Hoppa till huvudinnehållet

ST testar årets spelnyheter

Publicerad:
Kompisarna Erik och Gunnar är snart sju år. De har båda spelat det vanliga Labyrinth men gillar den nya versionen eftersom de får superkrafter.
Kompisarna Erik och Gunnar är snart sju år. De har båda spelat det vanliga Labyrinth men gillar den nya versionen eftersom de får superkrafter. Foto: Nathalie Forsström

Har du inte köpt alla julklappar än? Än finns gott om tid kvar. Sällskapsspel är en klapp som sällan blir fel. Det finns en mängd olika att välja på och garanterat något som passar alla åldrar och smaker. ST har testat en del av alla årets spelnyheter.

Funny Bunny blev snabbt ett favoritspel för Erik. Det är lätt att lära sig reglerna och spännande att man aldrig går säkert, närsomhelst kan man ramla ner i ett hål.
Funny Bunny blev snabbt ett favoritspel för Erik. Det är lätt att lära sig reglerna och spännande att man aldrig går säkert, närsomhelst kan man ramla ner i ett hål. Foto: Nathalie Forsström

Funny Bunny

Ravensburger

Antal spelare: 2-4

Ålder: 4 +

Speltid: 20 minuter

Omdöme: En riktig spelfavorit som hela familjen fastnar för. Lätta regler, det räcker att skumma igenom reglerna och sedan kan man börja spela. Det är ett spännande och fartfyllt spel där det gäller att få kaninen upp för kullen utan att fastna i någon av fällorna eller ramla ner i ett hål. Ett väldigt kul barnspel. Lite samma känsla som Fia med knuff. Närsomhelst kan man bli nedputtad och förutsättningarna kan ändras snabbt när den som är i ledning plötsligt ramlar ner i ett hål.

Ord för ord! passar många och kan även spelas av många samtidigt.
Ord för ord! passar många och kan även spelas av många samtidigt.

Ord för ord!

WOW!

Antal spelare: 4-16

Ålder: 5-99 år

Speltid: 30 minuter

Omdöme: Det här är egentligen inte ett nytt spel, utan det är formatet som är nytt. Original-Ord för ord kom redan 2017, men denna är en mer kompakt utgåva som är smidig att bära med sig. Det mindre formatet gör absolut inte upplevelsen av spelet mindre; det är en klassisk och lättförståelig spelidé som tilltalar många. Det gäller att beskriva ord, med andra ord. Vissa är betydligt enklare än andra, men alla kan vara med eftersom barnen får beskriva vad de ser på bilder i stället för att läsa orden. Man tävlar i lag, vilket gör att väldigt många kan vara med - jag tror dessutom att spelet blir roligare ju fler man är och gärna med en stor åldersvariation på spelarna. Perfekt när hela släkten ses på jul! Ett gediget spel som håller länge, även om något ytterligare moment hade förhöjt det hela ett snäpp.

25 ord eller färre är ett klurigt och fartfyllt språkspel.
25 ord eller färre är ett klurigt och fartfyllt språkspel. Foto: Pressbild

25 ord eller färre?!

WOW!

Antal spelare: 4+

Ålder: Från 10 år

Speltid: 30 minuter

Omdöme: Kan du förklara orden Rödluvan, vegetarian, åska, ärligt och öroninflammation på max 25 ord - alltså fem per ord i snitt? I så fall har du en god chans att vinna det här spelet. Man tävlar i lag som budar på hur många ord (ledtrådar) de behöver för att förklara kortet. Laget som budar lägst får spela det, och då börjar kampen mot klockan. Klarar man alla fem ord innan tiden eller ledtrådarna tagit slut, vinner man kortet. Först till tio kort vinner.

Enkelt att förstå, svårare att spela! Det skiljer sig lite från andra liknande spel just för att det finns både tid och en maxgräns ord att ta hänsyn till. Gillar man språkrelaterade spel som samtidigt har lite fart och puls, är detta ett bra val!

ISS Excalibur 2049

Crime Scene Game

Antal spelare: Från en spelare

Ålder: Från 18 år

Speltid: Över 2 timmar

Omdöme: Det här är inget sällskapsspel i traditionell mening, utan mer som en deckargåta att lösa ensam eller tillsammans med andra. En mördare är lös i rymden och genom att samla ledtrådar och lösa gåtor ska man lista ut gärningsmannen.

