ST:s brottsarkiv

ST:S BROTTSARKIV: Knivmördaren körde runt med sin bäste väns lik i bagageluckan

Knivmördade sin bästa vän • Skulle begravas på Näset • Rullades in i täcke • Skulle återupprätta sin heder

Det här är en brottshistoria som är lite nyare och som innehåller allt – svartsjuka, hot, otrohet, heder, misshandel och mord.

När Ali får veta att hans bästa vän har en affär med hans fru bestämmer han sig för att mörda honom. Därefter försöker han göra sig av med liket på Näset – kör iväg med sin bästa väns lik i bagageluckan, fastnar i leran, får hjälp av några förbipasserande, kör tillbaka till Säffle... men vad händer sen?

Vi tar och backar bandet lite, till tiden precis innan. Allting börjar med ett försvinnande.

Den 20 oktober 2004, nu för lite drygt 18 år sedan, anmäls en man försvunnen. Det är en 40-årig man som är bosatt i Säffle. Mannen har varit spårlöst försvunnen i över en vecka när försvinnandet först uppmärksammas i ST den 23 oktober. Han sågs senast av sina bekanta torsdagen den 14 oktober. Den här mannen kommer vi att kalla Omar.

Vi har vänt upp och ner på halva Säffle
Säfflepolisen

Den 30 oktober är Omar fortfarande försvunnen – nu har han varit saknad i två veckor. Omar har ingen familj i Säffle så det som de bekanta misstänkte i början var att han rest till Libanon, där han har sina rötter. Men även den misstanken har undanröjts nu, förklarar polisen.

– Vi tror inte att han är där. Vi vet inte så mycket om det här; vi kollar upp det vi kan, förklarar en Säfflepolis.

Förhör med mannens bekanta tydde heller inte på att mannen mådde dåligt och att han skulle ha tagit sitt liv. Men efter ytterligare kontakt med vänner och bekanta och kontroll med flygbolagen övergavs den teorin. Resväskor och kläder fanns dessutom kvar i mannens bostad i Säffle.

”Ännu finns inga misstankar om brott bakom försvinnandet, men polisen i Säffle följer utvecklingen.”

– I så fall skulle det ha inletts en förundersökning och det har det inte gjorts. Vi får se vad som händer efter helgen, då drar vi igång med det igen, förklarar Johansson.

Sökande fortsatte.

– Vi har vänt upp och ner på halva Säffle, säger en polisman.

”Polisen spärrade av en dryg kilometerlång sträcka av riksvägen och omdirigerade trafiken genom Fagersanna.”
”Polisen spärrade av en dryg kilometerlång sträcka av riksvägen och omdirigerade trafiken genom Fagersanna.” Foto: NWT arkiv

Några dagar innan hade man gjort en hemsk upptäckt i Västergötland. Den 22 oktober 2004 hittas en svårt sargad och bränd kropp i ett dike i Fagersanna utanför Tibro av en förbipasserande.

– Det faktum att det brunnit på platsen och att kroppen är delvis bränd samt andra tidiga iakttagelser på fyndplatsen gör att polisen misstänker mord, skriver länskriminalpolisen i Skövde i ett pressmeddelande.

Enligt polisen tyder också en del observationer på att mordet kan ha hänt redan för en vecka sedan.

Finns det någon koppling?

Söndagen den 31 oktober hettade det plötsligt till – en förundersökning inleddes och länskriminalen i Skövde tog över ärendet från polisen i Säffle. Det som hände efter helgen, redan på måndagen den 1 november, var att en man som vi kommer att kalla Ali anhålls. Han är skäligen misstänkt för att ha mördat Omar, som anmäldes försvunnen för två veckor sedan.

Man hade några dagar tidigare fått svar från den rättsmedicinska undersökningen av det brända liket. Den visade att offret var en man, 165 centimeter lång, med mörkt hår och bruna ögon. Kroppen hade utsatts för kraftigt våld.

