Hoppa till huvudinnehållet

Stämningsfull julkonsert med familjen Hebbe

Publicerad:
O, Helga natt, eller Adams Julsång, var en perfekt avslutning på konserten.
O, Helga natt, eller Adams Julsång, var en perfekt avslutning på konserten.

Det blev en strålande start på årets julstämning när musikfamiljen ”Duo Sentire” och ”The Hebbe Sisters” bjöd in till julkonsert i Långseruds kyrka.

Cirka 150 personer hade i onsdags kväll bänkat sig i Långseruds kyrka för att vara med om konserten ”Musik i adventstid”, och trots det råkalla vädret utomhus infann sig verkligen både advents- och julstämning.

The Hebbe Sisters består av Josefine, Emelie och Maria, men tyvärr var Maria sjuk just denna gång. Duo Sentire, med Ulrika Hebbe på piano, och Lars-Inge Bjärlestam på cello, både ackompanjerade samt spelade egna stycken i par och solo. Även systrarna Hebbe bjöd på solosånger.

”Ren friskvård”

”Santa Claus Is Coming To Town” var en glad inledning innan Duo Sentire bjöd på utsökt spel i Ave Maria. Kalle Moraeus och Py Bäckmans ”Koppången” har lite Gillbergaanknytning, eftersom Py gifte sig i Gillberga kyrka. Lill Lindfors ”Åh vilken morgon” följdes sedan av pianospel av Ulrika Hebbe. Unisont sjöngs ”Nu tändas tusen juleljus”.

– Allsång och körsång är ren friskvård, konstaterade systrarna Hebbe.

Det var två av tre Hebbe-systrar som framträdde under onsdagen, eftersom Maria var sjuk.
Det var två av tre Hebbe-systrar som framträdde under onsdagen, eftersom Maria var sjuk.

Steppdans och Chopin

Julkonserten hade massor av olika inspel. Det bjöds bland annat på steppdans av Josefine Hebbe, som är med i ensemblen i Mary Poppins på Svenska teatern i Helsingfors. Där ska hon medverka i sammanlagt närmare nittio föreställningar innan året är slut.

Ytterligare några klassiska jullåtar som ”Ser du stjärnan i det blå” och ”När det lider mot jul”, tog därefter tillbaka publiken i julstämning. Ulrika briljerade även med Chopins minutvals och Lars-Inge kom sedan med i vackra ”Svanen” av Camille Saint-Saëns.

– Det är ett stycke speciellt för piano och cello, sade Lars-Inge, och berättade lite mer om musiken samt episoder ur de båda gruppernas karriärer. Till exempel att Lars-Inge under en tid vistades i kretsarna kring Benny Andersson och Stikkan Andersson.

– Jag och en kompis ställde faktiskt upp i en talangjakt för länge sedan arrangerad av Stikkan. Då kom ett samtal från Benny Andersson som ville göra en inspelning med oss i den legendariska studion Polar i Stockholm. I samband med detta fick jag även glädjen att möta Ted och Kenneth Gärdestad vid flera tillfällen. Då var det dock inte comme il faut att blanda klassiskt och pop, så jag fick ha lite ursäkter för att kunna vara med vid inspelningar för till exempel Ola Magnell och Marie Bergman, sade Lars-Inge.

Lars-Inge och Ulrika bjöd på klassiska pärlor både tillsammans och var för sig.
Lars-Inge och Ulrika bjöd på klassiska pärlor både tillsammans och var för sig.

Vill sprida glädje

En afton full av upplevelser fortsatte senare med ett pop- och schlagermedley, där musik av Stikkan Andersson fick publiken på klapphumör. ”Säg det med en sång”, ”Greven av Luxemburg”, ”Det blir inget bröllop”, ”Mamma är lik sin mamma”, ”Gröna små äpplen” och ”Sån´t är livet” gladde publiken.

– Vi vill sprida glädje och att ni skall vara gladare när ni åker hem än när ni kom, skämtade Emelie Hebbe.

Den strålande konserten avslutades med ”O, helga natt” och publiken tackade det proffsiga framträdandet med en stående applåd medan Rune Bryngel överlämnade godsaker till den talangfulla musikfamiljen.

Från vänster: Lars-Inge Bjärlestam, Ulrika Hebbe, Josefine Hebbe och Emelie Hebbe.
Från vänster: Lars-Inge Bjärlestam, Ulrika Hebbe, Josefine Hebbe och Emelie Hebbe.

Intensivt år

Fler konserter väntar och ST hann även få en liten resumé över året som gått. Det har varit minst sagt intensivt! Emelie gjorde femte raka året som Anna i ”Värmlänningarna” i Ransäter, Josefine har pendlat till Helsingfors för ”Mary Poppins”. Maria har jobbat med sitt egna operaprojekt "Unga musiker möts", och under en hektisk vecka i juli åkte flickorna runt Vänern med tio framträdanden på sex dagar i nio städer med Smilbilen

Systrarna har även hunnit med en Skåneturné samt massor av konsertbesök på äldreboenden runtom i Sverige. Föräldrarna i Duo Sentire har också varit med på en hel del, som exempelvis deras hyllade familjekonserter på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Artikeltaggar

Emelie HebbeJosefine HebbeKonserterLångseruds kyrkaLars-Inge BjärlestamMusikPopSångThe Hebbe SistersUlrika Hebbe

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.