Hoppa till huvudinnehållet

Säfflepolitiker dömd för ringa stöld – nästan 30 000 i böter

Publicerad:
Hyllan kostade 699 kronor - böterna landade på 29 600 för Säfflepolitikern Hèléne Agdén
Hyllan kostade 699 kronor - böterna landade på 29 600 för Säfflepolitikern Hèléne Agdén Foto: Tommy Andersson

Säfflepolitikerna Hèléne Agden åkte fast för stöld av en bokhylla på Ikea. Nu har hon blivit dömd för ringa stöld. Hon får böta 29 600 kronor.

Hèléne Agdén är kommunpolitiker i Säffle med tunga uppdrag för Sjukvårdspartiet i Värmland. I somras polisanmäldes hon för stöld av en bokhylla på Ikea i Karlstad. Hyllan kostade 699 kronor.

Vid det aktuella tillfället scannade hon själv in varor för 805 kronor men scannade inte in hyllan som därmed inte blev betald.

På övervakningsfilmen framgår att Hèléne Agdén scannade samtliga varor förutom en hylla som låg längst ned på kundvagnen. Hyllan låg i en fyrkantig låda som var skrymmande och upptog en stor plats på vagnen. På filmen ses hon även få hjälp av en i personalen.

Hon blev åtalad för ringa stöld och på måndagen meddelade tingsrätten domen. Hon döms för ringa stöld till 80 dagsböter vilket i klartext betyder ett bötesbelopp på 29 600 kronor.

Förnekar brott

Hèléne Agdén har vidgått att hon tagit hyllan men förnekar brott då hon menar att hon saknade uppsåt att stjäla. Hon förklarade vid rättegången att hon vid tillfället var stressad och inte reagerade på att priset för varorna blev så lågt. Hon berättade att det var först senare, när hon fick ett brev från polisen som hon insåg att hon inte hade betala för hyllan.

Hon förnekade också att hon erkänt stölden i förhör.

– Jag misstänker att den civila utredaren som förhörde mig haft en politisk agenda att sätta dit mig, mot bakgrund av mitt politiska uppdrag. Jag har varit utsatt för en hatkampanj i media på grund av de här anklagelserna och det har påverkat mig henne enormt, sa hon vid rättegången.

”Borde ha reagerat”

Tingsrätten trodde dock inte på hennes förklaringar utan menar att hon hon inte borde ha missat det stora paketet och vid något tillfälle borde ha regerat på priset.

– Det ankommer på en kund som självscannar att se till att alla varor är korrekt redovisade och betalade för. Mot bakgrund av varans storlek, värde och ovan övriga omständigheter finner tingsrätten vid en samlad bedömning att den åtalade har agerat med i vart fall likgiltighet inför risken att hon tagit hyllan utan att betala för den, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten beslutade också att den dömda själv får stå för sina advokatkostnader.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusHèléne AgdénIkeaSäffleSjukvårdspartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.