”En sönderbränd manskropp som hittades i ett dike i Fagersanna norr om Tibro stämmer väl överens med den försvunne Säfflebon och mycket pekar nu på att det är Ali, som är bekant med den försvunne mannen Omar, som ligger bakom mordet.”

– Den anhållne har gjort vissa medgivanden. Han lämnat sin förklaring till varför det blev så här och han har erkänt sig skyldig till brott i samband med detta, berättar Karlsson vid länskriminalen i Skövde.

Om Ali har erkänt sig skyldig till mordet vill Karlsson dock inte kommentera.

Kroppen som hittades den 22 oktober har visat sig stämma väl överens med den Säfflebo som anmäldes försvunnen den 20 oktober – Omar. Trots att polisen inte till 100 procent kan bekräfta att den döde mannen som hittades är Omar, så är man vid polisen i Skövde så gott som övertygad.

– Det är väldigt mycket som pekar mot att det är han. Vi har gjort vad vi har kunnat. Nu får vi vänta på DNA-svar och det kan ju ta flera veckor, förklarar Karlsson.

Två personer hade tidigare i veckan, den 1 och 2 november, också anhållits misstänkta för mordet – en 25-årig kvinna och en 40-årig man. Båda var hemmahörande i Värmland. Misstankarna mot dem har dock försvagats efter förhör och de släpps under kvällen den 2 november – dock är de fortfarande aktuella i mordutredningen. Ali är nu ensam anhållen, misstänkt för mord.


Den 4 november, samma dag som ST skriver om att Ali är misstänkt för mordet på den man som hittats sönderbränd i Fagersanna, inleds häktningsförhandlingarna mot honom. Båda männen är sedan tidigare okända för polisen.

Den 9 november sitter Ali fortfarande häktad i Mariestad. Han häktades den 4 november. Några fler misstänkta för mordet fanns inte i dagsläget.

– Det vi gör nu är att vi förhör olika personer, dels den misstänkte, men även bekanta till offret, berättar Johansson vid länskriminalen i Skövde, som räknar med att det kommer att dröja innan ärendet är uppklarat.

– Vi räknar med åtminstone ett par omhäktningar, menar han.

"Vid busshållsplatsen längs riksväg 49 utanför Fagersanna hittades en kropp liggandes i ett dike. Polisen konstaterade att det har brunnit på platsen och senare även att liket var delvis brännskadat"
"Vid busshållsplatsen längs riksväg 49 utanför Fagersanna hittades en kropp liggandes i ett dike. Polisen konstaterade att det har brunnit på platsen och senare även att liket var delvis brännskadat" Foto: NWT arkiv

Identifieringen tar tid

Åtalet ska vara väckt senast den 18 november, men den 20 november har man fortfarande inget DNA-svar. Ali sitter fortfarande häktad misstänkt för mordet på den saknade Omar – men om det är Omar man hittat mördad och bränd i ett dike utanför Tibro i oktober vet man alltså ännu inte.

Åklagaren har nu fått förlängd tid, då flera viktiga förhör återstår att hållas – nytt datum för att senast väcka åtal är den 2 december.

Polisen är fortfarande förtegen om motivet till mordet och var mordet egentligen skedde. De har tidigare berättat att han gjort vissa medgivanden och att han berättat sin version, men han förnekar nu en sak:

– Han förnekar mord, säger Karlsson på polisen i Skövde.

Enligt polisen pekar allt på att det är den saknade Säfflebon som hittades den 22 oktober. Men det sista och avgörande beviset, DNA-analysen, saknas ännu.

– Det känns inte bra att inte ha helt klarlagt vem offret är eftersom det trots allt ger utrymme för att allt skulle kunna vara fel, säger Karlsson som hoppas på att få DNA-analysen nästa vecka.

Han erkänner det inte genom begreppet mord
Länskriminalen i Skövde

Liket i Fagersanna är försvunne Säfflebon

Den 25 november kommer svaret i ST: ”Mördad man identifierad som försvunne Säfflebon”.

