Hoppa till huvudinnehållet

VD:n om hyreshöjningen: ”en väldigt bra nivå”

Publicerad:
Många av landets hyresgäster är bekymrade över hur den rådande inflationen ska påverka deras hyror nästa år. Nu är det fastställt hur det kommer att se ut för den som hyr av Säfflebostäder.
Många av landets hyresgäster är bekymrade över hur den rådande inflationen ska påverka deras hyror nästa år. Nu är det fastställt hur det kommer att se ut för den som hyr av Säfflebostäder. Foto: Jenni Jansson

Inflationen är den högsta på över 30 år, och många hyresgäster kommer därför att få en höjd hyra under nästa år. Så även i Säffle, men den kommunala hyresvärden Säbo ligger relativt lågt jämfört med många andra.

– Jag tycker att vi har hamnat på en väldigt bra nivå, säger Carl Gustav Eriksson, vd Säbo.

Det är en unik situation som råder i Sverige just nu. Den senaste inflationsmätningen är från oktober, då inflationen steg till 9,3 procent - att jämföra med de 2 procent som anses vara stabil nivå. Inflationen är därmed den högsta sedan tidigt 90-tal. Med dessutom rekordhöga elpriser, kraftigt ökade priser på livsmedel och även höga priser på drivmedel, upplever de flesta svenskar en rejält svagare ekonomi än förra året.

”Orimligt att låta hyresgästerna betala allt”

Många hyresvärdar i landet planerar att höja hyrorna kraftigt nästa år för att klara de ökade kostnaderna. Hyresgästföreningen spår att 2023 blir ett rekordår för hyreshöjningar; många hyresvärdar i landet vill höja hyrorna med runt 10 procent. Det är oacceptabelt, menar Hyresgästföreningen.

– Det är orimligt att hyresgästerna ska bära hela kostnadsökningen för fastighetsägare som i många år gjort en lönsam affär under en period med låga räntor och energipriser. Att vara fastighetsägare är även utan de höga hyreshöjningar man föreslår väldigt lönsamt. Hyresgäster har små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket. Det förlorar hela samhället på, meddelar Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Carl Gustav Eriksson, vd Säbo.
Carl Gustav Eriksson, vd Säbo. Foto: Marina Johansson

Under 4 procent

Hos Säffles kommunala hyresvärd Säbo är dock hyreshöjningen betydligt lägre än 10 procent. Nyligen fastställdes det att hyrorna höjs med 3,9 procent nästa år - att jämföra med 2 procent förra året, som var ett ”normalår”. I ”reda pengar” innebär höjningen 38,23 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 50 kvadratmeter blir hyran 159 kronor dyrare per månad. Vidare höjs kostnaderna för garageplatser och motorvärmare med 15 respektive 10 kronor per månad.

– Vi var först i regionen med att fastställa hyrorna för nästa år, så jag vet inte hur övriga värmlandskommuner kommer att ligga. Men jag tycker att vi har hamnat på en väldigt bra nivå. Vi klarar av att underhålla fastigheterna trots de väldigt ökade kostnaderna, samtidigt som hyran inte höjs till en odräglig nivå för hyresgästerna, säger Carl Gustav Eriksson, vd för Säbo.

Väl rustade

Säbo har de senaste åren haft förmånliga avtal på bland annat el och räntor, som gjort att de nuvarande ökningarna inte har påverkat dem så mycket jämfört med många andra hyresvärdar.

– Däremot motsvarar hyreshöjningen egentligen inte kostnadsökningarna. Tittar man på det så är det en ekonomi som inte går ihop. Men jag tror inte på hyreshöjningar om 10, 15 procent, det är inte skäligt i Säffle.

Hyreshöjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen i Säffle. Carl Gustav Eriksson menar att det har varit en bra diskussion och att bägge parter är nöjda med resultatet.

– Vi står givetvis bakom dem och våra hyresgäster, också. Det handlar ju om våra kunder och att de ska vilja fortsätta hyra av oss.

Har ni hunnit få någon respons på de nya hyrorna av era hyresgäster?

– Nej, men jag skulle tro att det är Hyresgästföreningen som de vänder sig till i så fall.

Artikeltaggar

EkonomiFastigheterGustav ErikssonHus och hemHyresgästföreningenInflationSäffleSäfflebostäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.