Hoppa till huvudinnehållet

Bestulen på bensin från den egna p-platsen – tre gånger

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Här, på en parkering på Brucegatan, har bensin slangats ur en personbil vid tre tillfällen sedan i somras. Fler boende på gatan ska ha drabbats.
Här, på en parkering på Brucegatan, har bensin slangats ur en personbil vid tre tillfällen sedan i somras. Fler boende på gatan ska ha drabbats. Foto: Marina Johansson

En bensintjuv slangar sitt stöldgods i centrala Säffle. Ett par som bor på Brucegatan har vid tre tillfällen på kort tid varit med om att deras nytankade bil varit snustorr dagen efter. Senast var även tanklocket uppbrutet.

– Jag undrar om det är fler som drabbas av detta, säger bilägaren.

Mannen och hans fru drabbades av den första bensinstölden i somras.

– Jag såg på håll att det var en pöl runt bilen, men jag tänkte inte att det var något konstigt med det förrän jag vred om nyckeln och såg att det var tomt i tanken, säger mannen, som vill vara anonym.

Då var det 30 liter bensin som försvunnit under natten.

– Den gången vet jag att det var flera i grannskapet som drabbades.

Bröt upp låset

Under hösten skedde ytterligare en gång att mannen och hans fru upptäckte att bensintanken var helt tom, trots att de nyligen tankat fullt. Då hade 60 liter slangats.

– Då bytte jag ut tanklocket mot ett låsbart, som öppnas med nyckel.

Men det hjälpte inte. Natten till tisdag hade ytterligare en bensinstöld, denna gång om cirka 50 liter, ägt rum.

– Låset var sönderbrutet. Tjuven eller tjuvarna har väl rätt saker med sig, så att det går snabbt.

Maktlöshet

Paret har försökt polisanmäla stölderna, men det har inte gått i brist på bevis. Samtliga stölder har skett på parets egna parkeringsplats utanför bostaden, och de har vänt sig till hyresvärden Säbo för att undersöka vilka åtgärder man skulle kunna ta till för att förhindra ytterligare brott. Paret känner sig maktlösa i situationen som den är nu.

– Jag kan ju inte ställa undan bilen och sluta använda den, man är ju beroende av bilen. Men jag kommer absolut inte våga tanka fullt något mer.

Jonas Torpman, teknisk chef på Säbo. Arkivbild.
Jonas Torpman, teknisk chef på Säbo. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

”Väldigt beklagligt”

Jonas Torpman, teknisk chef på Säbo, berättar att han inte har hört talas om några bensinstölder på Brucegatan innan Säffle-Tidningen tog kontakt i ärendet.

– Det är naturligtvis väldigt beklagligt att de har råkat ut för detta. Vi har bostadsbevakning via Securitas, som roterar kring våra hyresfastigheter nattetid.

Tjuven har valt rätt tillfällen då, då just denna parkering inte varit bevakad?

– Tyvärr är det väl så. Man kan inte vara överallt samtidigt. Och att sätta upp kameror är besvärligt när det rör sig om en allmän plats.

Finns det möjlighet att förstärka bevakningen, om det skulle komma in fler rapporter om stölder?

– Det är något som vi får titta på i så fall. Våra hyresgäster får gärna höra av sig om de har drabbats eller sett något misstänkt.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättParkeringSecuritasStölderStöldgodsSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.