DNA-analysen har nu bekräftat identiteten, men det är fortfarande laboratorieanalyser och brottsplatsundersökningar som återstår och utredningen beräknas ta minst en månad till. Men den man som i oktober hittades vid en parkeringsplats i Fagersanna har alltså identifierats som Omar, den 40-årige Säfflebon som försvann en vecka tidigare.

”Kroppen, som hittades i ett skogsparti bakom en parkeringsplats längs riksväg 49, var delvis bränd och den rättsmedicinska undersökningen visar att kroppen utsatts för grovt våld.” Vilken typ är polisen förtegen om vid det här laget.

I och med att identiteten är fastställd stärks misstankarna mot Ali, som sedan tre veckor sitter häktad misstänkt för mordet. Den 11 december kommer rubriken på ST:s förstasida; ”30-årig Säfflebo erkänner mord.”

– Mannen berättar en berättelse som är trovärdig och som kan jämställas med ett erkännande om att det är han som har begått mordet. Han erkänner det inte genom begreppet mord, men han pratar om det som har hänt på ett sådant sätt som tyder på att han medger, berättar Johansson, chef för länskriminalen i Skövde.

Det har även bekräftats att mordet ägde rum här, i en lägenhet i Säffle, och inte i Fagersanna vilket polisen från början antog. Mordet ska ha ägt rum natten mellan den 13 och 14 oktober.

– Vi har under utredningen kommit fram till att mordet skedde i en lägenhet i Säffle, det efter platsundersökningar och förhör, berättar Johansson.

Rubrikerna i ST från 2004 och 2005
Rubrikerna i ST från 2004 och 2005

Det är inte bara mord som nu Ali är misstänkt för – även för brott mot griftefrid. Det innebär att man obehörigt har flyttat, skadat eller skymfligen behandlat ett lik.

”Det har nämligen bekräftats att mordet på Omar ägde rum i en lägenhet i Säffle. Alltså inte i Tibro kommun där det brända liket påträffades.”

Misstänks några fler vara inblandade?

– Det kan jag inte svara på. Däremot, när vi nu har facit i hand, misstänker vi att en del av de vi har förhört som ingick i mannens umgängeskrets har ljugit om därför ska vi förhöra dem igen.

Är det troligt att en man på egen hand mördar och sedan själv transporterar liket 20 mil bort för att bränna det?

– Det kan jag inte kommentera.

Om det finns fler misstänkta för brottet mot griftefriden, alltså själva bortförandet av mannen, uttalar sig än så länge inte polisen om. Någon misstanke om att det är fler personer som ligger bakom själva mordet finns det dock inte.

– Nu misstänks bara en person för mordet.

Ali befinner sig för närvarande på en rättspsykiatrisk avdelning. Polisen hoppas kunna väcka åtal i januari 2005.


Händelsen bakom mordet

Paret Ali och Fatima kom till Sverige 2001 och hamnade i Säffle. Ali fick efter en tid reda på att hans fru hade varit otrogen med hans bästa vän.

Han bestämde träff med Omar på en krog i Säffle och bjöd senare hem honom på en drink – allt i vänskaplig anda trodde Omar. När de kom hem knivhögg Ali mannen till döds, rullade in honom i plastsäckar, la honom i bagageluckan och dumpade honom i ett dike 22 mil bort, där han sedan brände upp liket. Nu åtalas Ali för mord – ett mord som var planerat in i minsta detalj.

Men vi tar hela händelseförloppet från början, lite mer detaljerat.

Fatima, som vi kommer att kalla Alis fru, hade under ett och ett halvt haft ett förhållande med Omar. Att Fatima och hans kompis hade ett förhållande visste Ali som sagt om sedan en tid tillbaka.

”Han hade nämligen avslöjat förhållandet genom att ha följt efter sin fru när hon var på väg till Omar en dag i oktober. Ali hade stått utanför Omars lägenhet och väntat tills Fatima kom ut och när hon gjorde det misshandlade han henne.”