Spelet är oerhört komplicerat uppbyggt och själv har jag helt tappat sugen bara efter att ha läst instruktionerna. Det visar sig även vara mycket svårt att spela och kan teoretiskt sett ta hur lång tid som helst. Det kan mycket väl vara en höjdare för den grupp spelfantaster som älskar väldigt invecklade brädspel och som har tålamod nog att sitta riktigt länge, men då är det nog i stället ett minus att spelet bara kan spelas en gång. Det finns bara ett scenario, och är det löst så är det löst. För den som tilltalas av såna här spel lär det finnas många bättre alternativ, och resten avstår nog helst.

iKnow 2.0 är ett både snyggt och roligt frågespel som passar många.
iKnow 2.0 är ett både snyggt och roligt frågespel som passar många.

iKnow 2.0

Tactic

Antal spelare: 2-4

Ålder: Från 15 år

Speltid: 45 minuter

Omdöme: iKnow verkar ha blivit en modern klassiker när det gäller frågespel, och det är inte undra på. Det tilltalar inbitna TP-nördar så väl som den som inte är lika frågespelsfrälst, eftersom man även kan få poäng genom att gissa andras kunskaper i ämnet samt dra fördel av att placera sig så att man får höra andras svar innan man själv svarar. Dock tycker de flesta speldeltagare att frågorna är lagom svåra och varierade. Plus för att spelet är väldigt snyggt och stilrent; det ger en exklusiv känsla och gör det ännu roligare att ge i julklapp.

Metro Domino beskrivs av testpanelen som ett klart köpvärt spel för barnfamiljen.
Metro Domino beskrivs av testpanelen som ett klart köpvärt spel för barnfamiljen.

Metro Domino - Storstad Sverige

Tactic

Antal spelare: 2-4

Ålder: Från 10 år.

Speltid: 20+ minuter

Omdöme: Metro Domino finns i fyra utföranden New York, London, Paris och Storstad Sverige.

Målet med spelet är att länka upp dominobrickor och därigenom ansluta tunnelbanestationer till centralstationen. Skillnaden mellan spelen är bilderna på stationerna som är hämtade från varje stads tunnelbana.

Spelet är över när en spelare har anslutit fem stationer eller en spelare har slut på Dominobrickor.

Reglerna lär man sig snabbt och spelet flyter redan vid varv två. Att sätta upp spelet går på ett ögonblick och den totala speltiden hamnar på cirka 20 min. Med andra ord är det som att kasta sig på tunnelbanan i verkligheten. Snabba ryck tycks ha varit ett ledord. För många spelfamiljer är just det snabba en verklig tillgång, för låt oss vara ärliga, hur många spel har inte börjat kul men så tröttnar barnen?

Barnen i panelen tyckte att spelet var fantastiskt medan den vuxne spelaren hade en mer sansad syn på spelets hållbarhet.

En detalj som ger det sista halvpoänget är den otroligt höga kvaliteten på dominobrickorna. Ett klart köpvärt spel för hela familjen.

Oopzy är ett lättsamt och kul spel som passar alla - med ett litet inslag av taktik och tvister
Oopzy är ett lättsamt och kul spel som passar alla - med ett litet inslag av taktik och tvister

Oopzy – David Sundin

Tillverkare: Alga

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-5

Speltid: 1-20 minuter

Omdöme: Yatzy är en riktig klassiker som alla har spelat - det här är en mer uppdaterade version där man blandat in kort i spelet. Precis som i Yatzy har man fem tärningar, men alla har fem tärningar var under hela spelets gång. Målet är enkelt; försten till att få sina fem tärningar att visa samma sak vinner. Men se upp - dina motspelare kommer att göra allt de kan för att sabotera för dig och korten kan medföra både för- och nackdelar för alla. Ena stunden sitter du med en tärning från vinst - nästa drag kanske du tvingas slå om alla dina tärningar.

Ett enkelt spel som inte kräver så mycket tankeverkstad, men ändå ganska kul - lättsamt. Ett spel som passar alla - perfekt när du sitter och väntar in Kalle på julafton.

Touché är ett riktigt roligt och taktiskt spel - som inte alls är svårt
Touché är ett riktigt roligt och taktiskt spel - som inte alls är svårt

Touché

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-4

Speltid: 30+ minuter

Omdöme: Ett kul och ganska enkelt spel. Målet är att göra olika slags förutbestämda formationer på spelplanen. Den som först får en formation, vinner spelomgången och en ny börjas.

Av korten på hand väljer du på vilken ruta markören placeras och på så sätt ska du försöka få ihop formationerna. Du kan välja att sköta ditt och försöka få ihop dina mönster - eller så kan du välja att blockera dina motståndare från att slutföra sina mönster. Ett taktiskt spel - om man vill.

När en spelare har lyckats med ett mönster blir dock dessa ”krönta” och kvar på spelplanen. Detta gör att spelet med tid blir svårare och svårare eftersom vissa rutor nu är är låsta.

Ordjakten blir för enkelt för vuxna - kanske ett bra spel för de yngre?
Ordjakten blir för enkelt för vuxna - kanske ett bra spel för de yngre?

