drevs det som ett dotterbolag men nu har vi fusionerats ihop och lacken är en avdelning i företaget, säger Niclas Nilsson.

Vd Niclas Nilsson berättar om den nyinköpta tomten som skapar möjligheter.
Vd Niclas Nilsson berättar om den nyinköpta tomten som skapar möjligheter. Foto: Nathalie Forsström

Köpte fabrik

2014 köpte OP Höglunds även en fabrik i Mjölby som tillverkar släpvagnar. Det innebär att OP Höglunds numera kan erbjuda kompletta ekipage till kunden.

– Det har varit en av våra framgångsfaktorer, att man kan köpa hela ekipaget av oss och även har samma kontakt för eftermarknaden , säger Niclas Nilsson.

Företaget har under de senaste åren växt och det har även deras lokaler. Bland annat köpte de för några år sedan tomten på anläggningens baksida av kommunen för att ha större utrymme utanför sina lokaler. Där finns bland annat ett lagertält uppställt. Planerna på att bygga ut med nya produktionsytor har funnits ett tag.

– Vi projekterade för nya produktionsytor 2019 men så kom pandemin och då sattes allt på paus.

Utbyggnaden skapar möjligheter för företaget att växa ytterligare.
Utbyggnaden skapar möjligheter för företaget att växa ytterligare. Foto: Nathalie Forsström

Stor utbyggnad

Det rör sig om en utbyggnad som innebär att företaget kommer få 1 000 nya kvadratmeter produktionsyta. Arbetet är i full gång.

– Det är den största investering vi har gjort i vår historia. Det är roligt. Det finns ett stort behov av serviceytor och vi ser stor potential, säger Niclas Nilsson.

Förutom större produktionsytor kommer utbyggnaden föra med sig många positiva effekter. Bland annat bygger företaget nu en egen fordonsvåg och därmed slipper man hyra in den tjänsten. De kommer också att få en egen tvätthall, något som saknats tidigare.

Framtidsplaner

OP Höglunds fortsätter blicka framåt. Just nu håller man på att söka efter möjligheter att ha en serviceverkstad längre norrut i Sverige. På det viset skulle de kunna erbjuda en bättre service för de fordon som går på vägarna över hela Sverige. Eftermarknaden blir allt viktigare.

– Att vi tillhandahåller den tjänsten på flera platser i landet är en viktig del i att vi kan fortsätta växa, säger Niclas Nilsson.

Det här stora ekipaget är ett av OP Höglunds mest spännande projekt. Ekipaget väger 98 ton.
Det här stora ekipaget är ett av OP Höglunds mest spännande projekt. Ekipaget väger 98 ton. Foto: Privat

Spännande projekt

Något annat som är högaktuellt just nu är elektrifieringen av fordon. OP Höglunds har byggt en av de första elektrifierade timmerbilarna som nu rullar på vägarna. Den har ett chassi från Scania.

Ett annat häftigt projekt Niclas Nilsson berättar om är ett stort bygge som nyligen uppmärksammades i Dagens Industri.

– Det är ett jätteekipage som kör flis till kraftvärmeverket Igelsta i Södertälje. Det har en totalvikt på 98 ton och är 34 meter långt. Det är ett speciellt projekt, säger Niclas Nilsson.

Artikeltaggar

NäringslivNyheterOP HöglundsSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.