Detta skedde den 7 oktober. Han misshandlade Fatima med slag och sparkar. Nästa dag misshandlade han henne på nytt.

– Sedan har hans hat mot den här mannen eskalerat, säger åklagaren.

När älskaren, Omar, förstod att det hemliga förhållandet var känt blev han rädd. Fatima försökte via en bekant varna Omar och uppmana honom att fly.

– Det är därför jag inte har åtalat henne för medhjälp. Hon har befunnit sig i ett nödläge som jag ser det, säger åklagaren.

Det står helt klart att han var oerhört upprörd
Alis advokat

Den 13 oktober tvingade Ali sin fru att kontakta Omar – hon skulle ringa Omar och övertyga honom om att allt var lugnt; att affären han hade haft med Alis fru var förlåten och glömd. Detta för att Ali skulle få träffa Omar för att sedan mörda honom – planen gick i lås.

Affären var inte förlåten och glömd – långt ifrån.

Ali och Omar stämde träff på en krog, där de också setts sitta och prata under mordkvällen. Efter att Omar pratat med Fatima, som sagt att allt var lugnt, valde han att följa med Ali när han sedan bad honom att följa med på en drink i bostaden på Vintergatan.

Vad Omar inte visste var att Ali redan innan hade bestämt sig för att mörda honom i lägenheten. Han skulle mördas i köket – därför hade Ali rullat undan mattan innan han gick till krogen.

”Mannen hann knappt mer än komma in i lägenheten förrän Ali knivhögg honom i bröst, rygg och vid ena ögat med skador i hjärnan till följd. Mannen försökte göra motstånd och bråket förflyttade sig ut i hallen. Även där fick Omar ta emot flera knivhugg och slutligen ett som kostade honom livet.”

– Min klient handlade i kraftig affekt. Det står helt klart att han var oerhört upprörd, betonar Alis advokat.

Skulle först dumpas på Näset, men liket hamnade tillslut i Fagersanna.
Skulle först dumpas på Näset, men liket hamnade tillslut i Fagersanna. Foto: NWT arkiv

Skulle begravas på Näset

Efter att Ali hade mördat Omar hjälptes han och hans fru Fatima åt att städa upp – detta för att undanröja spår. De rullade in kroppen i plastpåsar och även i ett täcke för att sedan lägga det i bagageluckan i en bil.

Därefter körde Ali mot Värmlandsnäs – där skulle han gräva ner kroppen. Men så blev det inte. Ali kör plötsligt fast med bilen.

”Några ortsbor såg att mannen hade fått stopp på bilen och hjälpte honom att få igång den, naturligtvis utan att ana vad som fanns i bagageutrymmet. Att dumpa liket där Ali nu hade blivit sedd var inte längre ett alternativ.”

Det var mycket folk i rörelse i skogen på grund av älgjakten – det skulle bli lätt att bli upptäckt när han begravde liket. Istället väntade Ali ett dygn och åkte istället till Fagersanna i Tibro kommun, där Alis fru Fatima har släktingar. Längs riksväg 49 dumpade han liket i ett dike, hällde brännbar vätska på det och tände på.

Frun Fatima som var med när mordet ägde rum och som också hjälpte till att ta hand om liket, åtalades dock inte för något brott i samband med det inträffade.

– Åklagaren har gjort bedömningen att kvinnan i det här läget var hotad att ringa mannen och be honom att komma till lägenheten, förklarar Johansson.

Förutom att Ali nu är åtalad för mord och brott mot griftefrid var han också åtalad för att ha misshandlar sin fru vid två tillfällen. Åklagaren yrkade på att den misstänkte, som är medborgare i Syrien, efter avtjänad dom ska utvisas ur landet och förbjudas att återvända.

