Hoppa till huvudinnehållet

Bokcirkel för föräldralediga – övar svenska och knyter kontakter

Publicerad:
Aiya Aizhouri, Boushrd Suleiman, Hashem Daadoush och Katharina Jend tittar i boken och pratar om vad de ser.
Aiya Aizhouri, Boushrd Suleiman, Hashem Daadoush och Katharina Jend tittar i boken och pratar om vad de ser. Foto: Nathalie Forsström

Föräldralediga kvinnor med andra modersmål än svenska träffas för att prata böcker och på det viset öva det svenska språket. Bokcirkeln är ett samarbete mellan Säffle bibliotek och Familjecentralen.

Familjecentralens Ulrika Byh och bibliotekets Carin Dahlin Wernberger har en bokcirkel tillsammans med mammor och deras barn. Mahyawit Arhe med Dan, Aiya Alzhouri, Boushrd Suleiman med Hashem Daadoush, Katarina Jend och Mahida Hannan med Raman Mustafa.
Familjecentralens Ulrika Byh och bibliotekets Carin Dahlin Wernberger har en bokcirkel tillsammans med mammor och deras barn. Mahyawit Arhe med Dan, Aiya Alzhouri, Boushrd Suleiman med Hashem Daadoush, Katarina Jend och Mahida Hannan med Raman Mustafa. Foto: Nathalie Forsström

Syftet med bokcirkeln är att öva det svenska språket. Intresset har varit stort, gruppen fylldes snabbt. Projektet är en del av satsningen Ett tryggare Säffle. Det är ett tiotal kvinnor som träffas regelbundet. De samlas kring olika böcker och en tanke med det är att läsa böcker men också att inspirera till att deltagarna ska läsa mer för sina barn.

– Vi började med en bok utan några ord och det finns hur mycket som helst att prata om, säger Carin Dahlin Wernberger.

Det är Ulrika Byh från Familjecentralen och Carin Dahlin Wernberger från biblioteket som håller i bokcirkeln.
Det är Ulrika Byh från Familjecentralen och Carin Dahlin Wernberger från biblioteket som håller i bokcirkeln. Foto: Nathalie Forsström

Trygga samtal

På träffarna pratas det bara svenska. Men det är helt okej att det blir fel ibland.

– Det gör inget om man säger fel. Det finns en trygghet i gruppen, säger Carin Dahlin Wernberger.

– Det handlar om att våga prata svenska och att få använda språket. Det blir en kombination med att även komma igång med läsningen med barnen. Vi har märkt att det har blivit mycket diskussioner, svenska är svårt, säger Ulrika Byh från Familjecentralen.

Barn under ett år får vara med på bokcirkeln. Den här boken har många färgglada bilder att titta på.
Barn under ett år får vara med på bokcirkeln. Den här boken har många färgglada bilder att titta på. Foto: Nathalie Forsström

Olika modersmål

Mammorna som är med i bokcirkeln representerar många olika språk och bakgrunder och de har mycket att prata om när de ses. De bläddrar i boken och pratar om vad de ser och vad det heter på svenska men även på andra språk. Vissa saker är lite extra kluriga, som när samma ord har olika betydelser.

Katharina Jend flyttade till Sverige från Tyskland för nio månader sedan.

– Det är bra att kunna fråga och att få träna. Vi pratar inte svenska hemma, säger hon.

Nya kontakter

Som nyinflyttad är det också kul att lära känna andra småbarnsmammor.

– Man lär känna nya människor, jag känner inga här, säger hon.

Mahida Hannan har arabiska som modersmål. Hon har bott i Sverige i tre år. Hon har sonen Raman med sig och berättar att hon har två äldre döttrar som pratar mycket svenska. Mahida tycker om träffarna på biblioteket.

– Det är jätteroligt!

Bokcirkeln träffas ungefär två gånger i månaden och planen är att den ska hålla på fram till efter sommaren.

Det blir många trevliga samtal när kvinnorna möts på biblioteket.
Det blir många trevliga samtal när kvinnorna möts på biblioteket. Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

BöckerFöräldraledighetNyheterSäffleSäffle bibliotekSpråk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.