Hoppa till huvudinnehållet

Ljusdrottning med följe lyste upp i mörkret

Publicerad:
Kulturskolans och församlingens sångare, med lucian Belinda Lindh Östberg i spetsen, sjöng så att värmen nådde in överallt i Säffle kyrka.
Kulturskolans och församlingens sångare, med lucian Belinda Lindh Östberg i spetsen, sjöng så att värmen nådde in överallt i Säffle kyrka. Foto: Marina Johansson

Äntligen en traditionsenlig lucia igen! Så känner nog många av oss, för det är trots allt tre år sedan lucia inte omgavs av några covidrestriktioner. Inte minst sångarna från Kulturskolan och Säffle församling lär ha längtat, för de sjöng strålande vackert i Säffle kyrka om ljuset, hoppet och kärleken i vintertid.

Är lucia den mest älskade av svenska högtider? Det är inte svårt att föreställa sig - det är en tradition som verkar väcka nostalgi och värme hos alla. Kanske är det så att vi behöver det som allra mest just i mitten av december. Något som lyser upp när det är som mörkast, och som innebär en stunds lugn och ro mitt bland alla förberedelser inför jul. En stund av att bara njuta av nuet - och helst vacker stämsång och levande ljus, förstås.

Äntligen en lucia utan covidrestriktioner!
Äntligen en lucia utan covidrestriktioner! Foto: Marina Johansson

Luciatåget från Säffle Kulturskola och Säffles församling skred in i en fullsatt Säffle kyrka under tisdagskvällen, och bjöd tillsammans med Kulturskolans kammarorkester på en timmeslång konsert som garanterat fick varje besökare att känna julvärmen sprida sig.

– För första gången på länge nu får vi sjunga inför en fullsatt kyrka. Det känns fantastiskt! sa dirigenten Malin Axelsson.

Kulturskolan har många riktigt duktiga unga sångare som verkligen fick visa vad de gick för.
Kulturskolan har många riktigt duktiga unga sångare som verkligen fick visa vad de gick för. Foto: Marina Johansson

I samband med årets konsert skedde en insamling till Act, svenska kyrkans internationella arbete. Temat för år är att motverka flickors utsatthet i världen - och just Sankta Lucia ska enligt legenden ha varit en väldigt utsatt flicka.

Konserten inleddes med att lucian kröntes av Malin Axelsson och Pernilla Radborn.
Konserten inleddes med att lucian kröntes av Malin Axelsson och Pernilla Radborn. Foto: Marina Johansson

Årets lucia heter Belinda Lindh Östberg.

– Belinda har varit med och sjungit här hur länge som helst, så det känns fantastiskt att hon är vår lucia i år, sa Malin Axelsson innan hon tillsammans med pianisten Pernilla Radborn krönte Belinda med luciasmycket.

Lätt hänt att en liten tärna blir trött efter en stund...
Lätt hänt att en liten tärna blir trött efter en stund... Foto: Marina Johansson

Man får tro att de har övat flitigt, för de sjöng lika vackert som entusiastiskt genom en lång rad välkända sånger. Självklart Luciasången och andra klassiker som Staffan Stalledräng och Nu tändas tusen juleljus, men även några engelska carols (dock med svensk text) och mer moderna julsånger som En stjärna lyser så klar.

Kören sjöng i både större och mindre konstellationer.
Kören sjöng i både större och mindre konstellationer. Foto: Marina Johansson
Både små och stora sjöng med stor inlevelse.
Både små och stora sjöng med stor inlevelse. Foto: Marina Johansson

En skrift i snön var en av de mer ovanliga titlarna i repertoaren, men som passande utmärkt i sammanhanget. Många solister, både äldre och yngre, stod för riktigt fina insatser och undertecknad vågar nog lova att ingen gick ifrån kyrkan utan julefrid i sinnet.

Det var en med all rätt både stolt och glad lucia som fick ta av sig kronan efter avslutat uppdrag.
Det var en med all rätt både stolt och glad lucia som fick ta av sig kronan efter avslutat uppdrag. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

LuciaMalin AxelssonMusikSäffle KulturskolaSäffle kyrkaSång

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.