Den röda bilen spelar en central roll i brottsrubriceringen. Närpolischefen Hasse Ericsson betraktar bagageutrymmet, där den mördade säfflebon lades efter mordet.
Den röda bilen spelar en central roll i brottsrubriceringen. Närpolischefen Hasse Ericsson betraktar bagageutrymmet, där den mördade säfflebon lades efter mordet. Foto: Sven-Erik Dahlström

Gäller hedern

Den 4 januari 2005 inleddes rättegången mot Ali i Skövde. Han erkände under rättegången att han med uppsåt knivhuggit Omar till döds. Han förnekar dock att det var ett planerat dåd och hävdade att han agerat för att återupprätta sin heder.

”Den mordmisstänkte gav under den första rättegångsdagen ett apatiskt intryck. Med staplande steg gick han fram till det bord där han ska sitta under den tre dagar långa rättegången. Han stirrade hela tiden rakt fram. På motsatt sida av salen satt hans hustru intill sitt målsägandebiträde. Hon grät under åklagarens detaljerade sakframställan.”

Ali erkände att han dödat Omar natten mellan den 13 och 14 oktober i sitt hem.

– Men min klient bestrider att det är en planerad gärning. Därför ska det rubriceras som dråp, sade Omars advokat.

Denne berättade också om bakgrunden till gärningen.

– Min klient fattade misstankar redan för två år sedan om att hans hustru hade ett förhållande med den nu döde mannen, hans bäste vän. Enligt det synsätt som härskar i hans kultur innebär detta inte bara en förlust av familjen utan även av hans heder.

”Nio dagar efter mordet i Säffle hittades den 40-årige mannens svårt brännskadade kropp i ett dike nedanför en rastplats utmed riksväg 49 vid Fagersanna."
”Nio dagar efter mordet i Säffle hittades den 40-årige mannens svårt brännskadade kropp i ett dike nedanför en rastplats utmed riksväg 49 vid Fagersanna." Foto: NWT arkiv

”Hedern kan i viss mån återupprättas på det sätt som skett, hävdade Ali.” Detta åberopades inte i första hand som en förmildrande omständighet, utan mer som en förklaring till gärningen.

– Hans tilltro rämnade när misstankarna om förhållandet bekräftades. Min klient hade då och då tankar på att döda Omar, men det var inget han planerade för. Dådet är därför en handling i stundens ingivelse.

Ali erkände också att han vid två tillfällen, dagarna innan mordet, misshandlar hustrun i upprördhet över hennes förhållande med den bäste vännen. Däremot förnekade han att han med våld tvingat henne locka Omar till parets lägenhet.

Den åtalade hävdade att han dödat i hastigt mod och försvaret anser därför att brottsrubriceringen bör vara dråp. Åklagaren anser tvärtemot att det var ett planerat mord.

”Ali hade i förväg köpt kniv och plastsäckar och han hade också förberett sig genom att rulla undan mattan i köket för att det inte skulle komma blod på den.”

”En människa utan hjärna”

Dock kom ett annat erkännande fram i samband med att denna händelse behandlades; Ali uppgav att hans avsikt egentligen inte hade varit att enbart döda hustruns älskare utan även hustrun.

”Han förklarade för rätten, att i hans hemland var hustruns otrohet något som gav honom rätten att ta hennes liv.”

Så när mattan rullades ihop i köket, innan Ali gick till krogen för att möta Omar, skulle det inte ha varit som förberedelser för att döda Omar, utan i själva verket hustrun.

Ali har inför tingsrätten förklarat att han ”betraktar sin hustru som en människa utan hjärna och att hon står i vägen för att han ska kunna återupprätta sin heder.”

Rättsläkaren lämnade också uppgifter under den sista rättegångsdagen – som kom överraskande på åtminstone en punkt. Det visade sig nämligen vid obduktionen att det fanns sot i den dödes lungor. Det skulle kunna tolkas som att mannen i själva verket inte dödades i Säffle utan att han skulle ha varit i livet under resan till Fagersanna.

