Hoppa till huvudinnehållet

Cirkeln är sluten med Morgan Johansson

Publicerad:
Morgan Johansson är en av Värmlands mest flitigt utställande akvarellister. På lördag öppnar hans utställning i Galleri 2, som har särskild fokus på hans mest återkommande motiv - fåglar.
Morgan Johansson är en av Värmlands mest flitigt utställande akvarellister. På lördag öppnar hans utställning i Galleri 2, som har särskild fokus på hans mest återkommande motiv - fåglar. Foto: Marina Johansson

På lördag knyter Galleri 2 ihop jubileumsåret, och vilket sätt kunde vara bättre än att avsluta med en utställning av den som för tio år sedan öppnade verksamheten? Säfflesonen Morgan Johansson återvänder med en blandning av vad som är hans favoritmotiv.

Morgan Johansson är född och uppväxt i Säffle men bor sedan 2000 i Väderstad i Östergötland. Intresset för konst och att teckna har alltid funnits, men det var efter ett år på Kyrkeruds folkhögskola 1986 som han i 20-årsåldern började måla mer regelbundet och målmedvetet.

– Det var verkligen ett utvecklande år, och att man fick möjlighet att prova olika sorters material och tekniker.

Akvarell har dock alltid varit Morgans material, ofta i kombination med blyerts.

– Akvarell är lätt att alltid ta med sig ut. Det underlättar mycket när man tillbringar så mycket tid i naturen som jag gör, när jag hittar mina motiv. Jag är alltid redo, ifall rätt motiv skulle dyka upp!

Fåglar är ett ständigt återkommande favoritmotiv. Här är en ovanlig syn - en morkulla på marken.
Fåglar är ett ständigt återkommande favoritmotiv. Här är en ovanlig syn - en morkulla på marken. Foto: Marina Johansson

Konsten som yrke

Morgans målningar har visats över hela Sverige men också i länder som Grekland, Italien, USA och ända bort i Indien. Sedan millennieskiftet har Morgan försörjt sig helt på sin konst och deltagit i över 200 utställningar, både ensam och tillsammans med andra. Förra året var han en av de konstnärer som valts till prestigefyllda Liljevalchs vårsalong.

– Det är ett stort privilegium, att kunna leva på måleriet.

”Jag måste lita på ögonblicket”, säger Morgan, som alltid är beredd att stanna och ta fram redskapen ifall rätt motiv visar sig.
”Jag måste lita på ögonblicket”, säger Morgan, som alltid är beredd att stanna och ta fram redskapen ifall rätt motiv visar sig. Foto: Marina Johansson

Det vackra i det nära

Morgan behöver sällan leta efter sina motiv. Det finns något vackert, värt att bevara och visa upp, överallt. Han tecknar och målar där han befinner sig för stunden, och hittar alltid något intressant i det vardagsnära. Det kan vara en svan i sjön, ett hus som sticker ut ur mängden eller ett par som veckohandlar.

– Det är egentligen inte så viktigt vad det är, jag tycker att jag kan hitta ett spännande motiv överallt. Det handlar ofta om att det är ett speciellt ljus som jag dras till.

Vissa motiv är dock återkommande, särskilt fåglar. I utställningen på Galleri 2 kan besökarna ta del av både de mest vardagliga fåglarna och mer sällsynta arter i vår svenska fauna.

Att ha två änder i fokus och låta övriga tre stå som ”statister” i bakgrunden skapar en spännande dynamik - och återger kanske också hur ögats fokus fungerar.
Att ha två änder i fokus och låta övriga tre stå som ”statister” i bakgrunden skapar en spännande dynamik - och återger kanske också hur ögats fokus fungerar. Foto: Marina Johansson

Det verkar som att just fåglar tilltalar många som målar. Vad tror du är ”grejen” med det?

– De finns ju runt omkring oss, hela tiden. Både i skogen och i stadsmiljön. Alla har en relation till fåglar, på något sätt. Sen finns det så otroligt många olika sorter, bara här i Sverige.

Att fånga deras form och rörelser är det viktigaste för Morgan.

– Jag ska inte göra en fågelbok, ingen dokumentation på det sättet, så jag behöver inte återge varje fjäder. Men jag vill åtminstone fånga konturerna, innan de flyger iväg. I början var det frustrerande när de inte satt kvar länge nog, men nu har man lärt sig acceptera det, skrattar han.

Alla motiv som han målar, har han sett med egna ögon. Det gör varje tillfälle desto mer speciellt, som när den mäktiga kungsörnen plötsligt visar sig.

– Jag måste lita på ögonblicket när det kommer.

Marianne Wenneberg är väldigt glad över att kunna välkomna Morgan Johansson tillbaka till Galleri 2.
Marianne Wenneberg är väldigt glad över att kunna välkomna Morgan Johansson tillbaka till Galleri 2. Foto: Marina Johansson

”En av de största”

Morgan Johansson var den första som ställde ut på Galleri 2 när det var nyöppnat år 2012. Marianne Wenneberg, kassör i Galleri 2:s styrelse, tycker att det känns klockrent att han därför också får avsluta året då de firar tioårsjubileum.

– Vi knyter ihop säcken på det här sättet, och det känns toppen! Morgan tillhör en av de största konstnärerna från Värmland, anser jag. Hans akvarellteknik är av absolut högsta klass. Att man ser de ”levande” egenskaper som akvarell har samtidigt som man ser tydliga motiv.

Vad hoppas du Morgan på att besökarna ska uppleva av utställningen?

– Kanske att de får ett intresse för naturen. Blir inspirerade att upptäcka hur mycket vackert som finns omkring oss, hela tiden.

Utställningen pågår till och med den 11 december.

Artikeltaggar

FåglarGalleri 2KonstLiljevalchsNöje/KulturSäffleUtställningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.