Ordjakten

Tillverkare: Tactic

Från ålder: 8 år

Antal spelare: 2-6

Speltid: 20+ minuter

Omdöme: Här gäller det att vara först med att få bingo på sin bricka. Spelaren tar ett kort där man får fram en kategori - spelaren ska säga ett ord som passar i den kategorin, på en av bokstäverna på brickan. Godkänt svar betyder en bricka på bokstaven. Man får fortsätta tills timglaset rinner ut.

Detta trodde jag skulle vara kul - men där hade jag fel. Spelet blev för enkelt för oss vuxna - kanske det passar bättre för barn. Det är för lätt att komma på ord i vissa ämnen och därmed blir det alldeles för lätt att få bingo. Vi kom inte ens ett varv innan en spelare ropade bingo. Inte alls kul..

I 0-100 Jorden runt behövs ingen kunskap om frågan - det gäller bara att vara bra på att gissa.
I 0-100 Jorden runt behövs ingen kunskap om frågan - det gäller bara att vara bra på att gissa.

0-100 Jorden runt

Tillverkare: MIG

Från ålder: 14 år

Antal spelare: 2 till flera spelare eller lag

Speltid: 15+ min

Omdöme: Jag gillar MIG annars, men det här var ännu roligare. Det som är svårt med ”vanliga MIG” är att man kan få frågor där man inte ens kan gissa ett svar - men det kan man här. Här är alla svar alltid en siffra mellan 0-100. Ingen kunskap om frågan behövs - det gäller bara att vara bra på att gissa. Det gäller att ha så liten differens från svaret som möjligt.

Detta är också ett roligare spel än det vanliga frågespelet i och med att det blir en hel del skratt när man svarar tokfel eller inte alltid riktigt tänker sig för innan man svarar. Riktigt kul spel, som också är väldigt lätt att förstå.

Carl och Nils samarbetar för att besegra kloakernas krokodiler. Båda är tio år och gillar det här spelet och att man får spela taktiskt tillsammans för att nå målet.
Carl och Nils samarbetar för att besegra kloakernas krokodiler. Båda är tio år och gillar det här spelet och att man får spela taktiskt tillsammans för att nå målet. Foto: Nathalie Forsström

Kampen i New Yorks kloaker

WOW!

Antal spelare: 1-4

Ålder: 7 +

Speltid: 30 minuter

Omdöme: I det här spelet ska spelarna tillsammans besegra krokodilerna i kloakerna. Ett kul upplägg där spelarna inte tävlar mot varandra utan istället får samarbeta och hjälpas åt för att nå målet. Inför första omgången kändes det som att det var mycket detaljer i reglerna som man skulle lära sig men när man väl var igång så är det ganska enkelt och lättspelat. ”Det var kul och spännande och man fick prata lite taktik”, säger Nils, 10 år.

Escape Run Alcatraz 2034 kan falla en viss typ av spelare i smaken, men för vår testpanel är det ingen höjdare.
Escape Run Alcatraz 2034 kan falla en viss typ av spelare i smaken, men för vår testpanel är det ingen höjdare.

Escape Run Alcatraz 2034

Tactic

Antal spelare: 2-6

Ålder: 12+

Speltid: Över 1 timme

Omdöme: Spelet utspelar sig i en högteknologisk framtid där ett gäng fångar ska försöka rymma från Alcatraz – ett automatiserat fängelse. För att lyckas rymma måste man försöka ta sig till escape-platserna på spelplanen och slåss mot vakter på vägen. Idén är bra, men i praktiken är konceptet oerhört komplicerat. Den tio sidor långa regelboken är därtill inte lättläst, och det hela känns snarare som ett högskoleprov än underhållning. Bara spelplanen tar minst en kvart att göra i ordning, eftersom det kommer med bland annat 165 kort och 48 spelbrickor av olika slag. Om man är van liknande taktikspel och är en fena på att lära sig komplicerade regler snabbt kan Escaperun dock absolut vara värt att testa. Spelets utformning möjliggör många olika vinststrategier samt att man antingen kan slåss mot varandra eller samarbeta och försöka rymma tillsammans.

Stockholm 2007 är ett av flera nya upplägg i Crime Scene Game-serien.
Stockholm 2007 är ett av flera nya upplägg i Crime Scene Game-serien.

Stockholm 2007

Crime Scene Game

Antal spelare: 1+

Ålder: 18+

Speltid: Över 2 timmar

Omdöme: Detta spel kan spelas ensam eller med flera, och går ut på att lösa ett brottsfall. Genom att följa givna scenarion, bevismaterial och ledtrådar är tanken att man ska lösa olika ”pussel” som ska leda fram till nästa ledtråd. När fallet är löst är spelet slut och kan inte spelas igen, eftersom det bara finns en möjlig lösning på gåtan.

