Hoppa till huvudinnehållet

SJ tar bort morgontåg till Karlstad – många pendlare drabbas

Publicerad:
SJ har plockat bort en populär tågavgång från tidtabellen.
SJ har plockat bort en populär tågavgång från tidtabellen. Foto: Lars Myr

SJ planerar att plocka bort ett morgontåg som går mellan Åmål och Karlstad. Detta påverkar många pendlare som dagligen åker från sitt hem i Säffle till jobb eller skola i Karlstad. Tanken är att turen ska börja gå igen från och med mars nästa år.

För den som bor i Säffle och jobbar i Karlstad och som vill pendla kollektivt med tåg finns idag flera avgångar att välja på. Det första tåget går 6.59 från Säffle och är framme i Karlstad 7.44. Det är ett bra alternativ för många som börjar jobba klockan 8. Från och med nästa vecka kommer den möjligheten att tas bort då den tidiga tågavgången från Säffle mot Karlstad tas bort. Vill man åka tåg till Karlstad från och med nästa vecka så är man framme som tidigast 9.45.

Starka reaktioner

Detta har fått många tågpendlare att reagera. Över tio personer har gått ihop och skrivit ett gemensamt mail som bland annat skickats till representanter för Säffle och Åmåls kommuner, SJ och Värmlandstrafik.

”Nu har vi åkt dessa tåg i många år och anpassat våra liv efter dem så att det dagliga livet fungerar. Särskilt drabbade blir de av oss som har små barn eller som inte kan åka buss av hälsoskäl utan måste ta tåg” står det bland annat i mailet. De ser en risk att fler nu kommer att antingen flytta från Säffle och Åmål eller istället börja pendla med bil till Karlstad. ”Vi uppmuntras hela tiden att ta jobb på andra orter och åka kollektivt av miljömässiga skäl men nu blir det raka motsatsen när man drivs att flytta till en större stad eller åka bil.”

Pendlar till skolan

Axel Bruce är elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet och drabbas även han, och flertalet andra gymnasieelever, av att tåget tas bort.

– Det är verkligen jättedåligt, och det förstör jättemycket. Vi är en del som åker från Säffle, nu när tåget försvann i och med banbygget i Kil så var det två fulla bussar med pendlare, sen är det såklart olika från dag till dag. Alternativet blir att antingen åka med bussen 07.20 och komma sent till lektionen eller bussen 06.20 och då behöver jag gå upp halv fem, det känns inte hållbart utan bara helt sjukt. Jag är beroende av att kunna åka kollektivtrafik, jag är bara 17 så det finns ingen möjlighet att ta bilen. Skulle jag nu haft körkort är det ändå inte hållbart, för ärligt - vilken gymnasieelev har råd att köra bil tolv mil om dagen, fem dagar i veckan?, säger han

Brist på personal

Enligt SJ är anledningen till att man tar bort turen personalbrist.

– Vi har ett ansträngt läge när det gäller lokförare som präglat 2022 och som kommer att påverka oss under 2023, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ AB för bland annat sträckan Karlstad–Göteborg, till PD.

– Detta är preliminärt för perioden fram till mars. Vår förhoppning är att lyckas rekrytera förare så att vi kan återstarta dessa avgångar.

Ersätta tåget

Värmlandstrafik uppger att man nu för en diskussion med SJ angående de inställda tågen. Om SJ inte kan köra den aktuella avgången med tåg ska det ske en diskussion kring hur turen ska ersättas då den här avgången uppges vara en viktig avgång som många pendlare reser med.

När ST kollar nästa veckas avgångar på måndagseftermiddagen har det satts in en buss som går från Säffle 6.50 och är framme i Karlstad 8.01. Turen innebär byte av buss i Knöstad.

Artikeltaggar

KollektivtrafikNyheterSäffleSJTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.