Om så var fallet var det en komplikation eftersom åtalet gäller ett mord begånget i Säffle. Rättsläkaren ville emellertid inte dra någon bestämd slutsats av förekomsten av sot i lungorna utan lämnade den frågan öppen. Däremot fastslogs, att de dödande knivsticken utdelades i ett sammanhang.


När vi växlade telefontrafiken upptäckte vi att ett nummer som den döde hade haft kontakt med tidigare dök upp just vid mordplatsen samma natt.
Jonny Thomann

I ST den 29 mars 2005 kommer domen ut:

”Livstids fängelse och utvisning ur landet. Det blev domen för den 30-årige man från Säffle som i oktober förra året mördade sin vän, dumpade liket i ett dike i Tibro kommun och försökte bränna upp de. Det var efter att 30-åringen hade kommit på sin vän med att ha en kärleksaffär med 30-åringens fru som han började planera mordet”.

Ali hade gjort sig skyldig till tre brott: mord, misshandel och brott mot griftefrid. Han hade först planerat att mörda sin hustru, men det blev Omar som föll offer för Alis ilska.

I rättegången kommer det fram att ”mannen bönade och bad för sitt liv, men det tjänade ingenting till. Ali fortsatte att knivhugga mannen. När frun, som var närvarande, bad sin man – Ali – att ringa på ambulans bad han henne istället att höja ljudet på tv:n.”

Efter rättegången inleddes en rättspsykiatrisk undersökning av Ali. Undersökningen gav inga tecken på att mannen skulle ha varit psykiskt sjuk när han mördade Omar, vilket innebar att han kunde dömas till fängelse. Och livstids fängelse blev det.

”Morgan Tärning, Skövdepolisen, spanar i det avspärrade området. Det var vid 14-tiden i går som polisen fick ett samtal från en privatperson som hade hittat en kropp utanför Fagersanna.”
”Morgan Tärning, Skövdepolisen, spanar i det avspärrade området. Det var vid 14-tiden i går som polisen fick ett samtal från en privatperson som hade hittat en kropp utanför Fagersanna.” Foto: NWT arkiv

Ett riktigt kallt och rått mord som alltså begicks i lilla Säffle. Som tur var klarades det också upp. ”Karlstads Wallander”, Jonny Thomann, har utrett mängder av brott under sina 45 år i olika chefspositioner vid Karlstadspolisen. I NWT förra året berättar han om brotten han aldrig glömmer – med här finns detta brott. Detta är vad ha minns om fallet, med hans egna ord:

Brände libanesen 2004: En okänd person hittades bränd vid en busshållplats i Fagersanna utanför Tibro. Samtidigt var en gästarbetare från Libanon, bosatt i Säffle, försvunnen. Vi misstänkte ett samband. Vi fick reda på den försvunnes telefonnummer och tömde basstationen i Säffle. Samtidigt gjorde polisen i Västergötland samma sak vid basstationen på mordplatsen. När vi växlade telefontrafiken upptäckte vi att ett nummer som den döde hade haft kontakt med tidigare dök upp just vid mordplatsen samma natt. Vi inledde telefonavlyssning och tog in en man och hans hustru på förhör en vecka senare. En av våra kvinnliga poliser fick det svettiga uppdraget att passa parets blöjbarn under det långa förhöret. Till slut gjorde kvinnan vissa medgivanden. Hon hade haft en affär med den mördade. Men parets lägenhet var kliniskt städad. Inga bevis fanns. Men när teknikerna till slut bröt upp även golvlisterna fann de blodspår från den mördade och vi fick till en fällande dom. Libanesen hade blivit hembjuden till parets lägenhet på en flyktingförläggning i Säffle och knivmördades. Sedan bar de honom insvept i en matta till bilen och brände honom utanför Tibro”.

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusBrott, lag och rättFagersannaHotMisshandelMordSkövdeST:s brottsarkivST:s brottsarkivSäffleTibro kommunÅtal