Hoppa till huvudinnehållet

Oschysst strid i Centerpartiet

Publicerad:
Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström kandiderar om ordförandeposten.
Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström kandiderar om ordförandeposten. Foto: Adam Ihse/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Säffle-Tidningens politiska linje.

Centerpartiet är ett av de partier som minskar i senaste SCB-undersökningen. I november hade partiet stöd av 5,4 procent, vilket är ett statistiskt säkerställt tapp sedan valdagen. Det är ingen överraskning. I Centern pågår en uppslitande strid om vem som ska efterträdda Annie Lööf när hon lämnar i februari.

TV 4 rapporterar om en växande kritik inom partiet mot partiledarprocessen. Det talas om smutsigt spel. En kritik gäller urvalet av kandidater där flera utmanare inte fick komma med. Det handlar till exempel om den bostadspolitiska talesperson Alireza Akondi, EU-parlamentarikern Emma Wiesner och riksdagsledamoten Helena Lindahl. Valberedningen kritiseras för att ha tagit bort namn som hade nominerats av distrikten, utan att förklara hur eller varför.

En annan kritik gäller kampanjen för att göra Elisabeth Thand Ringqvist till partiledare. Hennes anhängare anklagas nu för att driva en smutskastningskampanj mot huvudrivalen Daniel Bäckström. Ett exempel är den märkliga utfrågningen av Bäckström i Piteå där Centerkvinnorna undrade om han kunde tänka sig att viga samkönade par och om han ville gå längst fram i Pridetåget. Då Bäckström tvekade om svaren fick han en genast storm mot sig som ifrågasatte hans lämplighet. Utifrån upplevs det hela som riggat.

Men kampanjen mot Bäckström stannar inte där. Journalisten Patrik Okasanen, som bland annat varit politisk redaktör på centerpartistiska Hudiksvalls tidning, gillade ett inlägg av Daniel Bäckström på Facebook. Då blev Oksanen kontaktad av en av Thand Ringqvists kampanjmedarbetare; SEB:s kommunikationschef Frank Hojem. I meningsutbytet – som Oksanen publicerade på sin Facebook-sida – misstänkliggjorde Hojem Bäckström för att vara öppen för SD-samarbete och han hade även en ifrågasättande ton mot Oksanen.

Den typen av försök att påverka opinionsjournalister är ovanlig i svensk politik. Några dagar efter att Oksanen publicerat konversationen slutade Hojem sin tjänst på SEB, med hänvisning till att han i stället ville arbeta med att påverka samhällsutveckling. Kanske vågar vi gissa att Frank Hojem kan få en hög post i C om Thand Ringqvist blir vald till partiledare.

Men den oschyssta taktiken mot Daniel Bäckström är något som kan slå tillbaka mot Elisabeth Thand Ringqvist, oavsett om hon godkänt metoderna eller ej. Den typen av amerikanska smutkastningskampanjer passar dåligt i svensk politik, och särskilt i Centerpartiets traditonellt sakliga och ganska snälla partikultur.

Oavsett vem som tar över efter Annie Lööf kommer att få en tuff start. Många av de väljare som röstade på C i valet gjorde det därför att de gillade Annie Lööf, och inte därför att de känner sig hemma i centerrörelsen. Om landsbygdsväljarna lämnade i valet, kan mycket väl de trendkänsliga storstadsväljarna göra det då de märker att Annie Lööf inte är kvar. Den partiledare som ska hantera situationen kommer att behöva ha stort förtroende i hela rörelsen. Då är minnet av en smutsig partiledarkampanj ingen fjäder i hatten.

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietDaniel BäckströmLedarePolitik