Hoppa till huvudinnehållet

Lysande kandidat till snyggaste skylten

Publicerad:
Holgers skylt har blivit nominerad till Sveriges vackraste ljusskylt.
Holgers skylt har blivit nominerad till Sveriges vackraste ljusskylt. Foto: Claes Österman

Holger Andersson är ett säfflenamn som alltid står i ljuset - bokstavligt talat. Grundaren av Holgers konditori har sitt namn i neonljus ovanför entrén sedan han själv drev stället. Nu är skylten med och tävlar om att bli Sveriges vackraste neonskylt.

– Jättekul, vi hoppas ju att det sprider nyfikenhet, säger Sara Johansson, ägare.

Det är den ideella föreningen Renoveringsraseriet, som bloggar om byggnadsvård och byggnadshistorik, som står bakom omröstningen, som finns på föreningens facebooksida.

"Toppenfin"

Renoveringsraseriet besökte Säffle och Holgers konditori sommaren 2021, och blev förtjusta i den bevarade, gammalmodiga inredningen. Att lyfta fram neonskylten på fasaden till en av tio kandidater i tävlingen kändes självklart för juryn.

– Dels är ju skylten toppenfin i sig, dels tycker vi att det känns väldigt kul med ett konditori som hållit i gång i så många år och som bevarat sitt koncept. Att de fortfarande bakar med en 100 år gammal ugn är ju helt otroligt. Vi förstår att de måste ha väldigt lojala kunder, säger Gustav Bergström, generalsekreterare i Renoveringsraseriet.

Sara Johansson på Holgers konditori i Säffle.
Sara Johansson på Holgers konditori i Säffle. Foto: Cecilia Snöbohm

Renoveringsraseriet har tidigare haft flera liknande omröstningar, bland annat om snyggaste balkongen och porten.

– Den här gången valde vi neonskyltar – det passar fint med något som lyser upp i mörkret nu. Det finns inte så många neonskyltar kvar, speciellt med tanke på att de förr fanns överallt, och framför allt inte som fortfarande är i bruk.

Över 60 år på nacken

På Holgers mottogs såklart beskedet med glädje.

– Jag anmälde vår skylt till tävlingen, och så blev den en av tio kandidater. Det känns såklart jättekul, säger Sara Johansson, som äger konditoriet tillsammans med Caroline Augustsson.

Det är inte helt säkert när skylten sattes upp, men det är dokumenterat att den fanns på väggen redan på 60-talet.

– Vi tror att det är Holger Andersson själv som satte upp den en gång i tiden. Vi är väldigt nöjda över att ha den kvar och att den fortfarande är så fin efter alla år. Den kommer absolut att få leva vidare, även om den är dyr att restaurera.

Alla som röstar har chans att vinna boken Eldskrift i natten av Thomas Eriksson - en bok om just neonljus. För de tävlande skyltägarna är det ära och berömmelse som gäller.

Vad tror ni om era vinstchanser?

– Svårt att säga, vi tävlar ju mot många betydligt större ställen som Liseberg och Löfbergs lila. Men omröstningen startade i morse (den 7 december, reds anm) och det är redan väldigt många som har röstat. Hoppas att säffleborna vill vara med och rösta på oss!

Vad betyder en sådan här sak för Holgers?

– Vi hoppas ju på att ett sådant här uppmärksammande sprider nyfikenhet för vårt konditori, och att fler som passerar Säffle känner igen oss.

Omröstningen pågår till och med den 14 december.

Dessa tävlar om den snyggaste neonskylten

1. Löfbergs lila, Karlstad.

2. Liseberg, Göteborg,

3. Pontus Eriksson, Östersund.

4. Asplunds, Lidköping.

5. Holgers konditori, Säffle.

6. Konditori Fågelsången, Uppsala.

7. Visir Bio, Leksand.

8. Nordströms trä, Liljeholmen,

9. Konditori Norrgatt, Visby,

10. Hotel Wictoria, Mariestad

Artikeltaggar

HandelHolgers konditoriKonditorierLöfbergsMat och dryckOmröstningarSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.