Själva detektivarbetet känns spännande och lockande, men svårighetsgraden är så pass hög att man lätt kör fast och inte vet hur man ska ta sig till nästa steg. Att instruktionerna i vissa fall inte är tillräckligt tydliga gör det dessutom ännu svårare. Stockholm 2007 är ett spel som kräver mycket tålamod, ett sinne för detaljer och en förmåga att se på ett problem från olika perspektiv. Utmanande, svårt och säkert kul för den som vill ha ett alternativ till det traditionella sällskapsspelet.

Erik och Gunnar tycker att det är kul att gissa, även om frågorna ibland kan vara lite svåra. Spelar man som sjuåring kan det vara bra att vara i samma lag som någon som är lite äldre.
Erik och Gunnar tycker att det är kul att gissa, även om frågorna ibland kan vara lite svåra. Spelar man som sjuåring kan det vara bra att vara i samma lag som någon som är lite äldre. Foto: Nathalie Forsström

Familj 0-100

M.I.G

Ålder: 6+

Speltid: Från tio minuter

Omdöme: Ett spel som är lätt att ta med sig och lätt att spela. Det går lika bra att tävla individuellt som i lag. Det är ett familjespel men för de yngsta barnen kanske man behöver välja frågor som passar alternativt att de spelar i samma lag som en äldre. Erik och Gunnar som snart är sju år gillade spelet. ”Det är jättekul. Vi gillar att gissa saker.”

Klassikerna Labyrinth i ny tappning.
Klassikerna Labyrinth i ny tappning. Foto: Nathalie Forsström

Labyrinth Villians

Ravensburger

Antal spelare: 2-4

Ålder: 7-99

Speltid: 20-30

Omdöme: Det klassiska labyrintspelet i en ny tappning. Här gäller det att hitta gångar i den stora labyrinten för att komma till den bild man söker. Förutom att figurerna och spelplanen har ändrat färger och utseende finns det även lite extra finesser i den här versionen. Alla spelare tilldelas en superkraft som kan användas vid något tillfälle under spelet. Den extra detaljen gillas av barnen!

Kulbanor är alltid rolig. Här finns det i spelform. Barnen fastnar dock hellre i att bygga häftiga banor än att hålla sig till spelet.
Kulbanor är alltid rolig. Här finns det i spelform. Barnen fastnar dock hellre i att bygga häftiga banor än att hålla sig till spelet. Foto: Nathalie Forsström
Gravitrax - The game impact.
Gravitrax - The game impact. Foto: Nathalie Forsström

Gravitrax - The game impact

Ravensburger

Antal spelare: 1+

Ålder: 8-99

Speltid: 20-30

Omdöme: Här gäller det att lösa olika utmaningar för att få kulan att gå från start till mål. Spela ensam eller tillsammans med andra. Med hjälp av olika typer av brickor och delar bygger man en bana för att lyckas med utmaningen. Barnen i testpanelen tyckte att det var kul att bygga banor men såg det kanske inte så mycket som ett sällskapsspel. De bygger hellre fritt än att hålla sig till spelet.

Genom Quick way to chess kan du få en bra introduktion till schack.
Genom Quick way to chess kan du få en bra introduktion till schack. Foto: Nathalie Forsström

Quick way to chess

Alga

Antal spelare: 2

Ålder: 6-99

Omdöme: Steg för steg lär man sig grunderna till schackspelandet. I olika steg får man chansen att utforska de olika karaktärerna i spelet och på det viset få sig bra grunder inför sitt fortsätta shackspelande. Det här spelet passar den som inte spelat schack förut eller nybörjaren. Den som spelat en del schack tidigare och vet hur alla spelpjäser går föredrar nog det traditionella shackspelet.

Ida gillade att det var apor som skulle hämta hem guldpengarna.
Ida gillade att det var apor som skulle hämta hem guldpengarna. Foto: Nathalie Forsström

Jakten på guldpengarna

Tactic

Antal spelare: 2-4

Ålder: 4+

Speltid: 15+

Omdöme: I det här spelet gäller det att samla på sig guldpengar och ta med sig dem hem till sitt bo men man får se upp för piraten! Det är en fin spelplan och en rolig idé med apor som hämtar pengarna. Ett helt okej spel men barnen i panelen fastnar inte riktigt för spelet.

Musse & Helium - Jakten på guldosten.
Musse & Helium - Jakten på guldosten.

Musse & Helium - Jakten på guldosten

Alga

Antal spelare: 2-5

Ålder: 5+

Speltid: 20-30

Omdöme: Spelet bygger på de populära barnböckerna om Musse och Helium. Med hjälp av tärningskast tar spelarna sig fram genom sagans olika världar, i varje värld väntar ett nytt uppdrag. Ett spel som passar flera åldrar. Att ha i åtanke är att spelplanen behövs pusslas ihop innan spelandet börjar.

Artikeltaggar

JulKonsumentNyheterSällskapsspelSpel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.