Hoppa till huvudinnehållet

Lyckat pilotprojekt – X-linjen blir kvar i Säffle

Publicerad:
Det var i november förra året som pilotprojektet med X-linjen invigdes i Säffle.
Det var i november förra året som pilotprojektet med X-linjen invigdes i Säffle. Foto: Håkan Strandman

Nu står det klart att X-linjen som trafikerar Säffle tätort ska ingå i det ordinarie utbudet. Pilotprojektet som har pågått i ett år visade sig vara en lyckad satsning.

Från och med söndag blir pilotprojektet X-linjen i Säffle en del av Värmlandstrafiks ordinarie utbud. Det innebär att Säffle blir först i Värmland med en helt dynamisk tätortstrafik.

För ungefär ett år sedan introducerades X-linjen i Säffle. Sedan dess har det kollektiva resandet i Säffle mer än femdubblats. Det är många som har uppskattat den appstyrda tjänsten med en buss som kan köra dig dit du vill när du vill i hela tätorten.

– X-linjen har tagits emot över all förväntan och slår resenärsrekord efter resenärsrekord. Nu när ett år har gått kan vi konstatera att X-linjen kört över 14 000 resor, säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik.

Först i Sverige

X-linjen är först i sitt slag i Sverige och började testas som ett pilotprojekt i Säffle i november förra året. Projektet var ett samarbete mellan Region Värmland och Nobina Sverige AB.

– Intresset från andra regioner har varit stort och vi har fått besök av många av våra kollektivtrafikkollegor runt om i Sverige. En tjänst som X-linjen är inte bara resurseffektiv utan den är helt klart en intressant lösning på många platser runt om i landet, där det finns efterfrågan men kanske inte tillräckligt många resenärer för att kunna få till en attraktiv traditionell busslinje, berättar Markus Bergman.

Styrs via app

X-linjen bokas genom en app. Där kan man välja mellan ungefär 150 olika målpunkter i Säffle tätort. Om det är flera som vill resa samtidigt anpassas rutten efter deras gemensamma resa. För den som inte har möjlighet att boka digitalt finns möjligheten att ringa ett telefonsamtal. Det går att boka resor närsomhelst mellan 06 och 19 på vardagar och 10.30 och 14.30 på lördagar och man reser på samma biljett som man gör i Värmlandstrafiks övriga trafik i Säffle tätort.

Tack vare det positiva gensvaret från Säffleborna kommer man att behålla X-linjen nu när pilotprojektet upphör. Linje 80 som har betydligt färre resande kommer att avvecklas men de anropsstyrda linjerna 84 och 87 kommer att gå som vanligt.

Artikeltaggar

BussarMarkus BergmanNobina SverigeNyheterRegion VärmlandSäffleTrafikVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.