Hoppa till huvudinnehållet

Kom i stämning med julens böcker

Publicerad:
 Annika Wahlström, bibliotekarie på vuxenavdelningen på Säffle bibliotek, berättar att det finns stort intresse för julromaner.
Annika Wahlström, bibliotekarie på vuxenavdelningen på Säffle bibliotek, berättar att det finns stort intresse för julromaner. Foto: Nathalie Forsström

December är här och det finns mängder av julböcker att läsa i väntan på julen. På biblioteket i Säffle ser man en tydlig trend, många vill läsa julromaner i dessa tider.

Det är högt tryck på julromaner just nu. Annika Wahlström, bibliotekarie på Säffle biblioteks vuxenavdelning, berättar att de knappt hinner ställa fram böckerna förrän de blir utlånade igen.

– Det är framförallt feel good-romaner med jultema, berättar hon.

Julböckerna började efterfrågas redan en tid innan advent när folk ville börja komma i julstämning.

– Jag tror att folk har behov av att läsa mysiga böcker i november när det är kallt och grått. Då vill man läsa om gnistrande snö, säger hon.

Maria Wells nya bok är flitigt utlånad.
Maria Wells nya bok är flitigt utlånad.

Stor efterfrågan

En bok som det har varit väldigt hög efterfrågan på är Maria Wells nya julroman Den gömda kristallen.

– Vi har fått köpa in fler, säger Annika Wahlström.

Annika berättar att det finns många julböcker att välja på, det är både romaner och böcker som handlar om till exempel matlagning och pyssel. Men allra mest efterfrågas feel good-julromanerna och det finns många att välja på.

– Det finns en uppsjö skulle jag säga och det kommer mer och mer, med varierande kvalitet såklart, säger hon.

Kerstin Helenesdotter som jobbar på barn- och ungdomsavdelningen på Säffle bibliotek visar upp en del barnböcker med jultema. Det finns många att välja på.
Kerstin Helenesdotter som jobbar på barn- och ungdomsavdelningen på Säffle bibliotek visar upp en del barnböcker med jultema. Det finns många att välja på. Foto: Nathalie Forsström

Många barnböcker

Även på barn- och ungdomsavdelningen skyltar man och ställer fram julböckerna lite extra just nu. Kerstin Helenesdotter som jobbar där berättar att det finns allt från pekböcker med enstaka ord för de allra yngsta till mer spännande böcker om olika julmysterier för äldre barn och ungdomar.

Något som är populärt och som det finns många olika varianter på är böcker med 24 kapitel där man läser ett kapitel varje dag fram till julafton.

– Det finns också en del pysselböcker med förslag på eget julpyssel, säger Kerstin Helenesdotter.

Nu finns det många julböcker i bibliotekets hyllor.
Nu finns det många julböcker i bibliotekets hyllor. Foto: Nathalie Forsström

Tips på nya julböcker

Den sista adventskalendern - Jenny Fagerlund

Juleljus för vilsna själar - Siri Gustafsson

Jul vid världens ände - Kate Hewitt

Selma Lagerlöfs jul - Selma Lagerlöf (förord Anna-Karin Palm)

Medan snön faller i Ådala - Åsa Liabäck

Kristallklara nätter i juletid - Sarah Morgan

Alltid i december - Emily Stone

Den gömda kristallen - Maria Wells

Artikeltaggar

Annika WahlströmBöckerJulLitteraturMaria WellsSäffleSäffle bibliotek

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.